varometro2.jpg

Η τεχνολογία εξελίσσεται, και μαζί της συμπαρασύρει και την αγορά εργασίας. Το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών γίνεται το 1980 η πρώτη τριτοβάθμια σχολή που μετέφερε το «μικρόβιο» της πληροφορικής σε θεωρητική γνώση και τα job boards λίγα χρόνια αργότερα το μετέτρεψαν σε μία από τις πιο ελκυστικές (από κάθε άποψη) θέσεις εργασίας. Πλέον όλοι οι οργανισμοί έχουν την ανάγκη εξεύρεσης επαγγελματιών πληροφορικής, από τη μικρότερη εταιρία μέχρι και τους παγκόσμιους κολοσσούς.

Η ιστοσελίδα www.skywalker.gr από τα τέλη του περασμένου αιώνα μέχρι τις μέρες μας έχει προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό. Μηχανικοί τηλεπικοινωνιών, τεχνικοί δικτύων, στελέχη πληροφορικής και προγραμματιστές με εξειδικευμένες γνώσεις προγραμμάτων και γλώσσες προγραμματισμού είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις αυτή την περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο εξάμηνο αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα 2.753 θέσεις εργασίας από 171 εταιρίες στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στην εργασία εξ αποστάσεως κυρίως από εταιρίες του εξωτερικού, που είτε απευθείας είτε μέσω κάποιας ελληνικής εταιρίας αναζητούν στελέχη πληροφορικής για να υλοποιήσουν τα έργα τους.

Το πτυχίο πληροφορικής πλέον μοιάζει πολύ φτωχό για να καλύψει τις ανάγκες των εταιριών, αν και η μεγάλη ζήτηση έχει φέρει πολλά άτομα στην αγορά εργασίας χωρίς να έχουν αποκτήσει ακόμα το πτυχίο τους. Ο επαγγελματισμός, η οργάνωση του χρόνου και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι στοιχεία που πρέπει να υποστηρίξει ότι διαθέτει ο κάθε υποψήφιος όταν τον καλούν σε μία συνέντευξη. Η αποδεδειγμένη εμπειρία, η γνώση προγραμμάτων και η χρήση νέων τεχνολογιών είναι κάποια από τα κριτήρια επιλογής των εταιριών. Οι γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούν περισσότερο (αυτή τη χρονική περίοδο) οι εταιρίες πληροφορικής είναι οι εξής: Java, C++, SQL, Pascal, Python, C#, PHP, HTML. Επίσης οι γνώσεις web design και γραφιστικών προγραμμάτων, όπως π.χ. του Illustrator ή του Photoshop, θα ληφθούν με πολύ θετικό τρόπο από τον άνθρωπο που θα κληθεί να αξιολογήσει το βιογραφικό. Η άριστη γνώση αγγλικών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη προϋπόθεση.

Πολλοί από τους υποψηφίους έχουν καταφέρει ή έχουν προσπαθήσει να φτιάξουν μία εφαρμογή. Αυτό είναι ένα ακόμα όπλο που έχουν στη φαρέτρα τους και μπορεί να τους οδηγήσει σε μία θέση εργασίας. Φυσικά, για να πετύχουν τον στόχο τους, θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για την ανάλυση της εφαρμογής και για την παρουσίασή της στα στελέχη της εταιρίας που θα είναι παρόντα στη συνέντευξη.

Επιπλέον υπάρχουν προγράμματα εξειδίκευσης για πτυχιούχους θετικών επιστημών (κυρίως μαθηματικούς, χημικούς και φυσικούς), ταχύρρυθμα σεμινάρια με σκοπό οι ενδιαφερόμενοι να μάθουν να γράφουν κώδικες και να μπορέσουν να έχουν ένα επιπλέον προσόν στο βιογραφικό τους ή ακόμα και να κάνουν στροφή στην καριέρα τους.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η τεχνολογία μέρα με τη μέρα εξελίσσεται και οι θέσεις εργασίας στην πληροφορική είναι πολλές, είναι διαφορετικές για κάθε κλάδο της οικονομίας, αλλά είναι απαραίτητες σε όλες τις επιχειρήσεις.

Σωτήρης Χατζηιωαννίδης
Εμπορικός Διευθυντής
Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn