Να μείνεις στην Ελλάδα, να δοκιμάσεις την τύχη σου στο εξωτερικό, να γυρίσεις γιατί σου λείπει η οικογένειά σου ή μήπως να μείνεις εκεί που είσαι και να δικτυωθείς; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προβληματίζουν τους νέους επιστήμονες όταν προσπαθούν να ενταχθούν ή να παραμείνουν στην αγορά εργασίας έπειτα από πολυετείς σπουδές και πολυδάπανη επένδυση σε χρόνο, χρήμα και συναίσθημα. Τότε ξεκινά και η επίκαιρη συζήτηση περί του brain drain με επίκεντρο σχεδόν πάντα το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, που η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην Ελλάδα το οδηγεί στα ξένα.
Το brain drain όμως, που λόγω ονόματος δημιουργεί μια αρνητική συνυποδήλωση, έχει πολλαπλές διαστάσεις, μερικές εκ των οποίων είναι και θετικές. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε: Δεν λέμε ότι είναι πανάκεια νέοι Έλληνες, ταλαντούχοι και πολυσπουδαγμένοι, να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό μακριά από τη μητέρα πατρίδα. Κάθε άλλο. Η χώρα έχει ανάγκη από το ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτό που προτείνει η πρωτοβουλία Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας, από τον Σεπτέμβριο του 2017 που ξεκίνησε, είναι η αμοιβαία επωφελής διασύνδεση και δικτύωση μεταξύ των Ελλήνων όπου και αν βρίσκονται.
Κατά τη λογική «το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο, αλλά μισογεμάτο» υπάρχει φως και για τους Έλληνες που βρίσκονται για εργασία εκτός συνόρων κι ας μην μπορούν/θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά και για όσους βρίσκονται εντός συνόρων και αμφιταλαντεύονται μεταξύ φυγής εκτός και επιμονής εντός.
Η εθνική πρωτοβουλία Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας, που υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) στη βάση σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, επιχειρεί να αναδείξει αυτή ακριβώς τη διάσταση του brain drain, εστιάζοντας στην άμεση διασύνδεση και τη λειτουργική δικτύωση των Ελλήνων μεταξύ τους, αυτών που έχουν φύγει για το εξωτερικό με όσους παραμένουν στην Ελλάδα.
«Η γνώση γεφυρώνει την απόσταση» είναι το μότο της πρωτοβουλίας, που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, τεχνογνωσίας, αλλά και πολύτιμων εμπειριών μέσω της διαδραστικής και εύχρηστης πλατφόρμας δικτύωσης www.knowledgebridges.gr.
Τι μπορεί να βρει κάποιος σε αυτή την πλατφόρμα
1) Χιλιάδες Έλληνες ή ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που ψάχνουν τα επαγγελματικά ή ερευνητικά… ταίρια τους. Οι Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας παρέχουν, μέσω της εγγραφής στην πλατφόρμα και της δημιουργίας μιας ψηφιακής ανοιχτής κοινότητας, την ευκαιρία για άμεση δικτύωση και πιθανή σύναψη συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών, επαγγελματιών, επιχειρηματιών και στελεχών μιας σειράς φορέων. Στόχος; Η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου Ελλήνων επιστημόνων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών.
2) Ενημέρωση για χρηματοδοτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα (τόσο για υποτροφίες, όσο και για ευρωπαϊκά προγράμματα, για το ΕΣΠΑ κ.λπ.).
3) Χρήσιμες και πρακτικές πληροφορίες για τους Έλληνες του εξωτερικού (φορολογία, κοινωνική ασφάλιση, παροχές, δικαστικά, οικογενειακά και στρατολογικά θέματα, εκπαίδευση και ελληνική γλώσσα, ιθαγένεια, άδειες παραμονής και πρεσβείες, καθώς και υπηρεσίες της e-διοίκησης).
4) Υπηρεσίες mentoring παντός τύπου (από εξατομικευμένο mentoring από γυναίκα σε γυναίκα μέχρι mentoring σε σχολεία).
5) Δυνατότητα χαρτογράφησης των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό: Μέσα από την πλατφόρμα γίνεται προσπάθεια για τη χαρτογράφηση των Ελλήνων του εξωτερικού προκειμένου να αποτυπωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χαρακτηριστικά των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού, οι ανάγκες και οι προοπτικές τους. Η χαρτογράφηση αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο προκειμένου να γίνουν καλύτερα γνωστά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες, αλλά και οι ανάγκες του ελληνικού έμψυχου δυναμικού ανά τον κόσμο. Στοχεύει επίσης να ξανασυστήσει την Ελλάδα στους Έλληνες και να βοηθήσει στην αμοιβαία συνεργασία και την κατανόηση των Ελλήνων μεταξύ τους.
6) Συνεντεύξεις με Έλληνες ερευνητές, με στελέχη επιχειρήσεων, με επιχειρηματίες, με startuppers, με πετυχημένους ή λιγότερο πετυχημένους Έλληνες, που δίνουν με το παράδειγμά τους μια νότα αισιοδοξίας στην εποχή μας.
Δικτύωση = καλύτερες προοπτικές
Επισκέψου την πλατφόρμα της πρωτοβουλίας, κάνε εγγραφή και δικτυώσου. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός που μπορεί να σε βοηθήσει να ανοίξεις τα φτερά σου. Γράψου στο newsletter της πρωτοβουλίας για να πάρεις περισσότερες πληροφορίες για τα επόμενα βήματα. Μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία έχει ταξιδέψει, εκτός της Ελλάδας, στο Βερολίνο, στη Στοκχόλμη, στο Άμστερνταμ και στις Βρυξέλλες, όπου εκπρόσωποί της είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Έλληνες του εξωτερικού, να αφουγκραστούν τις ανάγκες τους και να προτείνουν λύσεις για την καλύτερη διασύνδεσή τους με τη χώρα.
Αντίστοιχα εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας έχουν επισκεφθεί έως σήμερα τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Δράμα, την Τρίπολη, τη Ρόδο και τη Λάρισα, ενώ στις 8 Νοεμβρίου σειρά έχουν τα Ιωάννινα σε μια εκδήλωση όπου θα αναδειχθούν τα μη τυπικά μονοπάτια εργασίας και μάθησης μέσω εμπνευσμένων ομιλιών από νέους, αλλά και πιο έμπειρους επαγγελματίες και ερευνητές. Οι ψηφιακές θέσεις εργασίας, η κινητικότητα των νέων, οι νέοι τρόποι «έξυπνης» διαχείρισης των σπουδών, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα και οι ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά δεν τις ξέρουμε θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης με στόχο να διευρυνθούν οι ορίζοντες των νέων ανθρώπων.
Το σημαντικότερο όλων το αφήσαμε για το τέλος: Δραστηριοποιήσου! Όπου και αν είσαι, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, πάρε τα ηνία της ζωής σου, δικτυώσου, γνώρισε κόσμο, αντάλλαξε εμπειρίες, σκέψου θετικά και χτίσε «γέφυρες γνώσης και συνεργασίας» για ένα καλύτερο αύριο τόσο για σένα, όσο και για τη χώρα μας.
Μέχρι στιγμής ο ιστότοπος της πρωτοβουλίας έχει δεχτεί περισσότερους από 140.000 μοναδικούς επισκέπτες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα δικτύωσης περισσότεροι από 1.000 Έλληνες, οι οποίοι επιθυμούν να συνάψουν συνεργασίες με Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Γνώρισέ τους!
Info:
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: www.ekt.gr
Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας: www.knowledgebridges.gr
Join us:
www.facebook.com/knowledgebridgesGR
https://twitter.com/KnowBridgesGR
www.linkedin.com/groups/13534257
www.youtube.com/channel/UCsGf8xRSd90Dfl6_sHtoZuA
Δημήτρης Μαραγκός,
Συντονιστής πρωτοβουλίας Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Δήμητρα Μαυρίδου,
Επικοινωνιολόγος, Τμήμα Δημοσιότητας & Επικοινωνίας, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης