sel.4-b.jpg

Πριν από περίπου 2 εβδομάδες αυτόνομο όχημα της Uber παρέσυρε και σκότωσε γυναίκα που διέσχιζε τον δρόμο. Τα αυτόνομα οχήματα, τα οποία θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές επαναστάσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, αναγνωρίζοντας το περιβάλλον, και δρουν ανάλογα με τις καταστάσεις που διαμορφώνονται σε άμεσο χρόνο. Τραγική ειρωνεία είναι ότι τα αυτόνομα οχήματα προωθήθηκαν με το σκεπτικό ότι θα ήταν ασφαλέστερα και θα μείωναν τα τροχαία. Το περιστατικό όμως έρχεται να επιβεβαιώσει με έναν οδυνηρό τρόπο ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Επιχειρηματική δραστηριότητα

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά τον κόσμο μας. Το επιχειρηματικό περιβάλλον μετασχηματίζεται και μαζί του όλο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα: Αγορές, επιχειρήσεις, εκπαίδευση, διακυβέρνηση και φυσικά το εργασιακό μοντέλο θα υποστούν έντονες διεργασίες και αλλαγές, που υπό προϋποθέσεις θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο «εύκολο» μέλλον. Αυτό που πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ανθρωπόμορφα ρομπότ, όπως μας έχουν μάθει οι ταινίες του Hollywood, αλλά αλγόριθμοι, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής. Η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα αρχίζει να κάνει τα πρώτα της σταθερά βήματα, να προσφέρει σε μία σειρά τομείς, αλλά φυσικά και να μας δίνει μία σειρά από απογοητεύσεις.

Οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό που μπορούμε με σιγουριά να πούμε είναι ότι οι εταιρίες που πρώτες θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι εκείνες που θα διαμορφώσουν την αγορά, καθώς θα τη χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν τα έσοδα και να μειώσουν το κόστος. Οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν έμφαση στην καινοτομία θα πολλαπλασιαστούν. Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι εταιρίες που είναι πρόθυμες να την αγκαλιάσουν και να την εγκολπωθούν στις λειτουργίες τους με παράλληλες ενεργητικές στρατηγικές θα έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους, θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα αυξήσουν το χάσμα με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες θα πολλαπλασιαστούν με έμφαση στην καινοτομία.

Στο εξωτερικό οι μεγάλοι έμποροι λιανικής πώλησης, οι οποίοι έχουν εδώ και καιρό αγκαλιάσει την ψηφιοποίηση και την εξέλιξη στις τεχνολογίες, βασίζονται σε ρομπότ που κινούνται με τεχνητή νοημοσύνη για να λειτουργούν οι αποθήκες τους. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, αξιοποιούν την τεχνολογία σε αμάξια αυτόνομης οδήγησης. Οπλικά συστήματα, bots στο Facebook, η Siri στα iPhone της Apple, η Amazon, το Baidu και το Google έχουν επενδύσει σε αυτό τον τομέα.

Οι τομείς που αναμένεται να μετασχηματίσουν τις λειτουργίες τους άμεσα είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς και ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας. Εν ολίγοις, όλα τα κομμάτια εργασίας που έχουν έντονο το στοιχείο της ρουτίνας, της επανάληψης και της ταχύτητας, τα επίπεδα ακριβείας, όπως επίσης και το κομμάτι των επιχειρήσεων που έχει να κάνει με την πελατειακή εμπειρία, θα υποστούν έντονες αλλαγές εξαιτίας της αυτοματοποίησης και της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης. Ο μεγάλος όγκος δεδομένων που θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν οι εταιρίες σε άμεσο χρόνο θα τους δώσει προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων ανταγωνιστών, οι οποίοι θα δυσκολευτούν στη συνέχεια να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Ωστόσο έχουν διατυπωθεί έντονες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει αυτή η εξέλιξη στην απασχόληση. Υπάρχουν εκτιμήσεις που βλέπουν εκατομμύρια εργαζομένους εκτός αγοράς μέσα στις επόμενες δεκαετίες λόγω της έξυπνης αυτοματοποίησης και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Οι δομές των εταιριών θα αναδιαμορφωθούν και μαζί οι λειτουργίες των επιχειρήσεων. Εκατομμύρια θέσεις που βρίσκονται στα χαμηλότερα ή στα μεσαία στρώματα των εταιρικών πυραμίδων βρίσκονται ένα βήμα πριν την εξαφάνιση, υπό το πρίσμα πάντα της τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που έχει προβληματίσει ακόμα και ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στις εξελίξεις, όπως ο Bill Gates, ο πρόσφατα αποθανών Stephen Hawking, ο Elon Musk κ.ά., οι οποίοι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν αναφερθεί στα ρίσκα.

Ήδη έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση εργαζομένων από τα λεγόμενα «έξυπνα» robots, τα οποία έχουν την ικανότητα να εκτελούν σύνθετες εργασίες σε λιγότερο χρόνο. Οι μεταφορές με τα αυτοματοποιημένα οχήματα, όπως είδαμε στην αρχή του κειμένου, το εμπόριο και πολύ περισσότερο το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι αποθήκες και ο κλάδος της βιομηχανίας είναι ήδη σε φάση μετασχηματισμού, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη σε ελάχιστο βαθμό, που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.  Συνολικότερα όλες οι εργασίες που άπτονται του τομέα των δεδομένων και των υπηρεσιών αναμένεται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου να αυτοματοποιηθούν. Αυτό σημαίνει σαφώς και μια νέα στρατιά ανέργων, οι οποίοι θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν. Εδώ οι κυβερνήσεις θα έχουν ιδιαίτερο ρόλο, καθώς θα πρέπει να εντοπίσουν τις θέσεις στις οποίες θα επέλθει η αλλαγή και να εξασφαλίσουν ότι τα προγράμματα εκπαίδευσης θα είναι διαθέσιμα σε όλους, καθώς και ότι, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, θα παρέχεται η απαιτούμενη βοήθεια σε αυτούς που τα μέσα διαβίωσης βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Bill Gates πριν μερικά χρόνια δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την τεχνητή νοημοσύνη ως το Άγιο Δισκοπότηρο, εκφράζοντας ιδιαίτερες αμφιβολίες και επιφυλάξεις. Η ουσία είναι ότι πλέον έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και σίγουρα δεν υπάρχει γυρισμός. Η ανθρώπινη διαχείριση είναι αυτή που θα διαμορφώσει το μέλλον, τους κινδύνους, αλλά και τα οφέλη που θα προέλθουν από αυτή την αλλαγή.

Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος – Στέντορας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn