1649-b_1_aeroplane.jpg


Τα τελευταία χρόνια πολλοί συμπατριώτες μας πήραν την απόφαση να μετακινηθούν στο εξωτερικό σε αναζήτηση μίας κατάλληλης για τα προσόντα τους θέσης εργασίας και παράλληλα της επιθυμητής από όλους κοινωνικής αναγνώρισης και καταξίωσης.

Η παγκόσμια κινητικότητα (mobility) αυξάνεται στις μέρες μας και γίνεται όλο και πιο δελεαστική. Πέρα από ένα καλύτερο εισόδημα, την ποιότητα ζωής και τις ανέσεις, εκείνοι που αποφασίζουν να ξενιτευτούν συνήθως αγαπούν τις προκλήσεις και τις περιπέτειες που προσφέρει η ζωή στο εξωτερικό και επιθυμούν τη συνεχόμενη κατάρτισή τους πάνω στο αντικείμενο της εξειδίκευσής τους.

Η εργασία στο εξωτερικό είναι μία εμπειρία που αξίζει να τη ζήσει κάθε εν δυνάμει εργαζόμενος. Μέσα από αυτή του δίνεται η ευκαιρία να αποκομίσει εικόνες μίας διαφορετικά οργανωμένης κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, να οξύνει και να διευρύνει τη βασικότερη γνωστική λειτουργία, την αντίληψη, διαμορφώνοντας έναν νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο σκέψης και δράσης, και να ανοίξει νέους προσωπικούς και επαγγελματικούς ορίζοντες.

Στην Ελλάδα του 2018 είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου ένας πτυχιούχος ανώτατης σχολής, επειδή δεν βρίσκει εργασία στον τομέα του, εργάζεται σε οποιαδήποτε άσχετη ειδικότητα χαμηλής αμοιβής αντί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην ειδικότητά του σε μία ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή εταιρία με αυξημένες αποδοχές και δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης. Επίσης συχνά παρατηρούμε νέους που παραμένουν άνεργοι, δεν μπορούν να συντηρηθούν αυτόνομα και απλώς περιμένουν τις καλύτερες ημέρες (;) με κάποια θέση μερικής απασχόλησης ή με κάποια προκήρυξη για πρόσληψη στο δημόσιο πιθανότατα σε διαφορετική ειδικότητα από αυτή που έχουν σπουδάσει.

Ποιες συνθήκες βρήκαν όμως όσοι αποφάσισαν να μετακινηθούν στις νέες χώρες όπου εγκαταστάθηκαν, σε ποια νέα εργασιακά περιβάλλοντα κλήθηκαν να προσαρμοστούν, τι πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα της προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής;

Παρακάτω δίνονται κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μέσα από εμπειρίες ανθρώπων που έκαναν πράξη την κινητικότητα στον εργασιακό τομέα σε διεθνές επίπεδο. 

Στην επαγγελματική ζωή ο Έλληνας του εξωτερικού έχει τη δυνατότητα:

  • να εργαστεί σε ένα περιβάλλον που σέβεται τα δικαιώματα του εργαζομένου, τις συνθήκες εργασίας και την οικογενειακή του ζωή.
  • να χτίσει μία σημαντική καριέρα, να λαμβάνει συνεχόμενη εκπαίδευση, να δουλεύει δίπλα σε ανθρώπους που επιτελούν έργα μεγάλης εμβέλειας, να έχει την ευκαιρία να προσφέρει, να σχεδιάζει, να κατασκευάζει, να επιχειρεί.

Στην προσωπική ζωή του ο Έλληνας του εξωτερικού έχει τη δυνατότητα:

  • να γνωρίσει ενδιαφέροντες ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες.
  • να ταξιδέψει σε πολλές γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα με εισιτήρια low budget.
  • να παρακολουθεί μεγάλα πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα σε μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στην Ελλάδα, καθώς πραγματοποιούνται μεγάλες συναυλίες από διάσημα συγκροτήματα και μουσικά σχήματα, παραστάσεις όπερας, σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, μεγάλοι ποδοσφαιρικοί αγώνες κορυφαίων πρωταθλημάτων, το Champions’ League και άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως τουρνουά τένις και στίβου.
  • να γνωρίσει και να γευτεί διαφορετικές κουζίνες.

Παράλληλα ο Έλληνας στο εξωτερικό απολαμβάνει τα οφέλη μίας οργανωμένης κοινωνίας στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας, της παιδείας, των μέσων συγκοινωνιών, αποφεύγοντας τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και τις δυσμενείς επιπτώσεις τους.

Σήμερα οι ευκαιρίες που ανοίγονται για εργασία στο εξωτερικό είναι πολλές, ενώ ο τρόπος εξεύρεσης της κατάλληλης θέσης για τον κάθε υποψήφιο είναι πολύ πιο εύκολος από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, καθώς:

  • υπάρχει τρομερή ζήτηση για εργατικό δυναμικό.
  • η χρήση του Skype απλοποιεί τη διαδικασία συνεντεύξεων χωρίς να υπάρχει υποχρέωση του υποψηφίου να ταξιδέψει πριν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο, ουσιαστικά πριν την πρόσληψη.
  • σε μεγάλο ποσοστό των θέσεων εργασίας παρέχεται πακέτο μετεγκατάστασης (εισιτήρια ταξιδιού, υποδοχή, κατοικία προσωρινής διαμονής, βοήθεια στην εγγραφή στους κατάλληλους επιστημονικούς και ασφαλιστικούς φορείς), που βοηθά στην ομαλή προσαρμογή του εργαζομένου στη νέα χώρα κατοικίας / εργασίας.

Άρα αρκεί κάποιος να αρχίσει να παρακολουθεί τις ανοικτές θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, να κάνει αιτήσεις στέλνοντας το βιογραφικό του σημείωμα και, όταν κρίνει πως η θέση και οι συνθήκες τού ταιριάζουν, να τολμήσει να αδράξει την ευκαιρία, να ξεκινήσει τη νέα του καριέρα και να γυρίσει σελίδα τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική του ζωή.

Θωμάς Γεωργίου,
Διπλ. ηλεκτρολόγος μηχανικός & Η/Υ,
International Recruitment Business Partner, EPSN Workforce Group

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn