jan28lezada900x600.jpg

 

2- Η κατάλληλη στιγμή απλώς δεν υπάρχει

Το σπίτι είχε σχεδόν καταστραφεί ολοκληρωτικά από τον σεισμό. Μέσα στα χαλάσματα ο πυροσβέστης διέκρινε ένα γυάλινο μπουκάλι, που παραδόξως είχε μείνει άθικτο. Το άνοιξε και το μύρισε. Ήταν κονιάκ και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας.  Πλησίασε την ηλικιωμένη κυρία, την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, που μόλις είχε προλάβει να βγει από το σπίτι, πριν αυτό καταρρεύσει.

«Να σας βάλω ένα ποτηράκι κονιάκ, κυρία μου; Θα σας βοηθήσει να συνέλθετε», της είπε.

Η απάντησή της;  «Όχι, παλικάρι μου, αυτό το φυλάω για κάποια δύσκολη στιγμή».

Ακούμε συχνά ότι το timing είναι πολύ σημαντικό. Είναι βέβαια εύκολο, κοιτώντας προς τα πίσω, να διακρίνουμε τη σωστή απόφαση την ακριβώς σωστή στιγμή.  Η ζωή όμως δεν είναι έτσι. Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να παραιτηθείς από τη δουλειά σου για να κάνεις κάτι δικό σου; Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να έρθεις σε αντιπαράθεση με εκείνον τον πραγματικά αντιπαθητικό συνάδελφο που συνεχώς κάνει σεξιστικά σχόλια στο γραφείο; Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσεις αύξηση; Δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Το τώρα όμως είναι μια αρκετά καλή επιλογή. 

Συχνά περιμένουμε μια συγκεκριμένη στιγμή, η οποία θα είναι η αφορμή μιας απόφασης και συχνά αυτή η στιγμή δεν έρχεται ποτέ. Είναι περισσότερο ένα τρικ που παίζει το μυαλό μας για να μας προστατεύσει από το άγνωστο – είναι βασική λειτουργία του εγκεφάλου το να μας κρατά ζωντανούς, οδηγώντας μας στο να αποφεύγουμε τα ρίσκα.

Ο Γκαίτε έχει πει: «Όλα είναι δύσκολα μέχρι να γίνουν εύκολα».

Υπάρχει μια κατάλληλη στιγμή για να μάθει ένα παιδί να περπατάει;  Θα δοκιμάσει, θα πέσει, θα ξαναπροσπαθήσει και θα το πετύχει.  Χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και αρκετή ενθάρρυνση. Στο παιδί θα έρθει φυσικά, εμείς οι μεγαλύτεροι θέλουμε λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια για να αναλάβουμε ρίσκα.

Είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό να μας φοβίζουν τα νέα πράγματα. Η λύση δεν είναι να τα αποφεύγουμε.  Κάθε αλλαγή δεν είναι πρόοδος, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς αλλαγή. Η λύση είναι να προετοιμαζόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να τολμούμε χωρίς να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή.

Γιατί η κατάλληλη στιγμή απλώς δεν υπάρχει.

Το άρθρο είναι ένα από τη σειρά «10 Πράγματα που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις και να προχωρήσεις την καριέρα σου»

Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος

Senior HR Consultant

Human Value

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn