Hack2BRIDGE_900x600.jpeg

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 17 Μαΐου 2025 ο διαγωνισμός καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «Hack2BRIDGE» στους τομείς του τουρισμού και των ολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών.

Η διοργάνωση υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Corallia (μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά), του επιχειρηματικού επιταχυντή της Eurobank egg, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, του Κέντρου Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής και με τη σημαντική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας – Creative Greece.

Οι τρεις (3) νικήτριες ομάδες θα μοιραστούν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 9.000 ευρώ, ενώ θα τους προσφερθεί επιπρόσθετα άμεση ένταξη στην ανταγωνιστική Acceleration Platform του επιχειρηματικού επιταχυντή του egg.

  1. Narratologies με μέλη τις Αλίκη Ιοβίτα και Νατάσα Παπαθωμά, η οποία κέρδισε το χρηματικό έπαθλο 5.000€ και παρουσίασε μια εφαρμογή που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες παιχνιδιού και ξενάγησης μέσα από τον συνδυασμό τεχνολογίας, χειροπιαστών αντικειμένων και συντονιστών. Υβριδικά παιχνίδια θησαυρού αλλά και αυτο-καθοδηγούμενες εμπειρίες πραγματοποιούνται στην πόλη, σε μουσεία και επιλεγμένους χώρους με τη χρήση εικονικής/μεικτής πραγματικότητας, ψηφιακών γρίφων, δοκιμασιών γευσιγνωσίας και πολλών εκπλήξεων. Είναι διαθέσιμη στο https://narratologies.com/el/.
  2. Calt με μέλη τους: Ελίνα Σύρρη, Αλέξανδρο Τσάφο και Νικόλα Μπέλλο, η οποία κέρδισε το χρηματικό έπαθλο 3.000€ και παρουσίασε τη mobile εφαρμογή CALT, που προτείνει πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, από συναυλίες και παραστάσεις μέχρι yoga sessions και εργαστήρια κεραμικών, σύμφωνα πάντα με τα ενδιαφέροντα του χρήστη. Είναι διαθέσιμη στο https://onelink.to/3yts3h.
  3. FameJam με μέλη τους: Γιώργο Σχίζα και Βαγγέλη Πετράτο, η οποία κέρδισε το χρηματικό έπαθλο 1.000€ μια διαδραστική εφαρμογή, που προσθέτει σε οποιαδήποτε δράση την εμπειρία του παιχνιδιού. Ο επισκέπτης ενός μουσείου γίνεται δημιουργός περιεχομένου μέσα από φωτογραφικές ή βίντεο προκλήσεις, προσωπικές αφηγήσεις και πίνακες κατάταξης, δίνοντας ζωή στην πολιτιστική εμπειρία με συμμετοχή και φαντασία. Είναι διαθέσιμη στο https://www.famejam.com/.

Οι Αλίκη Ιοβίτα και Νατάσα Παπαθωμά, ιδρύτριες της Narratologies, δήλωσαν: «Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές για το άρτια οργανωμένο event και τη δυνατότητα που έδωσαν σε εκπροσώπους σημαντικών οργανισμών και εταιριών από τον χώρο του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας αλλά και νέων επιχειρηματιών να βρεθούν στον ίδιο χώρο και να ανταλλάξουν ιδέες, γνώσεις και πολύτιμες συμβουλές. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες — η δημιουργικότητα και η ενέργεια όλων αποτελεί πραγματικά πηγή έμπνευσης».

Σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες που παρουσίασαν στον διαγωνισμό πολύ υποσχόμενες επιχειρηματικές ιδέες θα προσφερθεί πρόσβαση στην pre-acceleration πλατφόρμα του egg, ένα 4ήμερο εντατικής επιχειρηματικής εκκίνησης από το πρόγραμμα STARTAB καθώς και περαιτέρω καθοδήγηση από το Corallia και το Κέντρο Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής για την ωρίμαση των επιχειρηματικών σχεδίων τους.

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή διεξαγωγή του διαγωνισμού έπαιξε η υποστήριξη από σημαντικούς εκπροσώπους του τουρισμού και πολιτισμού αναδεικνύοντας τη σημασία της σύμπραξης θεσμών, πολιτείας και οικοσυστήματος καινοτομίας: Creative Hub GR, Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. – Creative Greece, Marketing Greece, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Moptil, SaMMY, Toulange, AI&Me, & AI Catalyst.

Ο διαγωνισμός Hack2BRIDGE αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για «νεαρά» μυαλάνεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και ομάδες ερευνητών, φοιτητών και επαγγελματιών — που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, όπως η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σύνδεσή της με τον σύγχρονο πολιτισμό, η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για τον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα και η μετάβαση σε έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και κυκλικό τουρισμό μέσω καινοτόμων λύσεων.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn