Η AlongRoute, μια νεοφυής επιχείρηση που ξεχωρίζει στον τομέα των θαλάσσιων προγνώσεων με χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συμμετοχή της στη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece). Η συμμετοχή της στο ESA BIC Greece ήταν καθοριστική στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από δορυφόρους για ακριβείς θαλάσσιες προγνώσεις.
Η AlongRoute προσφέρει μια καινοτόμο λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Καθώς ο κόσμος κινείται προς καθαρότερες και βιώσιμες πρακτικές, η ναυτιλιακή βιομηχανία έρχεται αντιμέτωπη με αυξημένους ελέγχους ως προς τη συμβολή της στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων. Οι ναυτιλιακές εταιρίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το κρίσιμο πρόβλημα μειώνοντας τις εκπομπές τους μέσω της βελτιστοποίησης των δρομολογίων των πλοίων. Τέτοιου είδους όμως βελτιστοποιήσεις απαιτούν ακριβή δεδομένα.
Η AlongRoute αναπτύσσει προηγμένα μοντέλα AI που προβλέπουν με ακρίβεια τις θαλάσσιες συνθήκες, προσφέροντας έτσι στις ναυτιλιακές εταιρίες τη δυνατότητα να βελτιστοποιούν τις διαδρομές τους για μέγιστη εξοικονόμηση καυσίμων και ελαχιστοποίηση εκπομπών. Η CEO Γεωργία Καλαντζή αναφέρει σχετικά: «Στην AlongRoute αναπτύσσουμε προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να μάθουν την πολύπλοκη φυσική του ωκεανού, επιτρέποντάς μας να παρέχουμε υψηλής ακρίβειας προγνώσεις των θαλάσσιων παραμέτρων, όπως κύματα, ρεύματα και επιφανειακοί άνεμοι. Χρησιμοποιώντας τις προβλέψεις μας ως είσοδο, τα υπάρχοντα συστήματα δρομολόγησης πλοίων μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους έως και 1,3 φορές, μειώνοντας τις εκπομπές και τα λειτουργικά κόστη καυσίμου. Αναμένουμε ότι θα μειώσουμε τις εκπομπές των φορτηγών πλοίων μέχρι και κατά 50 εκατομμύρια τόνους μέσα στο πρώτο έτος χρήσης στην αγορά».
Η στρατηγική καθοδήγηση και η τεχνολογική υποστήριξη που προσέφερε το ESA BIC Greece αποτέλεσαν κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχία της AlongRoute. Η συνεργασία με κορυφαίους ερευνητικούς φορείς και η ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών βοήθησαν την εταιρία να αναδειχθεί, προετοιμάζοντάς την για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.
Με την πρωτοποριακή τεχνολογία της και τη στήριξη του ESA BIC Greece, η AlongRoute είναι έτοιμη να συμβάλει στη μετάβαση προς μια βιώσιμη ναυτιλία, προσφέροντας ταυτόχρονα οικονομικά οφέλη και περιβαλλοντική αποδοτικότητα στις παγκόσμιες αγορές.
Το ESA BIC Greece είναι η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων της ESA στην Ελλάδα. Πρωταρχικός στόχος της θερμοκοιτίδας είναι η ενίσχυση του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος με την εισαγωγή πέντε νέων επιτυχημένων startups που σχετίζονται με το διάστημα κάθε χρόνο. Το ESA BIC Greece αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου δικτύου διαστημικής καινοτομίας στον κόσμο. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης με 50.000 ευρώ σε μετρητά, πρόσβαση σε προνόμια ύψους πάνω από 100.000 ευρώ, επιχειρηματική καθοδήγηση, τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, δικτύωση, εκπαίδευση, δικαίωμα χρήσης του λογότυπου ESA BIC, πρόσβαση σε γραφειακούς χώρους και υποδομές, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο περισσότερων των 70 υποστηρικτών.
Το ESA BIC Greece λειτουργεί από το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και περισσότερων των 70 άλλων οργανισμών που έχουν προσδιορίσει τη δημιουργία του ESA BIC Greece ως βασικού στοιχείου στο σχέδιο ανάπτυξης της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας.
H επόμενη προθεσμία εκκίνησης αξιολόγησης αιτήσεων στη Μόνιμη Ανοικτή Πρόσκληση του ESA BIC Greece είναι η 14η Οκτωβρίου 2024. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα (όχι άνω των 5 ετών), και από φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατοικούν με άδεια εργασίας στην Ελλάδα με υποχρέωση ίδρυσης νομικής οντότητας στην ελληνική επικράτεια.
Το ESA BIC Greece δεν είναι μόνο απαραίτητο για την υποστήριξη επιχειρηματιών και startups –από το στάδιο της ανάπτυξης μιας επιχειρηματικής ιδέας έως την πλήρη εμπορευματοποίηση–, αλλά στηρίζει επίσης τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την ενίσχυση του διαστημικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, συμβάλλει στις εθνικές στρατηγικές καινοτομίας και διαστήματος, ενθαρρύνει την περαιτέρω υιοθέτηση διαστημικών υπηρεσιών, υποστηρίζει τη μεταφορά τεχνολογιών από ή προς τον διαστημικό τομέα, και δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.esa-bic.gr και πλάνο υποστήριξης υποβολής στο https://esa-bic.gr/nea-prothesmia-upovolis-aitisewn-14-10-2024/