Πριν από λίγο καιρό, στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός είχε δεχτεί τα χειροκροτήματα από το κοινό, αφού η ομιλία του κινήθηκε στους άξονες που αυτό επιθυμούσε. Άλλωστε οι υποσχέσεις και όσα ο ίδιος ο Τσίπρας σταθερά το τελευταίο διάστημα περνά στις παραγωγικές τάξεις και στα επιμελητήρια έρχονται σε μεγάλο βαθμό σε συμφωνία με τις προτάσεις τους.
Στην 83η ΔΕΘ το σκηνικό ήταν κατά τι διαφορετικό. Φυσικά δέχτηκε τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του κοινού, όμως ένας βασικός παίχτης της ελληνικής κοινωνίας ήταν απών. Ο κ. Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, αποχώρησε προτού ολοκληρωθεί η ομιλία του πρωθυπουργού, μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, αν και, όπως υπογραμμίστηκε από τον ΣΕΒ, έφυγε εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Η ομιλία του πρωθυπουργού όπως και τα όσα υποσχέθηκε δίνουν –θεωρητικά πάντα– μεγάλο «αέρα» στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι 4 άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι φοροαπαλλαγές ελαφρύνουν σημαντικά από τη λαίλαπα της φοροεπιδρομής των τελευταίων χρόνων.
- Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29%, που είναι σήμερα, στο 25% σε βάθος τετραετίας και με μείωση μιας ποσοστιαίας μονάδας ανά έτος για να φτάσουμε στο πολυπόθητο 25% το 2022.
- Μείωση έως και 50% του ΕΝΦΙΑ, κάτι που δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό επιχειρηματίες, αλλά κυρίως τους μεγάλους παίχτες της αγοράς, καθώς, σύμφωνα πάντα με την πρωθυπουργική ομιλία, πρόκειται να μεταφερθεί ένα κομμάτι από το βάρος των μικρών σε αυτούς.
- Μείωση των δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ. Ο κανονικός συντελεστής, που σήμερα βρίσκεται στο 24%, θα μειωθεί στο 22%. Ο κανονικός συντελεστής επιβάλλεται σε όλες τις υπηρεσίες (πλην των ξενοδοχειακών). Ο μειωμένος συντελεστής 13% προβλέπεται να μειωθεί στο 12%. Ο μειωμένος συντελεστής επιβάλλεται στα ξενοδοχεία, στο νερό ύδρευσης, το ηλεκτρικό ρεύμα κ.α.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους αγρότες που συμμετέχουν σε αγροτικό συνεταιρισμό, τους συνεταιρισμούς, τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις ανενεργές επιχειρήσεις. Βέβαια μεγάλη μερίδα αγροτών υπάγεται ήδη σε ειδικό καθεστώς και έχει απαλλαχτεί από το τέλος επιτηδεύματος. Για τις ανενεργές επιχειρήσεις η εξαγγελία της απαλλαγής παραπέμπει σε παροχή της δυνατότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε ανενεργές επιχειρήσεις να διατηρούν τα βιβλία τους ακόμα και αν έχουν μηδενικά έσοδα και έξοδα, απαλλασσόμενοι ουσιαστικά από την «ποινή» της πληρωμής του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος.
Μίλησε ακόμα για μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον με σκοπό να σταθούν οι επιχειρήσεις στα πόδια τους και να αποκτήσουν δυναμική, μίλησε για το τέλος του πελατειακού κράτους και της φοροδιαφυγής, για την εξάλειψη της διαφθοράς της κρατικοδίαιτης και διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας και του αλόγιστου δανεισμού.
Αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση της παραγωγής, αλλά και σε μια νέα κατεύθυνση προς την ψηφιακή σύγκλιση και τις νέες τεχνολογίες.
Υποσχέθηκε τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για επενδύσεις με συνεχή εμβάθυνση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και ένα σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης.
Ξεκαθάρισε ότι θα προκρίνει την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μετάβαση στο ψηφιακό δημόσιο, στην απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση επιχειρήσεων, τη στήριξη της καινοτομίας στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα δώσει κίνητρα σε νέους επιστήμονες είτε για να μείνουν στην Ελλάδα είτε για να επιστρέψουν όσοι έφυγαν.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μίλησε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 € έως και 35% (αντίστοιχη μείωση θα γίνει και στους αγρότες), για μείωση εισφορών για επικουρικές συντάξεις σε μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς στο ελάχιστο ανά μήνα και, τέλος, για επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μισθωτούς ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για την εργασία των νέων.
Γιατί όμως όλα αυτά ή τέλος πάντων κάποια από αυτά δεν έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε τροχιά ολοκλήρωσης τετραετίας, αποτελώντας τη μοναδική κυβέρνηση που κατάφερε να παραμείνει στις κυβερνητικές καρέκλες και να ολοκληρώσει τη θητεία της. Τι έφταιξε και δεν έγιναν αυτά όλο το προηγούμενο διάστημα;
Φταίνε οι θεσμοί που δεν απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την όσο πιο γρήγορη γίνεται σύσταση επιχειρήσεων; Φταίει η τρόικα ή η Μέρκελ για το ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα; Φταίει ο Ντάισεμπλουμ που οι νέοι επιστήμονες φεύγουν για το εξωτερικό γιατί βλέπουν ότι δεν έχουν όραμα οι ίδιοι στην Ελλάδα; Φταίει το κακό το ριζικό μας που οι επιχειρηματίες χρειάζονταν από χθες μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή;
Αν ο κ. Τσίπρας είπε όσα είπε για να πείσει τους εύπιστους και τους αφελείς, καλά έκανε. Όμως η πλειονότητα των παροχών κάθε είδους που ανακοίνωσε είναι πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, που εδώ και χρόνια φωνάζει ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση.
Δεν ξέρουμε αν ο πρωθυπουργός θα δεχτεί τα χειροκροτήματα των επιχειρηματιών ξανά. Κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ότι το σχέδιό του δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Αυτό που μπορούν να του προσάψουν είναι ότι η ομιλία του δεν έφερε κάτι καινούργιο παρά μόνο αιτήματα που στην πλειονότητά τους τα έχουν ζητήσει επιτακτικά και οι ίδιοι.
Από το κάδρο φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα υπόλοιπα που υποσχέθηκε. Γιατί με τα όσα είπε για τους εργαζομένους έκανε κίνηση ματ στους επιχειρηματίες και ουσιαστικά τους έβαλε στη μέση. Άλλωστε η κάλπη απέχει το πολύ έναν χρόνο και ο πρωθυπουργός προς τα εκεί κοιτά και τον νοιάζει να τα έχει καλά με όλους. Τελικός στόχος του, να χτίσει μέτωπο αξιοποιήσιμο στην προεκλογική περίοδο. Με απλά λόγια, ετοιμαζόμαστε να δούμε μια νέα μεγάλη κωλοτούμπα, από αυτές που θα ζήλευε και η Νάντια Κομανέτσι.
Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»