GATAKIA.png

 

Δύο άτομα κάθονται σε μια καφετέρια. Το ένα απομακρύνεται για λίγο και το άλλο συνειδητοποιεί αμέσως ότι βρίσκεται μόνο του σε δημόσια θέα. Η πρώτη κίνηση που κάνει, από ένστικτο, είναι να πάρει το κινητό στο χέρι του ελέγχοντας για μηνύματα ή χαζεύοντας στα social media. Αυτό το κάνει απλώς για να ξεπεράσει την πλήξη του μέχρι την επιστροφή του άλλου, σωστά; Πιθανόν, αν και ο λόγος για τον οποίο 8 στους 10 το κάνουμε αυτό είναι επειδή νιώθουμε ότι κρινόμαστε από τους άλλους όταν βρεθούμε κάπου, δημοσίως, μόνοι μας. Αισθανόμαστε ότι είμαστε το κέντρο της αρνητικής προσοχής των άλλων, κάτι ασφαλώς που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα! Εκείνο που μας λείπει είναι απλώς η αυτοπεποίθηση… 

Η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως η εμπιστοσύνη που έχει κάποιος στις ικανότητές του ή, πιο απλά, ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας. «Έχω αυτοπεποίθηση» σημαίνει ότι πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω, ότι λύνω προβλήματα και δεν ανησυχώ απλώς γι’ αυτά, ότι αντιμετωπίζω και εξαφανίζω τους φόβους μου και, το σημαντικότερο, ότι αγαπώ και σέβομαι τον εαυτό μου. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί, καθώς επιδρούν απέναντι στον εαυτό τους και στο περιβάλλον τους θετικά και εξελικτικά.

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το άγχος του εργασιακού μας περιβάλλοντος. Όταν έχουμε χαμηλή ή και καθόλου αυτοπεποίθηση, το άγχος αυτό μπορεί να γίνει αφόρητο, ακόμα και καταστροφικό για την υγεία μας και τις σχέσεις μας. Αντίθετα, οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι στην εργασία τους και δεν φοβούνται να προχωρήσουν σε νέα σχέδια ή να αναλάβουν νέες προκλήσεις. Έτσι, για να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τα επιχειρηματικά μας σχέδια και τα εργασιακά μας καθήκοντα, χρειαζόμαστε τόνωση της αυτοπεποίθησής μας. Το σημερινό μας άρθρο δείχνει πώς με λίγα και απλά βήματα και με αλλαγή της νοητικής μας διάθεσης μπορούμε να ενδυναμώσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να τη χρησιμοποιήσουμε ως κλειδί για την επαγγελματική μας εξέλιξη.

Επικεντρωθείτε στις επιτυχίες σας και κόψτε την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας

Είναι δύσκολο να αυξήσετε την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας αν είστε κολλημένοι σ’ αυτά που δεν κάνετε καλά. Θυμίστε στον εαυτό σας όλα τα επιτυχημένα πράγματα που έχετε κάνει, ώστε να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας στην εργασία σας. Το να μένουμε κολλημένοι στα λάθη και τις αποτυχίες εμποδίζει την ανάπτυξή μας. Αγκαλιάστε τα λάθη σας, μετατρέψτε τα σε μαθήματα και προχωρήστε. Η αξία σας δεν κρίνεται από τις αποτυχίες, αλλά από τις επιτυχίες σας στην επίτευξη δύσκολων στόχων, προθεσμιών και έργων. Κανείς δεν έγινε καλύτερος σε τίποτα πολεμώντας διαρκώς τον εαυτό του. Επικεντρωθείτε λοιπόν στις επιτυχημένες επαγγελματικές σας στιγμές, σταματήστε την αρνητική αυτοκριτική, υιοθετήστε θετική νοοτροπία και θα δείτε την αυτοπεποίθησή σας να αυξάνεται αλματωδώς.

Εξαλείψτε την αρνητική γλώσσα

Μερικές φορές η ίδια η γλώσσα που χρησιμοποιούμε μας περιορίζει. Αν όλη η μέρα περνάει λέγοντας «δεν μπορώ...», κλείνουμε το μυαλό μας στις λύσεις. Αντικαταστήστε το «δεν μπορώ» με το «πώς θα μπορούσα...;». Η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Πολλοί άνθρωποι βάζουν περιττούς περιορισμούς στη δουλειά τους, χρησιμοποιώντας τη λέξη «αλλά» στην επικοινωνία τους. Σταματήστε να λέτε «αλλά» για λίγο, και θα διαπιστώσετε πόσα περισσότερα πράγματα θα καταφέρετε αν κάνετε προσπάθεια αντί να ψάχνετε για εμπόδια και δικαιολογίες.

Αναπτύξτε τα δυνατά σας σημεία

Ασφαλώς και δεν μπορούμε να κάνουμε τέλεια τα πάντα. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα δυνατά μας σημεία, στα χαρίσματα και στα ταλέντα μας και να μην επιτρέπουμε να μας εξαναγκάζουν να αναλαμβάνουμε ρόλους και καθήκοντα που δεν μας ταιριάζουν. Η περιέργεια και η αγάπη για μάθηση, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η αυθεντικότητα, ο ενθουσιασμός, η ενεργητικότητα, η εντιμότητα, το ψυχικό θάρρος, οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι μόνο μερικά από τη μεγάλη λίστα των δυνατών σημείων που μπορεί να έχει ο καθένας μας. Βρείτε τα δικά σας και δείτε πώς μπορείτε να τα αξιοποιήσετε στην εργασία σας.

Ενισχύστε τις γνώσεις σας και αποκτήστε νέες δεξιότητες

Όσο περισσότερο αναπτύσσεται ο τεχνολογικός τομέας, τόσο γίνονται παρωχημένες οι γνώσεις που έχουν οι εργαζόμενοι. Οι ίσως επιτυχημένες επιχειρηματικές πρακτικές τού χθες είναι ανεπαρκείς στο σήμερα και άχρηστες για το αύριο. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται εργαζόμενους με γνώσεις και δεξιότητες που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της τεχνολογίας. Το να ενισχύσετε τις γνώσεις σας στο αντικείμενο της εργασίας σας και να αποκτήσετε νέες σχετικές δεξιότητες θα βοηθήσει όχι μόνο στη βελτίωση της επάρκειας της εργασίας σας, αλλά θα ενισχύσει σημαντικά και την αυτοπεποίθησή σας. Παραδειγματιστείτε από τις επιτυχίες άλλων και μιμηθείτε τους, παρακολουθήστε σεμινάρια που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και να γίνετε καλύτεροι εργαζόμενοι. Επιλέξτε χρήσιμες δεξιότητες, όπως η διαχείριση χρόνου, η ανάληψη πρωτοβουλίας, η παραγωγικότητα, η επικοινωνία, και μάθετε κάτι καινούριο που θα προωθήσει την εξέλιξή σας στον επαγγελματικό τομέα σας.

Κάντε ερωτήσεις

Ποτέ μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις όταν δεν ξέρετε κάτι. Το να κάνετε μια εργασία με λάθος τρόπο επειδή δεν έχετε καταλάβει πλήρως τι σας έχει ανατεθεί σίγουρα δεν θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς πρέπει να γίνει κάτι, ζητήστε βοήθεια. Ρωτήστε και ακούστε τις απαντήσεις. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ενισχύσετε την κριτική σκέψη σας, να γίνετε αποτελεσματικότεροι και πιο παραγωγικοί και τελικά να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Βάλτε στόχους και γιορτάστε την επίτευξή τους

Κανένας δεν γίνεται αποδοτικότερος σε τίποτα αν δεν έχει στόχους. Βάλτε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, ρεαλιστικούς και εφικτούς. Σπάστε το κυνήγι των στόχων σας σε μικρά, καθημερινά κομμάτια και γιορτάστε τις νίκες στον δρόμο προς τον γενικό στόχο. Η επίτευξη των μικρών καθημερινών στόχων οδηγεί με βεβαιότητα στην ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης.

Μην παίρνετε πολύ σοβαρά τον εαυτό σας, διασκεδάστε το

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την αυτοπεποίθηση από το να παίρνετε τον εαυτό σας πολύ σοβαρά. Ασφαλώς και θέλετε να κάνετε καλή δουλειά, αλλά μπορείτε επίσης να διασκεδάζετε ενώ το κάνετε. Μάθετε να γελάτε με τις αποτυχίες και τα λάθη σας και να κάνετε κριτική με χιούμορ – θα εκπλαγείτε με το πώς ένα πιο ανοιχτό μυαλό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας και θα σας βοηθήσει να βελτιωθείτε.

Εντοπίστε τους «δολοφόνους» της αυτοπεποίθησής σας και αντιμετωπίστε τους

Στα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα υπάρχουν πολλοί «δολοφόνοι» της αυτοπεποίθησης. Άτομα, πεποιθήσεις, συμπεριφορές και καταστάσεις που βρίσκονται πέρα από τον εαυτό μας και που είναι αδύνατο να έχουμε οποιαδήποτε επιρροή πάνω τους. Για παράδειγμα, μπορεί ο προϊστάμενός σας να μην ικανοποιείται ποτέ από την εργασία σας, όσο καλή κι αν είναι. Μπορεί να σας έχει ανατεθεί μια εργασία η οποία υποτιμά τις δεξιότητές σας. Μπορεί να δουλεύετε με συναδέλφους που είναι μη συνεργάσιμοι και επικριτικοί. Σε κάθε περίπτωση, δεχτείτε ότι όλοι μας έχουμε δυνατά και αδύνατα σημεία και αντιμετωπίστε με θάρρος τις καθημερινές δυσκολίες. Αν το εργασιακό σας περιβάλλον, παρά τις προσπάθειές σας, συνεχίζει να «σκοτώνει» την αυτοπεποίθησή σας, αναλογιστείτε αν αυτό σας αξίζει και πάρτε τα μέτρα σας. Αναζητήστε μια εργασία όπου οι δεξιότητες και ικανότητές σας θα εκτιμηθούν.

Συνοψίζοντας

Η επαγγελματική μας εξέλιξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της αυτοπεποίθησης που διαθέτουμε. Τα αποθέματα της αυτοπεποίθησης αυξάνονται όταν επικεντρωνόμαστε στις επιτυχίες μας και δεν κολλάμε στις αποτυχίες μας, όταν διατηρούμε θετική στάση απέναντι στις ικανότητές μας, όταν αναπτύσσουμε τα δυνατά μας σημεία αποκτώντας νέες γνώσεις και βελτιώνοντας τις δεξιότητές μας, όταν πετυχαίνουμε τους μικρούς καθημερινούς μας στόχους, και τέλος όταν δεν παίρνουμε πολύ σοβαρά τον εαυτό μας αλλά κρατάμε ανοιχτό μυαλό. «Μαγεία είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα» (Γκαίτε).

 

Εύχομαι μια υπέροχη, γεμάτη αυτοπεποίθηση και δημιουργική χρονιά σε όλους!

 

Ρεβέκκα Τσιπνή,

Σύμβουλος επιχειρήσεων

Creative Attitude

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn