ereuna-6o-teuxos-pio-aisiodoksoi-oi-sumbouloi-management-gia-thn-ellhnikh-oikonomia.jpg

Ο Σ.Ε.Σ.Μ.Α. δημιούργησε το «Βαρόμετρο του Σ.Ε.Σ.Μ.Α. για την Οικονομία», μέσω του οποίου καταγράφονται  ανά τρίμηνο οι απόψεις των εταιριών – συμβούλων μάνατζμεντ.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης GRe+l του βαρομέτρου αποτυπώνει τις προσδοκίες των επικεφαλής και των στελεχών των επιχειρήσεων – συμβούλων μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία μετά από ένα έτος (+1).

Ο γενικός δείκτης GRe+l συναποτελείται από τους εξής επιμέρους δείκτες:

  • Δείκτης οικονομικής συγκυρίας, ο οποίος καταγράφει τις απόψεις για την αναμενόμενη πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών (δηλαδή ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών και πληθωρισμός).
  • Δείκτης παραγωγικών συντελεστών, ο οποίος καταγράφει τις εκτιμήσεις για τις μεταβολές στους βασικούς παραγωγικούς συντελεστές (δηλαδή ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, επιχειρηματικότητα και θεσμικό πλαίσιο).

Συνεχίστηκε για έβδομο συνεχές τρίμηνο η βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για την εν γένει πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως καταγράφονται στο «Βαρόμετρο του Σ.Ε.Σ.Μ.Α. για την Οικονομία». Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης GRe+l, ο οποίος προκύπτει ως ο μέσος όρος του δείκτη οικονομικής συγκυρίας και του δείκτη παραγωγικών συντελεστών, διαμορφώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους σε 16,5% από 14,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη αυτή αισιοδοξία αφορά όμως μόνο τις προβλέψεις για τις οικονομικές συνθήκες μετά από 12 μήνες. Οι προσδοκίες για τις εξελίξεις στους παραγωγικούς συντελεστές κατά το ίδιο διάστημα χειροτέρευσαν ελαφρά. Η βελτίωση είναι εμφανέστερη εάν συγκριθούν οι μέσες τιμές του γενικού δείκτη GRe+l για το 2017 και το 2016, που ήταν 7,4% και -12,7%, αντιστοίχως.

Στη νέα αυτή θετική εξέλιξη συνέβαλαν η βελτίωση των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών και η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος. Συγκεκριμένα, το Α.Ε.Π. αυξάνεται για τρία συνεχόμενα τρίμηνα και εκτιμάται από όλους τους αναλυτές και οργανισμούς ότι το 2017 η ελληνική οικονομία εξήλθε από την ύφεση. Ταυτοχρόνως συνεχίζεται η πτωτική πορεία της ανεργίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ροπή προς επένδυση γίνεται θετική, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των εξαγωγών.

Υπογραμμίζεται επίσης η μείωση της αβεβαιότητας λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Οι προσδοκίες συνδέονται στενά με τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Χαρακτηριστική είναι η επιδείνωση των προσδοκιών το δεύτερο τρίμηνο του 2015, αλλά και η θεαματική ανάκαμψή τους κατά την ίδια, φετινή περίοδο.

Γενικός δείκτης GRe+l

Η βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για την πορεία των κύριων οικονομικών μεγεθών τους επόμενους 12 μήνες συνεχίστηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, που είναι η μακρύτερη περίοδος συνεχούς βελτίωσης των προσδοκιών που έχει καταγραφεί από την αρχή του 2014, όταν έγινε η πρώτη έρευνα του Σ.Ε.Σ.Μ.Α.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των «θετικών» / «αρνητικών» προβλέψεων για τις μεταβλητές του δείκτη οικονομικής συγκυρίας (δηλαδή ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών) αυξήθηκε ξανά από 25,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 31,2% στο τέλος του 2017. Πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ο δείκτης είχε αρνητική τιμή -1,9%, δηλαδή περισσότεροι προέβλεπαν επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης από όσους προσδοκούσαν βελτίωση.

Η βελτίωση γίνεται ίσως εμφανέστερη με τη σύγκριση του μέσου όρου του δείκτη για το 2016 και 2017. Αυξήθηκε από -7,7% σε 18,5%.

Η ενθαρρυντική αυτή εξέλιξη σχετίζεται, όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ενότητα, με την ανάκαμψη των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών, η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής πορείας της οικονομίας.

Οι προσδοκίες για όλα τα μεγέθη του δείκτη είναι περισσότερο αισιόδοξες. Εντονότερη όμως είναι η αισιοδοξία που καταγράφηκε όσον αφορά στην άνοδο των ιδιωτικών επενδύσεων παγίων, στην επιτάχυνση της μεγέθυνσης και στην πορεία των εξαγωγών.

ereuna 6o teuxos pio aisiodoksoi oi sumbouloi management gia thn ellhnikh oikonomia genikos deikths

Δείκτης οικονομικής συγκυρίας

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι υπήρξε ελαφρά επιδείνωση των προσδοκιών των συμβούλων όσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο των παραγωγικών συντελεστών. Ο δείκτης των παραγωγικών συντελεστών, που προκύπτει ως μέσος όρος της διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» προβλέψεων για το ανθρώπινο δυναμικό, τις συνθήκες χρηματοδότησης, τις δημόσιες υποδομές, την επιχειρηματικότητα και το θεσμικό πλαίσιο, παρέμεινε θετικός, αλλά περιορίστηκε από 3,0% σε 1,8%.

ereuna 6o teuxos pio aisiodoksoi oi sumbouloi management gia thn ellhnikh oikonomia deikths oikonmikhs sugkurias

ereuna 6o teuxos pio aisiodoksoi oi sumbouloi management gia thn ellhnikh oikonomia deikths paragwgikwn suntelestwn

Τα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση

Δεν υπήρξαν άξιες λόγου μεταβολές στην κατάταξη των κυριότερων προσκομμάτων στο επιχειρείν. Η κατάταξη των πέντε πρώτων, που είχαν σκορ υψηλότερο του 4 σε κλίμακα 1-5, παρέμεινε ίδια:

  • •    έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού καθεστώτος
  • υψηλή φορολογία
  • αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση
  • δυσκολίες στη χρηματοδότηση και
  • ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους

Σκορ μεγαλύτερο του 4 είχε επίσης η χαμηλή παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα.

ereuna 6o teuxos pio aisiodoksoi oi sumbouloi management gia thn ellhnikh oikonomia proskomata

Τα πέντε διαχρονικά σημαντικότερα προσκόμματα παρέμειναν ως τέτοια και το 2017. Το γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζει τον μέσο όρο των σκορ κάθε παράγοντα για τα τέσσερα έτη 2014-2017. Μόνο οι πρώτοι πέντε έχουν σκορ υψηλότερο του 4 καθ’ όλη την περίοδο. Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί η ελαφρά διαχρονική αύξηση της σημασίας της χαμηλής παραγωγικότητας του δημοσίου.

Γράφημα σελ. 15

Οι απόψεις για το Ε.Σ.Π.Α.

Μία φορά κάθε χρόνο καταγράφονται οι απόψεις των συμβούλων μάνατζμεντ για τη συμβολή του Ε.Σ.Π.Α. στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Καταγράφονται επίσης τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α.

Γενικώς οι σύμβουλοι είναι σκεπτικοί όσον αφορά στη συμβολή του Ε.Σ.Π.Α. στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Καταγράφεται ωστόσο μεγαλύτερος βαθμός ικανοποίησης σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τις 22/12/2016 ως τις 13/1/2017. Καταρχάς στην πλειονότητά τους οι σύμβουλοι (60,3%) θεωρούν ότι η συμβολή της κατανομής των πόρων του Ε.Σ.Π.Α. στην ανάπτυξη είναι μέτρια. Ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο έναντι αυτού της προηγούμενης έρευνας, στην οποία το ποσοστό ήταν 65,3%.

Από την άλλη πλευρά σημαντικά αυξημένο, από 22,4% σε 30,8%, είναι σε αυτή την έρευνα το ποσοστό αυτών που εκτιμούν τη συμβολή αυτή ως σημαντική. Βελτίωση υπήρξε επίσης και στις εκτιμήσεις για τη συνεισφορά των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. στην επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Τα ποσοστά του «σημαντικά» αυξήθηκαν, ενώ αυτά του «μέτρια» και «καθόλου» μειώθηκαν ανάλογα. Θεαματικότερη ήταν μάλιστα η μεταβολή των απόψεων για τον ρόλο του Ε.Σ.Π.Α. στην προώθηση λύσεων για τα διαρθρωτικά προβλήματα (από 4,3% σε 22,4%).

Οι εκτιμήσεις των συμβούλων για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που ζητούν ενισχύσεις μέσω των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. δεν άλλαξαν σημαντικά μεταξύ της προηγούμενης  και  της τρέχουσας έρευνας. Τα κυριότερα προβλήματα συνδέονται με τη χρηματοδότηση. Ειδικότερα, με την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής, τον δανεισμό, καθώς και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται  στις εκταμιεύσεις.

ereuna 6o teuxos pio aisiodoksoi oi sumbouloi management gia thn ellhnikh oikonomia espa

Η έρευνα για το δ΄ τρίμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των μελών του Σ.Ε.Σ.Μ.Α. Accenture, Anelixis, KPMG, PwC, Redeplan, SMR και Stochasis.

Ο Σ.Ε.Σ.Μ.Α.

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (Σ.Ε.Σ.Μ.Α.) ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί τον επαγγελματικό συλλογικό φορέα των οργανωμένων εταιριών – συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα με 48 εταιρίες -μέλη, στις οποίες απασχολούνται περισσότερα από 2.000 εξειδικευμένα στελέχη.

Κύριοι στόχοι του Σ.Ε.Σ.Μ.Α. είναι η ανάπτυξη και η διεύρυνση της αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η ενίσχυση και η παγίωση της αξιοπιστίας και της προστιθέμενης αξίας των συμβουλευτικών υπηρεσιών και της επιχειρηματικής υποστήριξης τόσο στον δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn