Να το πούμε από την αρχή: ζούμε στην καλύτερη εποχή για να ασχοληθεί κάποιος με το web και τα apps ως designer ή ως developer. Αν σας ενδιαφέρει να μπείτε στον χώρο, ξεκινήστε τώρα, δεν έχετε κάτι να περιμένετε. Κι αν απλώς το εξετάζετε διερευνητικά, εστιάστε εδώ.
Οτιδήποτε σήμερα ορίζεται ως «εργάζομαι για το διαδίκτυο» είναι hot. Λογικό; Απόλυτα. Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται όσο περνά ο καιρός.
Γιατί όμως αυτό το online περιβάλλον είναι τόσο φιλικό για έναν νέο επαγγελματία; Για πολλούς λόγους:
- Γιατί είναι πιο ώριμο από ποτέ. Έχουμε φτιάξει πράγματα, τα έχουμε δει άλλες φορές να δουλεύουν κι άλλες όχι, έχουμε κάνει τα λάθη μας και πια ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε με τα sites και με τα apps μας.
- Γιατί η τεχνολογία ανοίγει όλο και περισσότερο. Είτε μιλάμε για το παλιό καλό web development είτε για augmented reality, ένας άνθρωπος του χώρου, εφόσον το θέλει πραγματικά, θα βρει το πεδίο που θα του ταιριάζει.
- Γιατί η μετάβαση σχεδόν όλης της ζωής μας στον ψηφιακό κόσμο κάνει το χρήμα να κυκλοφορεί: οι επενδύσεις που γίνονται και τα διαθέσιμα budgets είναι υψηλότερα από ποτέ.
- Γιατί η πανδημία επίσπευσε καταστάσεις, αλλάζοντας πολλές offline συνήθειες σε online. Γιατί είναι εξίσου εύκολο να εργαστείς και στην Ελλάδα και για μια εταιρία που βρίσκεται σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου χωρίς να μετακινηθείς.
- Γιατί υπάρχουν τα μέσα για να προβάλλουμε σωστά τη δουλειά μας και να μας μάθουν γι’ αυτή.
Άρα τι λέμε εδώ; Ότι υπάρχει μια τεράστια πισίνα με λεφτά που περιμένει να βουτήξουμε και να τα πάρουμε;
Ναι, αλλά όχι. Όχι ακριβώς.
Παρότι κανένας εκπαιδευτικός φορέας δεν μπορεί να παρακολουθήσει την τρομερά γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας, η απόκτηση των απαραίτητων hard skills είναι πρόβλημα που ξεπερνιέται. Ακόμα κι αν δεν ξέρεις καλή Angular ή CSS Grids και Flexbox, ο τρόπος να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο υπάρχει: μελετάς μόνος σου, δημιουργείς τα δικά σου projects, συνεργάζεσαι με άλλους και σιγά σιγά φτάνεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.
Το παιχνίδι για τους νέους επαγγελματίες του χώρου παίζεται στα soft skills. Στη συνέπεια, στην προσπάθεια να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, στη σταθερότητα, στο να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη και σε άλλα τέτοια βαρετά χαρακτηριστικά. Βαρετά αλλά απαραίτητα.
Και οι πιο συμβατικές εταιρίες και τα startups πάσχουν από ανθρώπους στους οποίους μπορούν να βασιστούν και να επενδύσουν πάνω τους. Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν θέλει αναλώσιμους εργαζόμενους. Θέλει ανθρώπους με τεχνογνωσία και όρεξη να προοδεύσουν. Να μείνουν εκεί χρόνια και να κερδίσουν κι αυτοί μαζί με την εταιρία.
Δεν προσπαθώ να πω ότι όλα είναι τέλεια. Ναι, σαφώς υπάρχουν και οι απατεώνες εργοδότες και οι άδικοι εργοδότες και οι άσχετοι εργοδότες. Αλλά πάντα δεν υπήρχαν αυτοί; Το attitude σε κάθε εργασιακή φάση της ζωής μας οφείλει να είναι «τι μπορώ να κάνω καλύτερα» κι όχι «ποιος φταίει και η ζωή δεν μου τα φέρνει όπως θέλω». Αυτό είναι μια ηττοπαθής στάση που δεν σε βγάζει πουθενά. Η επιτυχία είναι πάντα συνάρτηση πολλών παραγόντων. Κάποιους από αυτούς τους ελέγχουμε και κάποιους άλλους όχι. Ωστόσο νομοτελειακά αυτός που προσπαθεί, αργά ή γρήγορα θα δικαιωθεί.
Έχουμε μπροστά στα μάτια μας ένα συναρπαστικό οικοσύστημα, γεμάτο ευκαιρίες. Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε σε εμάς και στους άλλους ότι είμαστε μέρος αυτού του οικοσυστήματος από τη μεριά αυτών που το διαμορφώνουν κι όχι απλώς αυτών που το καταναλώνουν.
Ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος είναι UX & UI designer και front-end developer. Κάθε 15 μέρες στέλνει ένα χαρούμενο newsletter.