SEL.10.jpg

Οι γυναίκες που έχουν υποστεί κάποιου είδους βία (όπως ενδοοικογενειακή) σε οποιαδήποτε μορφή (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική) δυσκολεύονται να αποκτήσουν μία αντιπροσωπευτική εικόνα για τα δυνατά τους σημεία όσον αφορά τις επαγγελματικές τους ικανότητες. Ζώντας σε ένα στερημένο περιβάλλον κακοποίησης, αλλοιώνεται η αυτοεικόνα τους και διαστρεβλώνεται η πραγματικότητά τους.

Η εύρεση εργασίας γίνεται για πολλές επιτακτική ανάγκη, ώστε να διεκδικήσουν τη ζωή τους ξανά, αλλά και μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη. Πόσο άγχος δημιουργεί αυτή η κατάσταση; Θα πρέπει να υποτάξουν τις προσωπικές τους επιθυμίες στις εργασιακές ευκαιρίες, όπως είχαν συνηθίσει να κάνουν. Να ακολουθήσουν τις φιλοδοξίες τους, ακόμη και τις ξεχασμένες, όταν δεν φαίνεται να οδηγούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση; Η σωστή κατεύθυνση δεν είναι μονόδρομος και δεν είναι μία και μοναδική.

Η εργασιακή συμβουλευτική υποστηρίζει τις γυναίκες σε ένα ταξίδι αυτo-ανακάλυψης με σκοπό να εντοπίσουν, να αναγνωρίσουν εκ νέου, αλλά και να αξιοποιήσουν τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους. Να θέσουν ή/και να ξαναθέσουν εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς στόχους που είναι κατάλληλοι για τις ίδιες, ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα, τα χαρακτηριστικά τους και ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Οι άνθρωποι που επιβιώνουν από μια οικονομική κρίση είναι εκείνοι που ανακαλύπτουν τα δυνατά τους στοιχεία μέσα από μια διαδικασία αυτοδιερεύνησης. Η εργασιακή συμβουλευτική γίνεται με βασικό άξονα την ίδια τη γυναίκα, σεβόμενη τον δικό της ρυθμό και σε όσα εκείνη είναι έτοιμη να «ανοιχτεί» και να δει. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υποστηρίξει τις σταδιακές αλλαγές στη ζωή της.

Πού κρύβεται η δύναμή τους; Πώς μπορούν να ανακαλύψουν τα δυνατά τους σημεία;

Μπαίνοντας σε μια ανάλογη διαδικασία, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες και τον τρόπο που διαχειρίζονται τις «κρυμμένες» ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίες θεωρούνται από το περιβάλλον και τις ίδιες δεδομένες. Είναι όμως μεταβιβάσιμες και μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα περιβάλλοντα, όπως τα εργασιακά.

Οι γυναίκες μπορούν να παρατηρήσουν τον εαυτό τους, αλλά και να πάρουν ανατροφοδότηση από θετικά προσκείμενα άτομα για όσα κάνουν καλά και όσα καταφέρνουν. Κάθε δραστηριότητα, ακόμη και η πιο απλή και καθημερινή, κρύβει συγκεκριμένες ικανότητες. Είναι σημαντικό να δουν τον τρόπο που παίρνουν αποφάσεις, που επικοινωνούν και κινητοποιούνται. Μπορούν να αντλήσουν στοιχεία για πλευρές του εαυτού τους από την αναδρομή στη ζωή τους (προσωπική και επαγγελματική) πριν εγκλωβιστούν σε ένα στερητικό και κακοποιητικό περιβάλλον, όπως μία συμμετοχή σε μια σχολική θεατρική παράσταση, μία επιβράβευση από έναν καθηγητή, μία όμορφη φιλική σχέση κ.λπ. Η αναδρομή και η αυτοπαρατήρηση μπορεί να τις βοηθήσει να αναγνωρίσουν ξεχασμένα στοιχεία, τα οποία υπάρχουν και είναι εκεί, αρκεί να τα δουν, να τα πιστέψουν και να τα φέρουν στην επιφάνεια.

Η εργασιακή συμβουλευτική, τους δίνει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν πτυχές του εαυτού τους ξεχασμένες ή απορριπτέες από το κακοποιητικό περιβάλλον τους. Η φαινομενική αδυναμία μετατρέπεται σε δύναμη. Η εργασιακή συμβουλευτική, τους προσφέρει πρόσβαση σε γνώση, πληροφόρηση και ευκαιρίες που δεν αναγνώριζαν και δεν μπορούσαν να δουν. Η καινούρια οπτική του εαυτού τους, τις οδηγεί σε άλλες επιλογές στη ζωή και στην εργασία.

Βασιλική Ξηρού, Ψυχολόγος Msc

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn