2othema-sel.16.49.jpg

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο για στροφή στο κομμάτι της ανεργίας, που τα χρόνια της κρίσης έπιασε ιστορικό ταβάνι, και ιδιαίτερα όσον αφορά στην ανεργία στους νέους ανθρώπους. Από τις τελευταίες δηλώσεις που έχουν βαρύτητα είναι της Μαρίας Καραμεσίνη, διοικήτριας του Ο.Α.Ε.Δ., η οποία σε άρθρο που παραχώρησε στην «FM Voice» δηλώνει με σιγουριά ότι θα δοθεί ώθηση στην εργασία και στην επιχειρηματικότητα μέσα στο 2018.

Όπως η ίδια ισχυρίζεται, το 2018 θα αποτελέσει για τον Ο.Α.Ε.Δ. έτος καμπής όσον αφορά στα προγράμματα που θα τρέξουν, καθώς ανασχεδιάστηκε η πολιτική απασχόλησης τα τελευταία χρόνια. Τα προγράμματα θα επικεντρωθούν κυρίως στην επιχορήγηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Προχώρησε μάλιστα στη χαρτογράφηση των προγραμμάτων που θα τρέξουν, χωρίζοντάς τα σε 3 κατηγορίες. Η 1η κατηγορία θα αφορά σε ανέργους άνω των 50 ετών, μακροχρόνια ανέργους άνω των 55 ετών, καθώς και κοινωνικές ομάδες οι οποίες βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, π.χ. Α.μ.Ε.Α. ή Ρομά. Η 2η σχετίζεται με ένα καινούργιο πρόγραμμα που θα αφορά σε αυτοαπασχολουμένους και νέους επιχειρηματίες έως 35 ετών με σκοπό από τη μία να προχωρήσουν σε προσλήψεις και να μειώσουν την ανεργία και αφετέρου να δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα. Τρίτον, θα τρέξει ένα επιπλέον πρόγραμμα που θα αφορά σε ανέργους με χαμηλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο και πτυχιούχους τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Όλα τα παραπάνω είναι εύκολα αξιοποιήσιμα προγράμματα από ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), καθώς και φορείς της κοινωνικής οικονομίας.

Τα προγράμματα θα είναι σε μόνιμη βάση ανοιχτά με σκοπό να μπορούν είτε οι αυτοαπασχολούμενοι είτε από τη μία οι νέοι επιχειρηματίες μέχρι 35 ετών να προβούν στην πρώτη ή στις πρώτες προσλήψεις και από την άλλη να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας.

Παράλληλα με τα παραπάνω ο Ο.Α.Ε.Δ. θα ενισχύσει και την προσπάθεια που κάνουν αρκετοί για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, ανεξαρτήτως της μορφής που θα επιλέξουν, με δύο προγράμματα: «Το πρώτο είναι πιο ώριμο και αφορά στην ολοκληρωμένη υποστήριξη νέων 18 έως 29 ετών για την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων και τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων. Το δεύτερο αφορά στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από πρώην αυτοαπασχολούμενους ανέργους που διέκοψαν τα χρόνια της κρίσης την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Αν αξιολογηθούν θετικά τα πιλοτικά αυτά προγράμματα, θα καταστούν μονίμως ανοιχτά» διευκρινίζει η διοικήτρια του Ο.Α.Ε.Δ.

Όσο όμορφα και αν ακούγονται όμως οι παραπάνω δηλώσεις, η πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τους επίσημους φορείς, είναι δυσανάλογη. Τα τελευταία στοιχεία του Ε.Φ.Κ.Α. για τον Μάη του 2017 (διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (Α.Π.Δ.) που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις) φανερώνουν τα υψηλά ποσοστά της μερικής απασχόλησης, άρα και τον περιορισμό του εισοδήματος για εκατοντάδες εργαζομένους. Σύμφωνα με τα δεδομένα, 1 στους 3 εργαζόταν με μερική απασχόληση και ο μέσος μισθός ανερχόταν στα 389,65 ευρώ μεικτά. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, επιβεβαιώνεται ότι θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων, για το οποίο πανηγύριζε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στηρίχθηκε πάνω στην επέκταση της μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των μισθωτών με μερική απασχόληση για τον Μάη του 2017 ανήλθε στο 29,66%. Στα ίδια επίπεδα ήταν η μερική απασχόληση και τους προηγούμενους μήνες του 2017, καθώς τον Απρίλη της ίδιας χρονιάς ο αριθμός των μισθωτών με μερική απασχόληση ανερχόταν στο 29,98% και τον Μάρτη στο 30,6%. Σε παρόμοια επίπεδα κινήθηκαν και οι αποδοχές τους: Στα 389,81 ευρώ μεικτά τον Απρίλη, στα 407,15 ευρώ τον Μάρτη. Πέρα από τα χαμηλά επίπεδα μισθών, παρατηρούμε και τάση μείωσης στον μέσο μισθό των εργαζομένων με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Όλα τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα για τους ανέργους-εργαζομένους παραμένουν. Ακόμα και αν παρουσιάζονται ως ευκαιρίες τα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ., επί  της ουσίας πρόκειται για θέσεις εργασίας χαμηλής ποιότητας με αναντιστοιχία θέσεων με προσόντα και δυσοίωνη επαγγελματική προοπτική, που στην πλειονότητά τους έχουν χρονικό ορίζοντα και ημερομηνία λήξης. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος μεταξύ ανεργίας, ευκαιριακής απασχόλησης και κατάρτισης, ο οποίος δημιουργεί ένα θολό τοπίο. Αναμένουμε επομένως να δούμε αν τελικά οι υποσχέσεις τόσο της υπουργού Εργασίας, όσο και της διοικήτριας του Ο.Α.Ε.Δ., θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία ή για ακόμα μία φορά θα αποτελέσουν μέρος του προβλήματος.

Αποστόλης Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος - Στέντορας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn