Καινοτομία και γνώση στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση Smart Startups, Smarter Growth στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος StartSmart SEE Accelerator 2024-2025. Στην εκδήλωση συμμετείχαν κορυφαία στελέχη από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και τεχνολογικό κόσμο, αναδεικνύοντας τη σημασία της καινοτομίας και της γνώσης ως πυλώνων της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο δρ. Ευάγγελος Γογγολίδης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του προέδρου του StartSmart SEE Γεράσιμου Σπυριδάκη, ενώ ο δρ. Ευάγγελος Γογγολίδης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», έχοντας και ο ίδιος συμμετάσχει παλαιότερα στον επιταχυντή του StartSmart SEE, παρακίνησε την ακαδημαϊκή κοινότητα να συμμετάσχει ενεργά, σημειώνοντας την πολύ μεγάλη αξία του προγράμματος.
Ο δρ. Αθανάσιος Γαϊτάνης, γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, υπογράμμισε τη διεθνή αναγνώριση του ελληνικού οικοσυστήματος startups.
Ο Λαρς Ράσμουσεν (Lars Rasmussen), συνιδρυτής του Google Maps
Στην κεντρική ομιλία του, ο δρ. Αθανάσιος Γαϊτάνης, γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, υπογράμμισε τη διεθνή αναγνώριση του ελληνικού οικοσυστήματος startups, ενώ ο Λαρς Ράσμουσεν, συνιδρυτής του Google Maps, μοιράστηκε την εμπειρία του από τη συμβολή του στην εξέλιξη του ελληνικού τεχνολογικού τομέα, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στη σημασία της επιμονής και της στρατηγικής δικτύωσης.
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας του προγράμματος
Ο αντιπρόεδρος του StartSmart SEE Βασίλης Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας του προγράμματος, με 11 κύκλους επιτάχυνσης, 260 startups, και χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη του νέου κύκλου του 2025, που επικεντρώνεται στην deep tech, καθώς και του StartSmart Angels Network, το οποίο θα συνδέει επενδυτές με startups, ενισχύοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων.
Από αριστερά: ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, ο Χάρης Σαχίνης, ο Κωνσταντίνος Μιχανετζής, η Δώρα Βαρβαρίγου, ο Γεράσιμος Σπυριδάκης
Η εκδήλωση περιλάμβανε μια συναρπαστική συζήτηση για τον κρίσιμο ρόλο της καινοτομίας, η οποία βασίζεται στη γνώση, ως κινητήριας δύναμης για την οικονομική ανάπτυξη, την οποία άνοιξε ο Γεράσιμος Σπυριδάκης, πρόεδρος του StartSmart SEE, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατομεακής συνεργασίας για την υποστήριξη των startups. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι κορυφαίων πανεπιστημίων: η Δώρα Βαρβαρίγου (καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και απόφοιτη του Στάνφορντ) ανέλυσε τη συμβολή του IoT και της ανάλυσης δεδομένων στη μεταμόρφωση των οικονομιών, ο Χάρης Σαχίνης (διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ και απόφοιτος του Χάρβαρντ) παρουσίασε τεχνολογικές λύσεις για τη διαχείριση υδάτινων πόρων, ο Κυριάκος Σαμπατακάκης (διευθύνων σύμβουλος της Accenture Ελλάδας και απόφοιτος του Γιέιλ) ανέδειξε την προοπτική της τεχνητής νοημοσύνης να ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας, και ο Κωνσταντίνος Μιχανετζής (ιδρυτής της Seeders και απόφοιτος του MIT) τόνισε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην ανάπτυξη τεχνολογιών διττής χρήσης στον αμυντικό τομέα.
Από αριστερά: ο Ευάγγελος Παππάς, η Βίκυ Κλήμη, η Έλενα Μπάρλα, ο Ανδρέας Ανδρουτσέλλης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ιδιαίτερα δυναμικό πάνελ, το οποίο συγκέντρωσε μερικούς από τους πιο καινοτόμους επιχειρηματίες της Ελλάδας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις και τις καθοριστικές στιγμές που αντιμετώπισαν οι ομιλητές κατά τη μετάβασή τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα στην επιχειρηματικότητα. Η Βίκυ Κλήμη, ιδρύτρια της Grandmama, μίλησε για τη σημασία της αποφασιστικότητας, αναφέροντας ότι το σημείο καμπής για την Grandmama ήταν η απόφαση να διευρυνθεί η επιχείρηση και να επεκταθεί σε διεθνές επίπεδο το 2025. Η Έλενα Μπάρλα, ιδρύτρια της Future Brain, αναφέρθηκε στη μετάβαση από την ανάπτυξη τεχνολογιών σε μια πιο πελατοκεντρική προσέγγιση. Επεσήμανε ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι να ακούν οι επιχειρήσεις τους πελάτες τους και να προσαρμόζουν τα προϊόντα τους με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Ο Ευάγγελος Παππάς, συνιδρυτής της Rtsafe, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της πανδημίας και πώς η εταιρία βρήκε εναλλακτικές πηγές εσόδων προσαρμόζοντας την τεχνολογία της για εκπαιδευτικούς και ελεγκτικούς σκοπούς. Ο Ανδρέας Ανδρουτσέλλης εξήγησε πώς η εμπειρία του στην ακαδημαϊκή έρευνα τον οδήγησε στην ίδρυση της Innate Repair, μιας εταιρίας βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει καινοτόμες θεραπείες για καρκινικούς όγκους. Επισήμανε ότι η συνεργασία και η δικτύωση είναι εξίσου σημαντικές με την τεχνολογική πρόοδο.
Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συνεχίσουν τη συζήτηση και τη δικτύωση.
Οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό αναμένεται να ανοίξουν τον Νοέμβριο. Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στη σελίδα startsmartsee.org.