arthro1_1901.jpg

 

Για κάποιους η γυμναστική είναι είτε τρόπος ζωής είτε χόμπι, για κάποιους άλλους όμως αποτελεί μια επαγγελματική σταδιοδρομία με στόχο τη σωματική βελτίωση του συνανθρώπου τους. Το πρώτο έχει να κάνει απλά με αγάπη και ευχαρίστηση, το δεύτερο με ευθύνη, μάθηση, εμπειρία και κοινωνική αλληλεγγύη.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων που διεκδικούν την εισαγωγή τους στη Γυμναστική Ακαδημία. Στη χώρα μας υπάρχουν 5 Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού τετραετούς φοίτησης που εντάσσονται στις σχολές και των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων. Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα (Ε.Κ.Π.Α.), στη Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ.), στις Σέρρες (Α.Π.Θ.), στα Τρίκαλα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και στην Κομοτηνή (Δ.Π.Θ.). Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή, είναι οι υποψήφιοι να υποβληθούν σε υγειονομική εξέταση αλλά και σε πρακτικές δοκιμασίες (αθλήματα). Τα τμήματα αυτά παρέχουν εξειδικευμένη κατάρτιση και δεξιότητες πάνω στην αθλητική επιστήμη και σε όλες τις πτυχές που περιλαμβάνει η φυσική δραστηριότητα, σε γνωστικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους μαθαίνουν τα πάντα γύρω από τις αθλητικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με μαθήματα παιδαγωγικής και διδακτικής, ώστε να μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους μέσω της εκπαίδευσης.

Οι απόφοιτοι παραδοσιακά επιλέγουν να εργαστούν ως γυμναστές, προπονητές και καθηγητές Φυσικής Αγωγή.  Πέρα από τον χώρο της εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς όπως Αθλητικές Ομοσπονδίες, Αθλητικές Ομάδες και Ενώσεις, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Επιχειρήσεις Αθλητικού Τουρισμού, Παιδικές Κατασκηνώσεις, αλλά και ως επιστημονικοί συνεργάτες σε εργαστήρια φυσιολογίας και βιοκινητικής.

Καθώς το επάγγελμα του γυμναστή θεωρείται κορεσμένο και με έντονο ανταγωνισμό, η απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος κρίνεται παραπάνω από απαραίτητη. Αποκτώντας κατάλληλη εξειδίκευση μπορούν να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες ακόμα και σε τομείς μου μέχρι σήμερα βρίσκονταν μακριά από το πεδίο δράσης του απόφοιτου της Γυμναστικής Ακαδημίας. Έξυπνες εξειδικεύσεις για τους αποφοίτους των τμημάτων προκύπτουν σε τομείς όπως ,η Ειδική Αγωγή, η Αθλητική Ψυχολογία, η Αθλητική Διατροφή και η Στατιστική και η Ανάλυση Δεδομένων.

Ειδική Αγωγή

Η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι το σύνολο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχονται σε μαθητές με επιβεβαιωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με ή χωρίς αναπηρία. Την τελευταία δεκαετία, καθώς παρατηρείται μεγάλο ποσοστό απορρόφησης στον δημόσιο τομέα, ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ επιλέγουν την ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή με σκοπό να αποκτήσουν το δικαίωμα να εργαστούν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) και στα Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.).

Αθλητική Ψυχολογία (Sports Psychology)

Οι επαγγελματίες αθλητές επιφορτίζονται καθημερινά με πολλές υποχρεώσεις και καθήκοντα. Οι στερήσεις, η πίεση, ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, οι τραυματισμοί, αλλά και μία ενδεχόμενη αποτυχία, είναι μερικοί από τους παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στην απόδοση τους αλλά και στην ψυχολογία τους. Η Αθλητική Ψυχολογία επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως τι παρακινεί έναν αθλητή να βελτιωθεί, να βρει κίνητρα για να εξακολουθήσει να προσπαθεί και πώς συνεργάζεται μια ομάδα. Ουσιαστικά μελετά τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση και την ευεξία των αθλητών, διερευνώντας θέματα αυτοπεποίθησης, κινήτρου, συγκέντρωσης και άγχους, στοχεύοντας στο να βοηθηθούν οι αθλητές για να βελτιώσουν την απόδοσή τους και να ανταπεξέλθουν σε καταστάσεις υψηλής πίεσης.

Αθλητική Διατροφή (Sports Nutrition)

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όσον αφορά στον αθλητισμό είναι αναπόσπαστο κομμάτι, αφού η σωστή επιλογή κατανάλωσης τροφών, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην απόδοση αλλά και στην εξέλιξη ενός αθλητή. Η εξειδίκευση της Αθλητικής Διατροφής προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης μιας πιο υγιεινής διατροφής, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και των επιδόσεων.

Στατιστική και Ανάλυση Δεδομένων (Sports Statistician)

Τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν σε έναν αθλητικό αγώνα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες. Οι Στατιστικολόγοι συλλέγουν πληροφορίες για αθλητικά γεγονότα, συχνά σε πραγματικό χρόνο, και χρησιμοποιούν Μαθηματικά, Πληροφορική και Συστήματα Γραφικών Υπολογιστή, για να αναπτύξουν εφαρμογές και προγράμματα ικανά να συνθέσουν, να παρουσιάσουν και να διανείμουν αθλητικά στατιστικά δεδομένα. Στόχος τους είναι να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την απόδοση των αθλητών και των ομάδων, μέσω στατιστικών δεδομένων που μπορούν να ερμηνευθούν.

Γράφει ο Γεώργιος Γατούδης,

Scientific Director of Master's Research Program | Career Counselor

www.labora.gr

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn