×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 727
mageiras.jpg

Η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος πλησιάζει και οι επαγγελματίες του κλάδου ετοιμάζονται να υποδεχθούν τα εκατομμύρια των εγχώριων και ξένων τουριστών, που και φέτος θα προτιμήσουν να περάσουν την άδειά τους σε κάποιο ελληνικό τουριστικό θέρετρο. Η αύξηση τουριστών που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού (πάνω από 7%) για το 2017 έρχεται να το επιβεβαιώσει και η ανοδική τάση των θέσεων εργασίας στο κομμάτι του επισιτισμού για την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν (2018).

Σύμφωνα με τα στατιστικά του skywalker.gr οι αγγελίες που αναρτήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο (Σεπτέμβριος 2017-Φεβρουάριος 2018) ξεπέρασαν τις 8.000, ενώ η αύξηση άγγιξε το 26,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Αυτή την περίοδο, και ενώ πλησιάζει η έναρξη της τουριστικής περιόδου (μην ξεχνάμε ότι σε περίπου 1 μήνα έχουμε Πάσχα, κάτι που σηματοδοτεί και την έναρξή της), υπάρχουν ακόμα ανοικτές πάνω 1.200 θέσεις εργασίας στον κλάδο του επισιτισμού. Οι θέσεις είναι κυρίως στις ξενοδοχειακές μονάδες των νησιών μας, αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές, όπως η Χαλκιδική και η Πελοπόννησος, που το καλοκαίρι «βουλιάζουν» από τουρίστες.

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας που είναι ακόμα σε ισχύ έχουν να κάνουν με το σέρβις και με τις θέσεις των μαγείρων (Α΄, Β΄ και Γ΄). Τα προσόντα που απαιτούνται είναι η προϋπηρεσία, το πτυχίο τουριστικής σχολής και οι γνώσεις ξένων γλωσσών (αγγλικά και ακόμα μίας για το σέρβις), ενώ για τους μάγειρες επιπρόσθετο προσόν θεωρείται η γνώση μίας ακόμα κουζίνας (κρύας και ζεστής) πλην της ελληνικής.

Έχει παρατηρηθεί ότι, παρότι υπάρχουν πολλές δημόσιες και ιδιωτικές σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, οι θέσεις του επισιτισμού είναι αυτές που καλύπτονται τελευταίες και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι εταιρίες έχουν αναρτημένες τις θέσεις εργασίας τους.

Οι υπεύθυνοι προσωπικού επισημαίνουν ότι η θέση είναι πολύ απαιτητική και θα πρέπει να καλύπτεται από άτομα με φαντασία, όρεξη για εργασία, μεθοδικότητα και χωρίς έπαρση. Επίσης επισημαίνουν ότι η μεγάλη προβολή λίγων μαγείρων, τα πολλά τηλεοπτικά σόου και η ενίσχυση των προσδοκιών κυρίως από τις ιδιωτικές σχολές επηρεάζουν αρνητικά τόσο τα ίδια τα άτομα που θέλουν να εξελιχθούν σε επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και τις εταιρίες, αφού οι απαιτήσεις των υποψηφίων είναι πολλές σε σχέση με τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτουν.

Όπως και να έχει, η εστίαση προσφέρει πολλές ευκαιρίες εργασίας σε πολλές διαφορετικές θέσεις και είναι στο χέρι των επαγγελματιών του κλάδου να τις ανακαλύψουν, όχι τόσο για να προσφέρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στην οικονομία της χώρας και στις απαιτήσεις των εταιριών που τους προσφέρουν μία θέση εργασίας, όσο για να κυνηγήσουν το δικό τους επαγγελματικό όνειρο.

Σωτήρης Χατζηιωαννίδης,
Εμπορικός διευθυντής – Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn