sot.png

 

Την τελευταία διετία οι προσλήψεις στελεχών επιχειρήσεων  με ευθύνη για τη διαχείριση θεμάτων Αειφόρου Ανάπτυξης και την Κλιματική Αλλαγή έχουν εκτοξευθεί καθώς ο ρόλος τους μετατοπίζεται από την εταιρική επικοινωνία στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων.

Επενδυτές, εργαζόμενοι, καταναλωτές και ρυθμιστικές αρχές απαιτούν από τις εταιρείες να είναι πιο ανοιχτές σχετικά με τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων (υπερθέρμανση του πλανήτη, κλιματική κρίση, ρύπανση). Στο πλαίσιο αυτό, οι «πράσινες θέσεις εργασίας» αποτελούν το νέο hot spot στην αγορά Εργασίας.

Τι είναι οι πράσινες θέσεις εργασίας;

Οι πράσινες θέσεις εργασίας συμβάλλουν στη διατήρηση ή την αποκατάσταση του Περιβάλλοντος, είτε πρόκειται για παραδοσιακούς τομείς όπως π.χ. η Βιομηχανία και Κατασκευές ή σε νέους, αναδυόμενους τομείς, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ενεργειακή Απόδοση, η βιολογική Γεωργία ή ο Αειφόρος Σχεδιασμός.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), οι πράσινες θέσεις εργασίας:

  • Αυξάνουν την αποδοτική κατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών
  • Περιορίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
  • Ελαχιστοποιούν τα απόβλητα και τη μόλυνση
  • Προστατεύουν και βοηθούν στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων
  • Συμβάλλουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Ο όμιλος ManpowerGroup προτείνει χρήσιμα tips σε νέους υποψήφιους προκειμένου να  απελευθερώσουν τις δυνατότητές τους, να επιταχύνουν την καριέρα τους σε αυτόν τον τομέα και να προσανατολιστούν σε νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας: Από συμβούλους περιβαλλοντικής υγείας και ασφάλειας, διαχειριστές και επιθεωρητές, μέχρι τεχνολόγους συσκευασίας, ειδικούς αποβλήτων αμιάντου και ρόλους διαχείρισης απορριμμάτων.

Βρείτε σκοπό στην εργασία σας

Οι προσδοκίες των εργαζομένων για το τι θέλουν από την εργασία και τη ζωή τους έχουν αλλάξει θεαματικά τα τελευταία δύο χρόνια. Η τελευταία μας έκθεση δείχνει ότι το 66% των εργαζομένων θέλουν να βρίσκουν νόημα στην καθημερινή τους εργασία και το 61% ότι επιθυμούν να γνωρίζουν ότι η εργασία τους συμβάλλει θετικά στην Κοινωνία.

Να ξέρετε ότι κάνετε τα πάντα για να σώσετε τον πλανήτη

Όταν επιλέγετε μια καριέρα στον τομέα της αειφορίας ή στον περιβαλλοντικό κλάδο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχετε θετικό αντίκτυπο.

Η μετάβαση σε μια Οικονομία χωρίς εκπομπές άνθρακα είναι επίσης ένας μοχλός οικονομικής ανάπτυξης με τη δυνατότητα δημιουργίας εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με έκθεση της ΔΟΕ, η πράσινη οικονομία θα δημιουργήσει 24 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. Αυτό θα επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους να ξεπεράσουν τη φτώχεια και να απολαύσουν βελτιωμένα μέσα διαβίωσης.

Συνδυάστε την αγάπη σας για το περιβάλλον με τις τεχνικές και προσωπικές δεξιότητές σας

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πράσινων θέσεων εργασίας που είναι διαθέσιμες σήμερα, και οι λεγόμενοι «πράσινοι» εργαζόμενοι προέρχονται από διάφορα υπόβαθρα.

Οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα της μεταποίησης, για παράδειγμα στον σχεδιασμό συσκευασιών πρέπει να έχουν γνώση των υλικών που είναι φιλικά προς το Περιβάλλον. Ομοίως, ένας μηχανικός που επιθυμεί να εργαστεί στον ενεργειακό τομέα θα χρειαστεί πιθανότητα να έχει γνώσεις σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένας υπεύθυνος διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις σχετικά με την ασφαλή διάθεση απορριμμάτων, τους κανονισμούς συσκευασίας και τους στόχους ανακύκλωσης.

Οι ανθρώπινες δεξιότητες είναι επίσης σημαντικές. Στους περισσότερους ρόλους θα χρειαστείτε ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες όπως εξάλλου και ικανότητα να εργάζεστε ως μέλος μιας ομάδας. Άλλες βασικές ιδιότητες περιλαμβάνουν τις δεξιότητες διαχείρισης έργου και τις διαπροσωπικές δεξιότητες για την επεξήγηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών σε άτομα από κάθε υπόβαθρο.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα

Οι HR σύμβουλοι της ManpowerGroup Greece, έχουν αφομοιώσει την παγκόσμια τεχνογνωσία του ομίλου και γνωρίζουν σε βάθος τις προκλήσεις της ελληνικής Οικονομίας και τις ανάγκες της Αγοράς Απασχόλησης. Ως παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, «ανοίγει» το δρόμο στον κόσμο της εργασίας και διατηρώντας γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρέχει εκατοντάδες μόνιμες και προσωρινές ευκαιρίες απασχόλησης διαθέσιμες στους βασικούς οικονομικούς τομείς της αγοράς εργασίας. Οι έμπειροι σύμβουλοι συνεργάζονται με τους υποψήφιους, αντιλαμβάνονται την εμπειρία τους και σταθμίζουν τις δεξιότητές τους και τους καθοδηγούν στην προετοιμασία τους στο επόμενο εργασιακό τους βήμα, συμβάλλοντας αισθητά στη μείωση του άγχους και της αβεβαιότητάς τους για το μέλλον τους.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn