×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 735

sel.50_1003_presentation.jpg

Ήρθε η ώρα να κάνεις παρουσίαση. Στο ανακοίνωσαν και εδώ και μία εβδομάδα τουλάχιστον κάνεις προετοιμασία.

Γράφεις το υλικό σου, προβάρεις και ξαναπροβάρεις τις πρώτες σου ατάκες, σχεδιάζεις το πώς θα ανέβεις στη σκηνή και πώς θα κινηθείς. Γράφεις και ξαναγράφεις την παρουσίαση και έχεις ετοιμάσει και ένα πολύ ωραίο PowerPoint με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Ανεβαίνεις στο βήμα, κάνεις την παράδοση σου και ενώ πιστεύεις ότι όλα πάνε καλά, το αποτέλεσμα είναι κάτω του μετρίου. Γυρνάς στο γραφείο σου, ο προϊστάμενός σου σού λέει ένα ξεψυχισμένο «μπράβο» και συνεχίζεις να δουλεύεις. Ας δούμε τι έχει πάει στραβά σε όλο αυτό. Σε κάθε παρουσίαση υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις και κάποια βασικά που πρέπει να αποφύγεις πάση θυσία.

Τι να κάνεις: 

Ας δούμε τι μπορείς να κάνεις για αρχή.

Επαφή με τον κόσμο

Είναι απαραίτητο να έχεις επαφή με τον κόσμο. Αρχικά οπτική επαφή. Όσο περισσότερο κρατάς οπτική επαφή με τον κόσμο, τόσο περισσότερο θα σε προσέχουν.

Κρατώντας την επαφή, βοηθάς τον κόσμο να μείνει σε επαφή με αυτό που παραδίδεις. Θα σου δώσουν προσοχή, όσο τους δίνεις και εσύ. Ο ενθουσιασμός, το πάθος και η γνώση σου στο αντικείμενο που παρουσιάζεις, είναι αυτά που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον τους. Να θυμάσαι ότι είναι απαραίτητο πάντα να χαμογελάς.

Διαμόρφωσε την παρουσίαση στις ανάγκες του κοινού σου

Όσο ετοιμάζεις την παρουσίασή σου να θυμάσαι τον κόσμο που θα έχεις από κάτω σου. Εστίασε στο τι χρειάζεται να μάθουν και όχι στο τι μπορείς να τους πεις εσύ. Κάνε την παρουσίαση ευκολοχώνευτη και στα μέτρα αυτών που θα σε ακούσουν. Ο σκοπός είναι να κερδίσεις το ενδιαφέρον τους και όχι να τους κάνεις να βαρεθούν.

Βρες το κύριο μήνυμα που θες να περάσεις

Κατά την προετοιμασία σου, βρες το κύριο μήνυμα που θες να περάσεις και δόμησε την παρουσίασή σου, έτσι ώστε να μπορείς να το περιγράψεις με 15 λέξεις το πολύ.

Όσο το μήνυμά σου παραμένει μικρό και εστιασμένο, θα είναι και εύκολο για τον κόσμο. Δώσε περισσότερες πληροφορίες, μόνο αν στο ζητήσουν. Δεν χρειάζεται να τους υπερφορτώσεις με πράγματα που δεν χρειάζονται.

Βάλε ιστορίες μέσα στην παρουσίασή σου

 Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι προγραμματισμένος να ανταποκρίνεται σε ιστορίες. Για χιλιάδες χρόνια, πριν καθιερωθεί ο γραπτός λόγος, η αφήγηση ιστοριών ήταν ο μοναδικός τρόπος να μεταδοθούν πληροφορίες.

Εκμεταλλεύσου το για να τραβήξεις την προσοχή τους και να μείνουν εστιασμένοι σε εσένα. Ακόμη καλύτερα, κάνε την παρουσίασή σου να μοιάζει με ιστορία. Ειδικά αν έχει εσένα πρωταγωνιστή, ή αν μπορείς να βάλεις τον κόσμο στη θέση του πρωταγωνιστή.

Ξεκίνα δυνατά και τελείωσε ακόμα πιο δυνατά

Είτε βλέπεις ταινία, είτε παράσταση stand-up comedy, θα παρατηρήσεις ότι η αρχή και το τέλος είναι το ήμισυ του παντός. Μία καλή παρουσίαση πρέπει να αρχίζει δυνατά και να τελειώνει ακόμα πιο δυνατά. Στο πρώτο slide της παρουσίασης ξεκίνα με μία δυνατή εικόνα και αν μπορείς, πες και μία ιστορία για αυτή.

Να θυμάσαι τον κανόνα του 10/20/30

Αυτό δεν θα στο πω εγώ αλλά ο Guy Kawasaki που ήταν marketing specialist της Apple για πάρα πολλά χρόνια. Η παρουσίασή σου πρέπει να έχει: Το πολύ δέκα slides. Οτιδήποτε παραπάνω θα την κάνει υπερβολική.

Να μην κρατάει πάνω από είκοσι λεπτά. Ακόμα και αν κρατήσει παραπάνω, να θυμάσαι τον πρώτο κανόνα. Το μέγεθος της γραμματοσειράς σου να μην είναι μικρότερο από τριάντα.

Ειδικά το τελευταίο είναι παραπάνω από απαραίτητο. Αν θες να γλιτώσεις τον «θάνατο από το PowerPoint», καλό είναι να το αποφύγεις. Εξάλλου, τα slides σου θες να έχουν μόνο τα απαραίτητα και όχι ολόκληρα κατεβατά από κείμενο.

 

Τι να αποφύγεις:

Και με αυτό, πάμε σε κάποια πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις αν θες να έχεις μια καλή παρουσίαση.

Μη γυρνάς πλάτη στον κόσμο

Αυτή είναι μία βασική κίνηση που ο περισσότερος κόσμος την ξεχνάει συστηματικά. Την παρουσίαση την κάνεις για να τη δει ο κόσμος και σε αυτόν απευθύνεσαι. Συνεπώς, η πλάτη σου πρέπει να κοιτάζει προς τον τοίχο και όχι προς τον κόσμο. Αν δεν θυμάσαι κάτι, τότε να το κοιτάξεις στην οθόνη του υπολογιστή που έχεις μπροστά σου και όχι στον προτζέκτορα.

Παρουσίαση-μυθιστόρημα

Αυτό είναι από τα βασικότερα λάθη που κάνει ο περισσότερος κόσμος όταν ετοιμάζει μία παρουσίαση. Ακόμα και αν έχεις εκπαιδευτικό υλικό να μοιράσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα το ανεβάσεις και στην παρουσίασή σου. Φρόντισε, αν θες, να έχεις έτοιμο, τυπωμένο το υλικό αλλά στην παρουσίασή σου θα πρέπει να έχεις μόνο τα σημεία-κλειδιά και τίποτε παραπάνω.

Πρόσεξε την εμφάνισή σου

Τέλος, ξέρεις ότι θα παρουσιάσεις μπροστά σε κόσμο και ότι θα είσαι στο επίκεντρο της προσοχής. Φρόντισε η εξωτερική σου εμφάνιση να είναι προσεγμένη χωρίς να είναι επιτηδευμένη.

Παραπάνω αναφέραμε κάποιες απλές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να στήσεις μία καλή παρουσίαση και να αποφύγεις κάποια βασικά λάθη που μπορεί να σου στοιχήσουν.

 

Βασίλης Καραγιαννόπουλος,

Επικοινωνιολόγος,

life coach

www.purpose.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn