Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολεί πολλούς bloggers είναι τι γίνεται με την εφορία και τα χρήματα που βγάζουν από το blog τους. Πρέπει να τα δηλώσουν κάπου; Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχείρησης; Πρέπει να γνωρίζουν συγκεκριμένους νόμους; Όλα αυτά και πολλά ακόμα είναι μερικά βασικά πράγματα που κάθε blogger πρέπει να γνωρίζει για να μην βρει τον μπελά του.
Μία σημείωση: Προτού ξεκινήσω να γράφω ό,τι γράφω, καλό είναι να ενημερώσω πως δεν είμαι ούτε δικηγόρος ούτε λογιστής, αλλά ούτε δουλεύω στην εφορία. Επίσης μην εμπιστεύεσαι κανέναν, ούτε εμένα. Καλό είναι να πας σε έναν λογιστή να σ’ τα ξεκαθαρίσει ο ίδιος, σε έναν που να γνωρίζει από το εισόδημα των blogs.
Εφόσον τα ξεκαθαρίσαμε μεταξύ μας αυτά, παρακάτω θα γράψω για τις προσωπικές μου εμπειρίες και όλα όσα γνωρίζω γύρω από το θέμα βάσει ανθρώπων που έχουν ιστοσελίδες με εκατομμύρια επισκέψεις μηνιαίως (μιλάμε για ανθρώπους που έχουν εταιρίες από πίσω για τα blogs τους).
Blogging και εφορία
Όταν ένα από τα blogs μου ξεκίνησε να βγάζει έναν σταθερό μισθό μηνιαίως, είχα ξεκινήσει να ανησυχώ για τα χρήματα που λάμβανα και με ποιον τρόπο θα τα δήλωνα στην εφορία. Οπότε το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω σε μερικούς λογιστές για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα και να δω με ποιο τρόπο θα προχωρούσα.
Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεσαι, λίγοι είναι οι Έλληνες λογιστές που γνωρίζουν για το blogging και το εισόδημα που βγάζουν οι bloggers από affiliate υπηρεσίες όπως η Google Adsense, η Linkwise, το PropellerAds και πάει λέγοντας. Οπότε δεν μπορώ να πω πως με βοήθησαν ιδιαίτερα και μου απάντησαν στις ερωτήσεις που είχα. Ο ένας λογιστής μάλιστα μου είπε το παρακάτω: «Μέχρι να ξεκινήσει να βγάζει το blog σου τουλάχιστον ένα χιλιάρικο το μήνα (καθαρά), δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την εφορία».
Λίγες ημέρες αργότερα, και αφού δεν έβγαλα άκρη με κανέναν, ήρθα σε επικοινωνία με μερικούς bloggers οι οποίοι είναι κάτοχοι ιστοσελίδων που βγάζουν πολλά χρήματα. Ε, δεν μπορεί, σκέφτηκα, κάτι θα γνωρίζουν αυτοί.
Τι λένε οι bloggers για το εισόδημα και την εφορία
Οι απαντήσεις που έλαβα από τους bloggers με τους οποίους επικοινώνησα ήταν οι παρακάτω (εννοείται πως δεν πρόκειται να βάλω κανένα όνομα ή blog για προφανείς λόγους):
- «Αγαπητέ Παναγιώτη, όσο η Paypal δεν έχει ξεκινήσει συνεργασία με το ελληνικό κράτος και τα χρήματα που σου έρχονται εκεί δεν τα βλέπει η εφορία, μην αγχώνεσαι για τίποτα. Όταν με το καλό ξεκινήσεις να βγάζεις πάνω από 2.000 ευρώ μηνιαίως, κάνε μία έναρξη στη Βουλγαρία. Απλώς πρόσεχε πόσο μεγάλα είναι τα ποσά που κάνεις withdraw από την Paypal στον λογαριασμό σου».
- «Αν βγάζεις τουλάχιστον 1.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως, πήγαινε στη Βουλγαρία, βρες έναν αξιόπιστο Έλληνα λογιστή και κάνε έναρξη επιχείρησης εκεί. Στην Ελλάδα θα βουλιάξεις τους πρώτους δύο μήνες και θα σου πάρει περίπου 3 για να τελειώσεις με τη γραφειοκρατία. Στη Βουλγαρία θα έχεις έτοιμη εταιρία μέσα σε μία μέρα».
- «Για περίπου έναν χρόνο έβγαζα πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα και στο τέλος άνοιξα επιχείρηση στη Βουλγαρία για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Ευτυχώς από την εφορία δεν πήραν χαμπάρι τις χρηματικές κινήσεις και τη γλύτωσα, αλλά θέλει προσοχή».
- «Γεια σου, Παναγιώτη. Χωρίς να το σκέφτεσαι ανέβα Βουλγαρία, άνοιξε μια επιχείρηση εκεί και θα ησυχάσεις. Για Ελλάδα μην το σκέφτεσαι καν, δεν αξίζει τον κόπο να στραφείς σε αυτή την χώρα ούτε για πλάκα.
Είμαι αρκετά αισιόδοξος πως έχεις καταλάβει ότι με την Ελλάδα δεν ασχολείται κανείς. Οι παραπάνω bloggers δεν είναι αυτοί που βλέπεις καθημερινά. Είναι αυτοί που τρέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες της Ελλάδας και το blogging είναι η μοναδική πηγή εισοδήματός τους. Ως εκ τούτου κάτι παραπάνω γνωρίζουν.
Με τα λίγα και με τα πολλά, στράφηκα στη Βουλγαρία και ξεκίνησα να ψάχνω on-line για Έλληνες λογιστές. Επικοινώνησα ξανά με μερικούς από τους παραπάνω bloggers που έχουν κάνει έναρξη επιχείρησης στη Βουλγαρία για τα blogs τους και τους έκανα μερικές ακόμα ερωτήσεις.
Απ’ ό,τι φαίνεται, οι Έλληνες λογιστές στη Βουλγαρία δεν είναι και πολύ έμπιστοι. Οπότε, αν μπορέσεις να βρεις κάποιο μεταφραστή, ώστε να πας σε Βούλγαρο λογιστή/τρια, ακόμα καλύτερα. Αλλά το κάνεις αυτό αν δεν βρεις κάποιο αξιόπιστο Έλληνα λογιστή.
Όλα αυτά φυσικά έγιναν πριν από μερικά χρόνια. Τότε δεν είχα ιδέα για τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσω, αλλά το Homeboy είχε ξεκινήσει να βγάζει πολλά περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι είχα υπολογίσει εξαρχής και έπρεπε να κάνω γρήγορες κινήσεις.
Ξέχνα την Ελλάδα
Εκτός αν θέλεις να βουλιάξεις μέσα στους πρώτους κιόλας μήνες, ξέχνα την Ελλάδα μας, και σ’ το λέω αυτό που προσωπική εμπειρία. Το να κάνεις έναρξη επιχείρησης στην Ελλάδα σημαίνει πως θα τρέχεις καθημερινά για χαρτιά (η γραφειοκρατία στα καλύτερά της), θα πληρώνεις συνεχώς για πράγματα που δεν θα ’πρεπε να πληρώνεις, θα πέφτεις συνεχώς σε προβλήματα, θα πρέπει να τρέχεις για χαρτιά, να τρέχεις για χαρτιά και να τρέχεις για ακόμη περισσότερα χαρτιά. Α, ναι, και στο τέλος θα πρέπει να τρέξεις και για άλλα χαρτιά.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα βγαίνει εκτός σχεδίου. Η Βουλγαρία, από την άλλη πλευρά, είναι η καλύτερη επιλογή σου. Η έναρξη επιχείρησης στη Βουλγαρία είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και τα έξοδα που θα έχεις εκεί είναι πραγματικά για γέλια. Κι αν βρεις κάποιον που γνωρίζει τη γλώσσα (αν και σχεδόν όλοι μιλάνε αγγλικά), θα είσαι αρχηγός.
Άρα πότε πρέπει να κάνεις έναρξη επιχείρησης;
Αν το blog σου βγάζει ψίχουλα ή μόλις ξεκίνησε να βγάζει αρκετά χρήματα, θα σου πρότεινα να περιμένεις για αρχή και να δεις πώς θα πάει μέσα στους επόμενους μήνες. Το τελευταίο που θέλεις είναι να κάνεις έναρξη επιχείρησης και το blog σου ξαφνικά να πέσει.
Αν το blog σου βγάζει αρκετά χρήματα τους τελευταίους μήνες και οι κινήσεις στον τραπεζικό λογαριασμό σου μπορούν εύκολα να τραβήξουν το ενδιαφέρον της εφορίας, επικοινώνησε με έναν Έλληνα λογιστή στη Βουλγαρία (θα σου πρότεινα μέσω Skype), ενημερώσου για τι ακριβώς βήματα πρέπει να ακολουθήσεις και ποια θα είναι τα έξοδά σου και ετοιμάσου να επισκεφτείς τη χώρα για να κάνεις έναρξη.
Το καλό είναι πως δεν χρειάζεται να πηγαίνεις στη Βουλγαρία για να μπορείς να τρέξεις την επιχείρησή σου. Απλώς πας για να ολοκληρώσεις την έναρξη και είσαι good to go.
Εκτός από την εφορία η επιχείρηση είναι το «χρυσό κλειδί» των bloggers
Αν πιστεύεις πως στο μόνο που θα σου χρησιμεύσει η έναρξη επιχείρησης είναι για να δηλώνεις κάπου το εισόδημα που βγάζεις και να είσαι νόμιμος, τότε επίτρεψέ μου να σου πω πόσο λάθος κάνεις.
Όταν έχεις μία δική σου επιχείρηση να τρέχει πίσω από το blog σου, αυτό σημαίνει πως μπορείς να κυνηγήσεις πολλές εταιρίες και να κλείσεις πολλές και καλές διαφημιστικές συμφωνίες. Όταν έχεις την ικανότητα να κόψεις απόδειξη/τιμολόγιο, τότε έχεις την ικανότητα να κλείσεις συμφωνίες με μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (ανάλογα με τη γλώσσα του blog σου).
Δεν ήταν λίγες οι φορές που μπορούσα να κλείσω πολύ καλές διαφημιστικές συμφωνίες με μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα, αλλά απέτυχα επειδή δεν μπορούσα να κόψω ένα τιμολόγιο.
Με τα πολλά και με τα λίγα
Απ’ όσο έχεις καταλάβει, το blogging δεν είναι παιχνίδι. Μπορείς εύκολα να το μετατρέψεις από χόμπι σε επιχείρηση και να βγάζεις αρκετά χρήματα. Για την ακρίβεια, μέσω του blogging μπορείς να βγάζεις πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι θα έβγαζες από μία συνηθισμένη δουλειά ή από ένα κατάστημα. Στην Ελλάδα το blogging τώρα ανθίζει, οπότε είναι η ευκαιρία σου να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό και ξεχωριστό και να βγεις κερδισμένος από αυτό.
Η κρίση θέλει έμπνευση,
χιούμορ και φυσικά… χρήματα!
Αυτό μου λέει η μητέρα μου τα τελευταία χρόνια και μπορώ να πω με ειλικρίνεια πως έχει απόλυτο δίκαιο. Ακόμα και στην Ελλάδα, όπου τα πράγματα είναι δύσκολα λόγω της οικονομικής κρίσης, ο χώρος των blogs είναι στα καλύτερά του και υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για να βγεις κερδισμένος από αυτόν, αρκεί να κάνεις τις σωστές κινήσεις.
Παναγιώτης Σακαλάκης,
Αρθρογράφος – inkstory.gr