misthos.JPG

Για ακόμα μία φορά η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου δεσμεύτηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη συνολική βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων με την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει την πεποίθηση ότι τόσο οι θεσμοί όσο και οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρωζώνης θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση τόσο στην 4η αξιολόγηση, που είναι προς ολοκλήρωση, όσο και στο πρόγραμμα εποπτείας, με σκοπό η ρύθμιση του χρέους να έχει θετικό πρόσημο και έτσι να ξεκινήσει μια αναπτυξιακή πορεία, που θα έχει θετική ανταπόκριση στο κομμάτι της ανεργίας, του ασφαλιστικού και του μισθού.

Συνεχής πόλεμος με την ανεργία

Ή ίδια, μιλώντας για την ανεργία, τόνισε: «Ο βασικός πυρήνας της πολιτικής μας για την καταπολέμηση της ανεργίας στοχεύει στους μακροχρόνια ανέργους και στη νεολαία. Οι αλλαγές που έγιναν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για ανθρώπους που έχουν βρεθεί αρκετά χρόνια εκτός της αγοράς εργασίας. Η καταπολέμηση της ανεργίας είναι ένας διαρκής στόχος. Το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί κατά έξι μονάδες περίπου από το 2014 και έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 350.000 περισσότερες θέσεις εργασίας στην περίοδο της διακυβέρνησής μας».

Μάλιστα η υπουργός δήλωσε πως το επόμενο διάστημα είναι έτοιμες να ανακοινωθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη μείωση της νεανικής ανεργίας και που θα ανατρέψουν την πορεία του brain drain, το οποίο έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις. «Γνωρίζουμε βέβαια ότι τόσο η ανεργία, όσο και το brain drain, δεν αφορούν μόνο σε ένα υπουργείο. Χρειάζεται επομένως συντονισμός και διυπουργική συνεργασία για να είμαστε αποτελεσματικοί. Ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει και έχει εφαρμόσει σειρά θετικών πρωτοβουλιών για τους νέους πτυχιούχους. Ο βασικός πυρήνας της πολιτικής μας για την καταπολέμηση της ανεργίας στοχεύει στους μακροχρόνια ανέργους και στη νεολαία. Οι αλλαγές που έγιναν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για ανθρώπους που έχουν βρεθεί αρκετά χρόνια εκτός της αγοράς εργασίας» σημείωσε.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μισθός

Επανέλαβε για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί πάγια επιδίωξη της κυβέρνησης. Μάλιστα άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως η δραστική μείωση που επέβαλε, σε συνεργασία πάντα με τους θεσμούς, αποδείχτηκε καταστροφική τόσο κοινωνικά, όσο και οικονομικά, για να συμπληρώσει η υπουργός ότι η εμπειρία που αποκόμισε πρόσφατα από την επίσκεψή της στην Πορτογαλία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υπάρχει σύμπνοια απόψεων σε θέματα εργατικής πολιτικής.

Παράλληλα η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε ένας κύκλος συναντήσεων με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων της αγοράς εργασίας. «Στο επίκεντρο του διαλόγου βρέθηκε η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που μαζί με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης θα τεθούν σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, όπως έχει ήδη ψηφιστεί και είναι νόμος του κράτους. Επίσης συζητήθηκαν η λειτουργία του θεσμού της διαιτησίας και η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία» προσθέτει η ίδια, ενώ σημειώνει ότι στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου συναντήσεων διαπιστώθηκε ικανοποιητική σύγκλιση απόψεων, κατατέθηκαν τεχνικές προτάσεις και παρατηρήσεις από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων, αποτυπώθηκαν οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού και καταγράφτηκαν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε με σύνθεση απόψεων και με ειλικρινή συναινετική διάθεση να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο των συζητήσεων εκφράστηκαν εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων και οι καταρχήν θέσεις τους στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού με θετικές προσεγγίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η υπουργός επισήμανε ότι η αντιπροσωπευτικότητα στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ένα μέγεθος απαραίτητο για την επέκταση μίας συλλογικής σύμβασης στο σύνολο ενός κλάδου, ενώ αποσαφηνίζει ότι η απουσία πληροφοριακών συστημάτων οδηγούσε στον έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας με μία χειροκίνητη και βαριά διαδικασία. Σήμερα αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει με αυτοματοποιημένο και γρήγορο τρόπο.

Από τη μεριά μας να συμπληρώσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι συζητήσεις που γίνονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων (Γ.Σ.Ε.Ε.) με τις οργανώσεις των εργοδοτών (Σ.Ε.Β., Σ.Ε.Τ.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) προκειμένου να υπογραφεί η νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Η καταληκτική ημερομηνία της ισχύουσας είναι η 31η Μάρτη, ενώ η υπογραφή της δεν πρόκειται να καθορίσει το ύψος του κατώτατου μισθού, καθώς από το 2012, και καθ’ υπόδειξη των θεσμών, η αρμοδιότητα αυτή έχει μεταφερθεί στη δικαιοδοσία του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.

 

Απόστολος Ζαβιτσάνος
Δημοσιογράφος - Στέντορας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn