6a.jpg

Με ικανοποίηση αλλά και επιφυλακτικότητα αντιμετώπισαν τα μηνύματα και τις παροχές από τον κ. Τσίπρα οι άνθρωποι της αγοράς, αν και δεν θίχτηκαν βασικά θέματα που απασχολούν εδώ και καιρό. Δεν ακούστηκε τίποτα για τα capital controls, για τον ΦΠΑ στα νησιά, για τον εξωδικαστικό και για τις ρυθμίσεις χρεών και πώς θα ανασάνουν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφους απάντησε ότι «το πρώτο βήμα για τη σταδιακή απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημονιακά δεσμά έγινε από τη Θεσσαλονίκη, με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού να σηματοδοτούν μια σειρά ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, που αν συνεχιστούν θα δώσουν μια νέα ώθηση στην ελληνική αγορά και την οικονομία».

Μάλιστα τόνισε ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών είναι πάγια αιτήματα του επιμελητηριακού και του επιχειρηματικού κόσμου και προέτρεψε για περαιτέρω μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος τόνισε: «Άκουσα με προσοχή και την ομιλία, και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε ξεκάθαρη αναφορά σε θέματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και κυρίως σε προβλήματα που όχι μόνο ταλαιπωρούν αλλά απειλούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις, όπως η υψηλή φορολογία και οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Είναι δεδομένο ότι απαιτείται ελάφρυνση αυτών των βαρών και εκτιμώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

»Για να είμαστε όμως ρεαλιστές, πρέπει να τα δούμε να εφαρμόζονται με επιτυχία και βεβαίως να προστεθούν και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μπορούν να αποτελέσουν μια αρχή για τη στροφή που πρέπει να κάνει η ελληνική οικονομία. Σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ειδικά στο θέμα της φορολογίας, οι υψηλοί συντελεστές που υπάρχουν σήμερα ουσιαστικά καθιστούν απαγορευτική ακόμα και τη σκέψη για κάποια επιχειρηματική προσπάθεια». Και ο κ. Χατζηθεοδοσίου ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι «πάση θυσία πρέπει να αποφύγουμε τα πισωγυρίσματα».

Αντίστοιχα και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης σημείωσε: «Οι εξαγγελίες μέτρων ελάφρυνσης, αλλά με εφαρμογή λίγο πριν ή μετά μια εκλογική χρονιά, είναι μια συνήθης κυβερνητική πρακτική. Στην περίπτωση της χώρας μας όμως είναι γνωστό ότι η μέχρι πρότινος νομοθέτηση μνημονιακών προαπαιτούμενων δεν αφήνει πολλά περιθώρια αποκατάστασης των υπερβολών και μείωσης των φόρων και των εισφορών κατά τη διάρκεια της μεταμνημονιακής εποπτείας.

»Η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της 83ης ΔΕΘ διαχώρησε τη μνημονιακή από τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας και περιέγραψε ένα όραμα από την πλευρά της κυβέρνησης με τις επιθυμητές εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και την ελληνική κοινωνία σε βάθος τετραετίας. Στο όραμα του πρωθυπουργού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ήμασταν στην “ενδεκάδα” των βασικών εξαγγελιών, αλλά μάλλον σε δεύτερο, “αναπληρωματικό” ρόλο, αφού οι προτάσεις που καταθέσαμε για ακατάσχετο όριο, μείωση μη μισθολογικού κόστους και αφορολόγητο αποθεματικό δεν συγκίνησαν.

»Ο προεκλογικός χαρακτήρας της φετινής ΔΕΘ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019 είχε στο επίκεντρο την οικονομία και την εργασία, με τη χρονική σειρά υλοποίησης των εξαγγελιών να δείχνει ότι τα περισσότερα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το νέο έτος και τα υπόλοιπα μετά τις εκλογές του 2019. Ειδικότερα, το μεσοβραχυπρόθεσμο “καλάθι” παροχών της κυβέρνησης στη ΔΕΘ μεταξύ άλλων περιλαμβάνει φορολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά μέτρα».

Καμιά ανησυχία από τους Θεσμούς

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες δεν άφησαν ασυγκίνητους και τους Eυρωπαίους εταίρους μας. Αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ κινούνται εντός πλαισίου και πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα.

Μένει να δούμε την αποτίμηση που θα κάνουν τα κλιμάκια που ήρθαν στην Ελλάδα την εβδομάδα που μας πέρασε για να δούμε αν τόσο τα αναδρομικά, η μείωση των εισφορών, οι παρεμβάσεις σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και οι φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις έχουν δημοσιονομική βάση ή πατούν στο κενό.

Φυσικά θα συνυπολογιστούν και πράγματα που δεν βρήκαν χώρο στην ομιλία του πρωθυπουργού, όπως η αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων και μια σειρά ακόμα μέτρων.

Οπωσδήποτε οι παροχές που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας είναι θετικές, αν τελικά προχωρήσουν και γίνουν πράξη. Το ερώτημα όμως που δημιουργείται είναι από πού o πρωθυπουργός θα βρει τα λεφτά. Αν και μίλησε για το «τέλος της διαρκούς λιτότητας» πατώντας πάνω στο υπερπλεόνασμα-μαμούθ, καλείται να επιτύχει αντίστοιχα πλεονάσματα και μάλιστα αυξημένα τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια καμιά σαφή αναφορά στο πού θα κατευθυνθούν τα βάρη και στο ποιος τελικά θα πληρώσει όλα αυτά που εκείνος μοίρασε. Τι σημασία λοιπόν θα έχει αν από τη μια τσέπη μπαίνουν λεφτά και από την άλλη έρθουν αντίμετρα που αδειάζουν την άλλη τσέπη.

Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn