900x600r.jpg

 

Είναι πλέον φανερή η άνοδος του ChatGPT, η συνεχής ανάπτυξη του Metaverse ή των αλγορίθμων που επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι αν βασιστούμε εξ’ ολοκλήρου στις μηχανές και την τεχνολογία, θα έχουμε όλοι ίδια αποτελέσματα, προϊόντα και δραστηριότητες. Έτσι, στη μέση της αυξανόμενης ψηφιοποίησης στον χώρο της εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι παραμένουν το καταλυτικό στοιχείο για το μέλλον.

Στην έκθεση της ManpowerGroup για τις τάσεις στον κόσμο της απασχόλησης για το 2023, με τίτλο "Η Νέα Ανθρώπινη Εποχή", αναλύονται 14 βασικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας και επηρεάζουν τους εργοδότες της εποχής μας και τους ανθρώπους που απασχολούν.

Ας εξετάσουμε πιο αναλυτικά τις τάσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο της απασχόλησης το 2023 και έπειτα.

Εναλλαγή των δημογραφικών δεδομένων 

Η άνοδος της Γενιάς Ζ στο ανθρώπινο δυναμικό οδήγησε τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τον τρόπο που εξυπηρετούν τους νεότερους εργαζόμενους. Οι εργοδότες χρειάζεται να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των εργαζομένων της Γενιάς Ζ, οι οποίοι θα αποτελέσουν το 27% του ανθρώπινου δυναμικού έως το 2025. Η Γενιά Ζ ανεβάζει συνεχώς τον πήχη σε θέματα διαφορετικότητας, ισότητας, ένταξης και ανήκειν (DEIB) και της κλιματικής αλλαγής.

Παρά την άνοδο της Γενιάς Ζ στο ανθρώπινο δυναμικό, παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ταλέντου, καθώς μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων εργαζομένων φτάνει στην ηλικία της συνταξιοδότησης καθημερινά. Χώρες με υψηλούς ρυθμούς πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως η Γαλλία και η Ελβετία, αντιμετωπίζουν αυτή την έλλειψη. Ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες πρέπει να επανεκπαιδευτούν για να προσδιορίσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, μόνο το 19% των διευθυντών προσλήψεων επιδιώκουν ενεργά να προσλάβουν συνταξιούχους που επιθυμούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Αυτό δείχνει ότι η εστίαση μόνο σε μια ηλικιακή ομάδα ή δημογραφικό σύνολο θα περιορίσει σοβαρά τη δυνατότητα μιας επιχείρησης να βρει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και να βρει τα ταλέντα.

Ατομική επιλογή

Μετά την πανδημία, οι εργαζόμενοι αναζητούν εργοδότες που αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν ενεργά μια πιο υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι (81%) λένε ότι η πανδημία επηρέασε τον τρόπο που σκέφτονται για την εργασία, ενώ τρεις στους 10 εργαζόμενους και σχεδόν το ήμισυ (42%) των millennials επιθυμούν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη σημασία του τι επιθυμούν οι εργαζόμενοι σήμερα, περισσότερο από τους έξι στους 10 (66%) αισθάνονται ότι οι εργοδότες τους έχουν όλη τη δύναμη να αποφασίσουν που και πως θα εργάζονται.

Ζωτικής σημασίας είναι και τα θέματα του φύλου. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια γυναίκες αποχώρησαν από την εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλές γυναίκες έχουν πλέον νέες προτεραιότητες στη ζωή τους, και οι προσδοκίες στην εργασία δεν ταιριάζουν απαραίτητα με αυτόν τον τρόπο ζωής.

Αυτό που μετράει για τους εργαζομένους είναι οι επιλογές που θέλουν να έχουν για το πότε, πού και πώς εργάζονται.

Υιοθέτηση τεχνολογίας

Οι άνθρωποι αρχίζουν να αναγνωρίζουν πόσο πολύ η τεχνολογία και η καινοτομία έχουν βελτιώσει τον κόσμο της εργασίας. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι (63%) λένε ότι η τεχνολογία έχει βελτιώσει την εργασία. Οι οργανισμοί πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της τεχνολογίας για να επαναπροσδιορίσουν -όχι να απανθρωποποιήσουν- τον χώρο εργασίας.

Καθώς η τεχνολογία βοηθά να ξεπεραστούν εμπόδια στον χώρο εργασίας και την προσβασιμότητα, οι εργοδότες πρέπει να αναγνωρίσουν τα οφέλη της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού τους χάρη στην τεχνολογία. Με αυτόν τον τρόπο, θα ανοίξουν έναν κόσμο δυνατοτήτων για να βρουν νέους καινοτόμους τρόπους εργασίας στα επόμενα χρόνια.

Ανταγωνιστικές κινητήριες δυνάμεις

Οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι πάντα ήταν υψηλά επιθυμητοί, αλλά σήμερα η ζήτηση είναι πιο έντονη από ποτέ, με το 75% των εταιρειών παγκοσμίως να αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων.

Όλοι θέλουν να προσλάβουν εργαζόμενους από την τοπική αγορά εργασίας, ωστόσο η πραγματικότητα είναι παγκόσμια. Από την Αμερική έως την Ασία και από την Αφρική έως την Ευρώπη, τα εξειδικευμένα ταλέντα βρίσκονται σε μεγάλη διασπορά.

Στον Δείκτη Συνολικού Ανθρώπινου Δυναμικού (TWI) της ManpowerGroup Talent Solutions, οι τρεις κορυφαίες συνολικές αγορές για εξειδικευμένα ταλέντα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς.

Η Τεχνολογία μπορεί να είναι ο μεγάλος «καταλύτης», οι Άνθρωποι παραμένουν το μέλλον

Οι άνθρωποι πάντα προσαρμόζονται σε νέες τεχνολογίες και καλύτερους τρόπους εκτέλεσης των πραγμάτων. Η πανδημία μας δίδαξε ξανά ότι μπορούμε να προοδεύσουμε αν παλέψουμε μαζί - είναι ο συνδυασμός καινοτομίας, τεχνολογίας και ανθρώπινης ευφυΐας που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Τώρα, καθώς εισέρχονται σε μια Νέα Ανθρώπινη Εποχή, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τα ψηφιακά εργαλεία για να ενισχύσουν τις ανθρώπινες συνδέσεις και να είναι πιο παραγωγικοί. Με το να βοηθάμε τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μελλοντική εργασία που είναι πιο κοντά σε αυτό που επιθυμούν οι εργαζόμενοι του μέλλοντος. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χτίσουμε ένα μονοπάτι για όλους για να αυξήσουμε την ευημερία για πολλούς.

Σχετικά με τη ManpowerGroup™ 

Ο όμιλος ManpowerGroup® (NYSE: MAN), η κορυφαία παγκόσμια εταιρεία λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, βοηθά τους οργανισμούς να μετασχηματιστούν σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο εργασίας, αναζητώντας, αξιολογώντας, αναπτύσσοντας και διαχειριζόμενοι τα ταλέντα που τους επιτρέπουν να κερδίσουν. Αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις για εκατοντάδες χιλιάδες οργανισμούς κάθε χρόνο, παρέχοντάς τους εξειδικευμένα ταλέντα, ενώ παράλληλα βρίσκουμε ουσιαστική, βιώσιμη απασχόληση για εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων και δεξιοτήτων. Η εξειδικευμένη οικογένεια των brands μας - Manpower, Experis και Talent Solutions - δημιουργεί σημαντικά μεγαλύτερη αξία για υποψηφίους και πελάτες σε περισσότερες από 70 χώρες και περιοχές και το κάνει εδώ και 75 χρόνια. Αναγνωρίζουμε με συνέπεια τη διαφορετικότητά μας - ως το καλύτερο μέρος για να εργαστούμε για τις γυναίκες, την ένταξη, την ισότητα και την αναπηρία και το 2023 ο όμιλος ManpowerGroup ανακηρύχθηκε ως μια από τις πιο ηθικές εταιρείες στον κόσμο για 14η φορά - επιβεβαιώνοντας τη θέση μας ως «εταιρεία επιλογής» για ταλέντα που αναζητούν εργασία.

Ο όμιλος ManpowerGroup στην Ελλάδα  

Στην Ελλάδα, ο όμιλος ManpowerGroup ιδρύθηκε το 1998. Μέσα από το δίκτυο δύο υποκαταστημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη εντοπίζουμε, αξιολογούμε, αναπτύσσουμε και διαχειριζόμαστε ταλέντα σε όλο το φάσμα βασικών κλάδων της Οικονομίας. Πιστοποιημένη σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2015, στους τομείς εύρεσης και επιλογής προσωπικού καθώς και υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης σε όλο το δίκτυο των υποκαταστημάτων της. Ενώ, το 2020 η ManpowerGroup Ελλάδας απέκτησε την πιστοποίηση Great Place to Work® που υπογραμμίζει το επίπεδο του ομαδικού πνεύματος, της αξιοπιστίας και του σεβασμού που κυριαρχούν στον οργανισμό μας. 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn