ereuna-stentoras46-header.jpg

Οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα

Οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν σταθερά ανοδικές προθέσεις προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο. Με το 19% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 7% να προβλέπει μείωση και το 71% να μην αναμένει κάποια αλλαγή, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +12%.

Μετά την εποχική αναπροσαρμογή των δεδομένων οι προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +18%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και 10 και πλέον χρόνια. Οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βελτιώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

ereuna stentoras46 chart1

Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή

Ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να αυξηθεί και στις δύο γεωγραφικές περιοχές κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι εργοδότες στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναφέρουν αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +20%, ενώ οι προοπτικές στη Βόρεια Ελλάδα ανέρχονται σε +11%.

Οι προοπτικές προσλήψεων και στις δύο Περιφέρειες παραμένουν σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι εργοδότες στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής καταγράφουν σημαντική βελτίωση 10 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Βόρεια Ελλάδα

Τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να ελπίζουν σε ευνοϊκό κλίμα προσλήψεων κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, με τους εργοδότες να αναφέρουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +11%. Τα σχέδια προσλήψεων παραμένουν σχετικά σταθερά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αποδυναμώνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να καταγραφεί η πιο ισχυρή αγορά εργασίας των τελευταίων 10 και πλέον ετών. Οι εργοδότες αναφέρουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +20%, που παραμένουν σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βελτιώνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2018.

Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας

Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2019. Οι εργοδότες στον τομέα των χρηματοοικονομικών, των ασφαλειών, της ακίνητης περιουσίας και της παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις αναφέρουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +21%, ενώ αισιόδοξες προοπτικές της τάξης του +19% καταγράφονται και για τον δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Σταθερές αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων αναμένονται και στον τομέα του εμπορίου (χονδρική και λιανική) με προοπτικές της τάξης του +18% και σε δύο ακόμα τομείς με προοπτικές της τάξης του +17%, στον τομέα της γεωργίας και τον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών. Παράλληλα οι εργοδότες του τομέα του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και της ύδρευσης καταγράφουν τις πιο αδύναμες προοπτικές απασχόλησης με προοπτικές της τάξης του +7%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο οι προοπτικές ενισχύονται σε τέσσερις τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της γεωργίας, αλλά και του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών υπηρεσιών, όπου οι εργοδότες αναφέρουν αυξήσεις της τάξης των 12 και 3 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα.

Τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις, της τάξης των 9 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφονται στους τομείς των χρηματοοικονομικών, των ασφαλειών, της ακίνητης περιουσίας και της παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και τουρισμού.

Οι εργοδότες του τομέα των κατασκευών καταγράφουν βελτίωση 8 ποσοστιαίων μονάδων και οι προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του εμπορίου (χονδρική και λιανική). Παράλληλα οι προοπτικές αποδυναμώνονται σε δύο τομείς, κατά 12 και 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και της ύδρευσης και τον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών αντίστοιχα.

Γεωργία

Με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +17%, οι εργοδότες αναμένουν ένα θετικό κλίμα προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο. Οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και είναι κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες ενισχυμένες σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2018.

Εμπόριο (χονδρική και λιανική)

Με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +18%, οι εργοδότες αναμένουν θετική δραστηριότητα προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο. Παρ’ όλο που οι προοπτικές αποδυναμώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες καταγράφουν βελτίωση της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Δημόσιος τομέας και κοινωνικές υπηρεσίες

Οι εργοδότες προβλέπουν την ισχυρότερη αγορά εργασίας των τελευταίων 10 και πλέον χρόνων κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο +19%, σημειώνοντας βελτίωση κατά 3 και 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους αντίστοιχα.

Ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και ύδρευση

Μετριοπαθείς καταγράφονται οι εκτιμήσεις των εργοδοτών για το πρώτο τρίμηνο του 2019, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο +7%. Ωστόσο οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σημαντικά, κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Κατασκευές

Τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να προσδοκούν σταθερό ρυθμό προσλήψεων κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, με τους εργοδότες να αναφέρουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +15%. Οι προοπτικές αποδυναμώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Μεταφορές και επικοινωνίες

Αναμένεται σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο, με τους εργοδότες να καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +17%. Οι προοπτικές προσλήψεων παραμένουν σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2018, αλλά αποδυναμώνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Βιομηχανία/παραγωγή

Καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +16%, οι εργοδότες αναμένουν ένα ευοίωνο κλίμα προσλήψεων για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι προοπτικές προσλήψεων παραμένουν σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τουρισμός

Τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να προσδοκούν ευνοϊκό ρυθμό προσλήψεων κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, με τους εργοδότες να αναφέρουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +14%. Τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά είναι κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες ενισχυμένες σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2018.

Χρηματοοικονομικά, ασφάλειες, ακίνητη περιουσία και παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις

Προβλέπεται σημαντική αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο, με τους εργοδότες να καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +21%. Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και είναι κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες ενισχυμένες σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2018.

Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού

Οι συμμετέχοντες εργοδότες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού: α. οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν λιγότερους από 10 υπαλλήλους, β. οι μικρές επιχειρήσεις έχουν 10-49 υπαλλήλους, γ. οι μεσαίες επιχειρήσεις έχουν 50-249 υπαλλήλους και δ. οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 250 ή περισσότερους υπαλλήλους.

Αναμένονται αυξήσεις του αριθμού των θέσεων εργασίας και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι εργοδότες τόσο στις μεγάλου όσο και στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις αναφέρουν αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +28% και +25% αντίστοιχα. Παράλληλα οι εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις αναμένουν σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του +17%, ενώ οι προοπτικές για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις καταγράφονται στο +9%.

Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018, οι εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις αναφέρουν βελτίωση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά οι προοπτικές για μεγάλες επιχειρήσεις μειώνονται αντίστοιχα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Οι εργοδότες στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν σχετικά σταθερά σχέδια προσλήψεων.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι προοπτικές για τους εργοδότες των μεσαίων επιχειρήσεων βελτιώνονται σημαντικά, κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στις πολύ μικρές όσο και στις μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο οι εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων.

Σχετικά με την έρευνα της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης

Περισσότεροι από 60.000 εργοδότες σε 44 χώρες και επικράτειες συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2019. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στον συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2019, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;»

Η έρευνα της ManpowerGroup για το πρώτο τρίμηνο του 2019 αποκαλύπτει ότι αναμένεται αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε 43 από τις 44 χώρες και επικράτειες στο διάστημα έως και το τέλος Μαρτίου.

Οι προθέσεις προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο εμφανίζονται ενισχυμένες σε 16 από τις 44 χώρες και επικράτειες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αποδυναμωμένες σε 23 και αμετάβλητες σε πέντε. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές βελτιώνονται σε 21 χώρες και επικράτειες, επιδεινώνονται σε 20 και παραμένουν αμετάβλητες σε δύο.

Η αυτοπεποίθηση των εργοδοτών αναφορικά με τις προσλήψεις κατά το πρώτο τρίμηνο είναι ισχυρότερη στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, στις ΗΠΑ, στη Σλοβενία, την Ελλάδα και στο Χονγκ Κονγκ, ενώ οι εργοδότες σε Αργεντινή, Ελβετία, Ιταλία, Παναμά και Ισπανία αναφέρουν τις πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων.

Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 και στις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) που συμμετέχουν στην έρευνα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες σε οκτώ χώρες καταγράφουν ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων, ενώ σε 15 τα σχέδια προσλήψεων εμφανίζονται αποδυναμωμένα. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι προβλέψεις ενισχύονται σε 12 χώρες, αλλά αποδυναμώνονται σε 13. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας στην περιφέρεια ΕΜΕΑ για το προσεχές τρίμηνο καταγράφονται στη Σλοβενία και την Ελλάδα, ενώ οι Ελβετοί εργοδότες αναφέρουν τα πιο αδύναμα σχέδια προσλήψεων.

Οι εργοδότες και στις οκτώ χώρες και επικράτειες της Ασίας-Ωκεανίας προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προβλέψεις ενισχύονται σε τέσσερις χώρες και επικράτειες, αλλά αποδυναμώνονται σε δύο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι εργοδότες σε πέντε χώρες και επικράτειες καταγράφουν ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων, ενώ αποδυναμωμένες προοπτικές καταγράφονται σε δύο. Οι εργοδότες σε Ιαπωνία και Ταϊβάν αναφέρουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων στην περιφέρεια, ενώ οι πιο αδύναμες προοπτικές καταγράφονται σε Κίνα και Σιγκαπούρη.

Ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να αυξηθεί σε εννέα από τις δέκα χώρες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής που συμμετέχουν στην έρευνα κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, αλλά οι εργοδότες σε μία χώρα, την Αργεντινή, αναμένουν μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν. Οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε τέσσερις χώρες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018, αλλά αποδυναμώνονται σε έξι. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές βελτιώνονται σε τέσσερις χώρες, αλλά επιδεινώνονται σε πέντε.

Τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων του πρώτου τριμήνου καταγράφονται στις ΗΠΑ και στο Μεξικό, ενώ οι εργοδότες στην Αργεντινή και στον Παναμά αναφέρουν τις πιο αδύναμες προβλέψεις της περιφέρειας.

ereuna stentoras46 chart2

Πηγή: Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα, ManpowerGroup

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn