synanthsh_0904.jpg

Επίσημη πηγή: Το άρθρο «7 είδη συνέντευξης εργασίας και 3 που θα σε σοκάρουν!» γράφτηκε από τον Μάρκο Κορβέση, σύμβουλο καριέρας της LeadCompass.

Όλοι είμαστε γνώστες των 7 βασικών ειδών συνέντευξης εργασίας. Αν έχεις κάνει συνέντευξη για δουλειά με εργοδότη, το πιο πιθανό είναι να έχεις κάνει την παραδοσιακή ατομική συνέντευξη, τηλεφωνική συνέντευξη ή συνέντευξη μέσω κλήσης Skype, σωστά;

Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε όλα τα είδη της συνέντευξης εργασίας και θα δώσουμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για το καθένα. Τα τελευταία δε 3 είδη θα σε σοκάρουν!

Πριν σου τα παρουσιάσω, θέλω να κρατήσεις τις παρακάτω σημαντικές σημειώσεις, που ισχύουν σε όλα τα είδη συνεντεύξεων:

  • Προετοιμάσου! Ετοίμασε τις απαντήσεις σου για κάθε ερώτηση που μπορεί να σου κάνουν σχετικά με το βιογραφικό σου, τους προσωπικούς στόχους σου, τη συμπεριφορά σου σε διάφορες εργασιακές συνθήκες, πληροφορίες για τον εργοδότη, τον ρόλο που έχεις κάνει αίτηση να αναλάβεις, αλλά και τον κλάδο.
  • Ετοιμάσου και για διάφορα τεστ! Κάποιοι εργοδότες θα σε δοκιμάσουν με κάποια τεστ, όπως τεστ προσωπικότητας, τεστ λογικής, μνήμης, αντίληψης, αριθμητικό τεστ, γρήγορης ανάγνωσης και γραφής, κατανόησης κειμένου, τεστ προσωπικών δεξιοτήτων, τεστ αγγλικών και άλλων γλωσσών, τεστ προγραμμάτων υπολογιστών, όπως Word, Excel και PowerPoint, τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης κ.ά.
  1.  Τηλεφωνική συνέντευξη (συνήθως αποτελεί και την πρώτη συνέντευξη)

Αυτός ο τύπος συνέντευξης είναι κυρίως για μια πρώτη αξιολόγηση των υποψηφίων ώστε να δει ο εργοδότης αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι ή ταιριάζεις στη θέση ή αν συμφωνείς με κάποια βασικά κριτήρια παροχών ή εργασιακών συνθηκών. Μπορεί επίσης να γίνει αν ο εργοδότης είναι σε άλλη πόλη ή χώρα.

Συμβουλές για την τηλεφωνική συνέντευξη:

  • Να έχεις αντίγραφα του βιογραφικού σου και συνοδευτικής επιστολής, την περιγραφή της αγγελίας ή της θέσης που σε ενδιαφέρει και άλλες σημειώσεις μπροστά σου.
  • Αν έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορείς επίσης να κοιτάς την ιστοσελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα του εργοδότη ή και το προφίλ LinkedIn του ατόμου που σε έχει καλέσει.
  • Βρες ένα πολύ ήσυχο μέρος, ένα μέρος χωρίς θόρυβο, και να έχεις πολύ καλό σήμα στο τηλέφωνο και ακουστικά (πολύ σημαντικό).
  • Να μιλάς με τρόπο που να σε καταλαβαίνει, όχι πολύ γρήγορα ούτε πολύ δυνατά ή πολύ χαμηλόφωνα.
  • Χαμογέλα, και να θυμάσαι, η φωνή είναι η πιο σημαντική δεξιότητα.
  1.  Παραδοσιακή ατομική συνέντευξη (η δεύτερη συνέντευξη / συνάντηση γνωριμίας από κοντά)

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη συνέντευξη μέχρι στιγμής (ή μήπως όχι για όλους;).

Κάποιες βασικές συμβουλές για τη face-to-face συνέντευξη:

  • Πήγαινε 10-15 λεπτά νωρίτερα.
  • Φόρεσε καθαρά και περιποιημένα ρούχα (απόφυγε κοσμήματα, έντονο μακιγιάζ και έντονα αρώματα).
  • Απενεργοποίησε το τηλέφωνό σου ή βάλε το σε αθόρυβη λειτουργία με απενεργοποιημένη τη λειτουργία δόνησης.
  • Πάρε μαζί σου αντίγραφα του βιογραφικού, συνοδευτικής επιστολής, συστατικών επιστολών και τυχόν άλλα έγγραφα, όπως αντίγραφο πτυχίου και πιστοποιήσεων, ώστε να τα παρουσιάσεις σε περίπτωση που ζητηθεί στη συνέντευξη.
  • Επαγγελματικές κάρτες (αν έχεις) και σημειωματάριο σε περίπτωση που θέλεις να κρατήσεις σημειώσεις (σου προτείνω να γράψεις και τις ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις στον εργοδότη για να τις θυμηθείς).
  • Είμαστε ευγενικοί με όλους, η συνέντευξη ξεκινά κάποιες φορές από τη στιγμή που φτάνεις στο κτίριο του εργοδότη (μην καπνίσεις πριν από τη συνέντευξη, να έχεις καθαρή αναπνοή).
  • Χαμογέλα και κάνε χειραψία με αυτοπεποίθηση.
  • Διατήρησε οπτική επαφή σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης (με μέτρο, μην τον τρομάξεις τον άνθρωπο!).
  • Γλώσσα του σώματος, κανόνας 55-38-7 (google it!): Καθρέφτισμα / ταίριασμα επικοινωνίας.
  1.  Συνέντευξη μέσω Skype

Skype, Viber, WhatsApp, Zoom ή άλλα εργαλεία για συνέντευξη μέσω βιντεοκλήσης είναι επίσης πολύ συνηθισμένα, ειδικά αν έχεις κάνει αίτηση για εργασία σε άλλη πόλη ή χώρα, αλλά ακόμα και στην ίδια πόλη μπορεί να τύχει, μια και οι δύο μεριές γλιτώνετε χρόνο και στη διαδικασία υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.

Ισχύουν τα ίδια με την τηλεφωνική συνέντευξη.

Επιπρόσθετες συμβουλές για συνέντευξη μέσω Skype:

  • Απόφυγε να έχεις πίσω σου ανοιχτό παράθυρο, γενικά δώσε ιδιαίτερη προσοχή στον φωτισμό, να φαίνεται το πρόσωπό σου καθαρά.
  • Να έχεις κάμερα υψηλής ευκρίνειας και να τη δοκιμάσεις με έναν φίλο.
  • Η σύνδεσή σου στο διαδίκτυο να είναι εξαιρετική.
  • Φόρεσε κατάλληλα ρούχα και να έχεις πίσω ένα καθαρό φόντο (τοίχος και βιβλιοθήκη είναι καλές επιλογές).
  • Διατήρησε οπτική επαφή με την κάμερα και χαμογέλα.

Λίγο πολύ τα έχεις συναντήσει αυτά τα είδη συνέντευξης εργασίας, έτσι;
Συνέχισε να διαβάζεις, ακολουθούν αρκετές ενδιαφέρουσες συμβουλές και για άλλες.

  1.  Συνέντευξη πάνελ

Άλλο ένα συνηθισμένο είδος συνέντευξης, ειδικά αν στη θέση για την οποία έχεις κάνει αίτηση χρειάζεται να δίνεις αναφορά σε διάφορα στελέχη / τμήματα. Σε αυτή την περίπτωση αποφεύγεις να κάνεις πολλές συνεντεύξεις και ο εργοδότης γλιτώνει χρόνο. Μπορεί να έχεις μέχρι και 5 άτομα μπροστά σου να σου κάνουν ερωτήσεις.

Συμβουλή για συνέντευξη εργασίας σε πάνελ:

  • Διατήρησε οπτική επαφή με όλα τα άτομα, ειδικά με όποιον σου κάνει ερώτηση.
  1.  Ομαδική συνέντευξη

Υπάρχουν φορές που μπορεί να αντιμετωπίσεις ομαδική συνέντευξη, κυρίως για θέσεις που δεν απαιτούν ιδιαίτερη εργασιακή εμπειρία και γνώσεις. Ο εργοδότης αξιολογεί επίσης γλώσσα του σώματος, επικοινωνιακές δεξιότητες και ενεργητική ακρόαση.

Συμβουλή για ομαδική συνέντευξη:

  • Να είσαι ευγενικός-ή και να έχεις υπομονή.
  • Μίλησε μόνο όταν έχεις κάτι να πεις.
  • Άφησε τους άλλους να μιλήσουν, μοιράσου τον χρόνο της συζήτησης με τους υπόλοιπους υποψηφίους.
  1.  Πρακτική συνέντευξη

Σε κάποιες θέσεις, όπως στις πωλήσεις, θέσεις με δεξιότητες γραφής, ρόλους πληροφορικής, γραφικών τεχνών κ.ά., ο εργοδότης μπορεί να σε δοκιμάσει κάνοντας μια πραγματική άσκηση / τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων. Να έχεις ετοιμαστεί γι’ αυτό, ειδικά αν κάνεις αίτηση για θέσεις παρόμοιες με τις παραπάνω.

  1.  Συνεντεύξεις σε ημέρες καριέρας / φεστιβάλ εργασίας

Μπορείς να συμμετάσχεις σε ημέρες καριέρας / φεστιβάλ εργασίας για συνεντεύξεις. Τέτοιες εκδηλώσεις θα βρεις κυρίως σε μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι οι κυριότερες, οι οποίες διοργανώνονται από ιστοσελίδες με αγγελίες εργασίας, όπως το Skywalker.gr, πανεπιστήμια, ιδιωτικά κολέγια και άλλες εταιρίες και οργανισμούς.

Μπορείς να κάνεις συνέντευξη για πληροφορίες με πολλούς εργοδότες την ίδια ημέρα. Αυτές οι συνεντεύξεις συνήθως διαρκούν περίπου 15 λεπτά και είναι μια πρώτη αξιολόγηση για να σε καλέσουν αργότερα σε μια κανονική συνέντευξη ή μπορείς απλώς να πας και να ζητήσεις πληροφορίες (π.χ. «Τι προσόντα χρειάζεστε για να προσλάβετε κάποιον στη θέση του marketing assistant;).

Παρακάτω μερικές συμβουλές:

  • Έλεγξε την ιστοσελίδα της εκδήλωσης για να δεις ποιες εταιρίες συμμετέχουν, δημιούργησε μια λίστα με αυτές που σε ενδιαφέρουν και ετοίμασε ερωτήσεις γι’ αυτές.
  • Αναζήτησε στην ιστοσελίδα των εταιριών ή στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης τις ανοιχτές θέσεις εργασίας ή τμήματα στα οποία ταιριάζεις καλύτερα, ακόμα και μελλοντικά, μάθε τι προσόντα χρειάζονται από έναν υποψήφιο.
  • Δες στο πρόγραμμα αν υπάρχουν ομιλητές που σε ενδιαφέρουν να τους συναντήσεις και να παρουσιάσεις τον εαυτό σου για να γνωριστείτε κάνοντας ένα elevator pitch (παρουσίαση του εαυτού σου σε 1-2 λεπτά).
  • Να φέρεις μαζί σου αντίγραφα του βιογραφικού σου (επίσης να ξέρεις ότι κάποιες φορές θα χρειαστεί να το ανεβάσεις στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης).
  • Φέρε μαζί σου και επαγγελματικές κάρτες (αν έχεις) με τα στοιχεία επικοινωνίας σου (ονοματεπώνυμο, τίτλο σπουδών ή ειδίκευσης, αριθμό κινητού, e-mail και μπορείς να προσθέσεις τους λογαριασμούς σου σε LinkedIn και Skype και, αν έχεις, προσωπική ιστοσελίδα. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι καλή ευκαιρία για δικτύωση!
  • Κάνε ένα πλάνο, η διαχείριση χρόνου είναι πολύ σημαντική, ώστε να καρπωθείς τα μέγιστα από αυτές τις εκδηλώσεις (συνεντεύξεις, σεμινάρια, γνωριμίες κ.ά.).

Bonus 3 είδη συνέντευξης εργασίας που θα σε σοκάρουν!

  1.  AI, συνέντευξη βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη

Αυτό είναι νέο είδος συνέντευξης, σε αυτή την περίπτωση, ο εργοδότης γλιτώνει χρόνο στην διαδικασία αξιολόγησης υποψηφίων. Τα σημεία αξιολόγησης είναι ομιλία, εκφράσεις προσώπου, γλώσσα σώματος, επιλογή λέξεων, τόνος φωνής, λέξεις κλειδιά, υπάρχουν διάφορα προγράμματα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την AI – Artificial Intelligence – Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τι πρέπει να προσέξεις:

  • Συνήθως θα χρειαστεί να απαντήσεις έναν αριθμό ερωτήσεων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα
  • Εκφράσεις προσώπου, λέξεις κλειδιά, τόνος φωνής και ότι άλλο ανέφερα παραπάνω είναι σημαντικά για να περάσεις από αυτή την συνέντευξη, να έχεις αυτοπεποίθηση και να μιλάς για τον ρόλο που έχεις κάνει αίτηση με ενθουσιασμό.
  1.  AI, artificial intelligence unbiased recruiter robot

Αυτό είναι ένα πολύ νέο είδος συνέντευξης, πλήρως επαναστατικό. Η social robotics start-up Furhat Robotics και η TNG στη Σουηδία δημιούργησαν ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που κάνει συνεντεύξεις και αξιολογεί τους υποψηφίους αποκλειστικά για τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την προσωπικότητά τους χωρίς να κρίνει εμφάνιση, ηλικία, χρώμα δέρματος, θρησκεία και άλλα χαρακτηριστικά του υποψηφίου στα οποία οι άνθρωποι συνήθως κάνουν διακρίσεις. Το ρομπότ λέγεται Tengai και αποτελεί το νέο καινοτόμο εργαλείο προσλήψεων.

Πολύ νέο είδος συνέντευξης, ωστόσο, αν έχεις την ευκαιρία να κάνεις συνέντευξη με αυτό ή άλλο παρόμοιο ρομπότ στο μέλλον, η συμβουλή μου είναι:

  • Να είσαι ο εαυτός σου, να μιλάς με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό για τους στόχους σου και το επαγγελματικό όραμά σου, εστιασμένος φυσικά στη θέση για την οποία έχεις κάνει αίτηση.
  1.  Εναλλακτική συνέντευξη

Κάποιοι εργοδότες είναι πολύ δημιουργικοί με τη διαδικασία της πρόσληψης και τη ζουν με τον δικό τους τρόπο! Δεν μπορείς να προετοιμαστείς γι’ αυτό το είδος συνέντευξης, απλώς να είσαι ο εαυτός σου!

Ένα εκπληκτικό παράδειγμα εναλλακτικής συνέντευξης αποτελεί αυτό της Heineken.

Αυτά είναι όλα τα είδη συνέντευξης εργασίας που γνωρίζω και σου προσφέρω τις σημαντικότερες συμβουλές για να προετοιμαστείς κατάλληλα.

Καλή τύχη στην αναζήτηση εργασίας και εύχομαι να θριαμβεύσεις σε οποιοδήποτε είδος συνέντευξης!

Μέχρι τότε, εφόσον εξοικειώθηκες με τα είδη συνέντευξης, ήρθε η ώρα να μάθεις 6+1 μυστικά για να ξεχωρίσεις στην επόμενη συνέντευξη!

 

mkorvesis

Ο Μάρκος Κορβέσης είναι σύμβουλος καριέρας με 1.500+ ώρες εκπαίδευσης σε 8 χώρες και μέντορες από ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία και Ολλανδία. Έχει βοηθήσει εκατοντάδες άτομα από όλο τον κόσμο να βρουν ή να δημιουργήσουν μια εργασία που αγαπούν και είναι ευτυχισμένοι. Παρέχει υπηρεσίες σύνταξης επαγγελματικού βιογραφικού, συνοδευτικής επιστολής, βελτιστοποίησης προφίλ LinkedIn, προετοιμασίας για συνέντευξη και τεχνικών αναζήτησης εργασίας για την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn