p.png

 

Μείωσε τον χρόνο διαβάσματος με ένα επιστημονικά σχεδιασμένο δείκτη λέξεων που δουλεύει όπως χρησιμοποιείς το δάχτυλό σου σε ένα φυσικό βιβλίο.

Δύο κολλητοί που σπούδαζαν Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πληροφορική στην Ολλανδία είχαν κατακλυστεί από τον φόρτο εργασίας του πανεπιστημίου. Χρειάζονταν μια ολόκληρη εβδομάδα έρευνας και διαβάσματος ακαδημαϊκών άρθρων μόνο για μία εργασία, που δεν έπαιρνε καν καλό βαθμό. Έτσι λοιπόν, αποφάσισαν να βρουν έναν τρόπο να σπαταλούν λιγότερο χρόνο στο διάβασμα ώστε να έχουν χρόνο για δικά τους project.

Το πρόβλημα

Αφού διαβάσαμε και παρακολουθήσαμε τόνους βιβλίων και βίντεο γύρω από την ιδέα του speed reading, δεν καταφέραμε τίποτα παραπάνω από το να θυσιάσουμε την κατανόησή μας χωρίς να αυξήσουμε καν την ταχύτητα ανάγνωσής μας. Όσο για τα υπάρχοντα apps για διάβασμα που κάνουν flash λέξεις στην οθόνη, δουλεύαν τέλεια για μικρές παραγράφους άλλα όταν τους βάζαμε έγγραφα 5.000 λέξεων δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε και πολλά από το κείμενο.

Έρευνα για μια λύση

Απογοητευμένοι ακόμα με το πόσο χρόνο χρειαζόμασταν για διάβασμα, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε την επιστήμη πίσω από το διάβασμα και αν, τελικά, φταίνε τα speed reading courses/apps ή εμείς. Από ό,τι διαβάσαμε, όλα αυτά τα apps που κάνουν flash τις λέξεις όντως δεν είναι κατάλληλα για μεγάλα κείμενα και δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα ανάγνωσης χωρίς να μειώσουν την κατανόηση. Όσο για τη μόδα του speed reading, η επιστήμη έχει απομυθοποιήσει τα περισσότερα πλεονεκτήματα που υπόσχεται, όπως να διαβάζει με πάνω από 1.000 λέξεις ανά λεπτό. Συνοψίσαμε όλη την έρευνα εδώ: https://www.fready.co/blog/reading-science.

Αναπτύσσοντας το καλύτερο reading app

Η έρευνα σε λίγες γραμμές είναι: τα μάτια μας λαμβάνουν λεπτομέρειες (όπως γράμματα) μονό μέσω ενός μικρού σημείου στο κέντρο της όρασής μας, που χωρά 1-2 λέξεις τη φορά, οπότε όταν διαβάζουμε το μόνο που κάνουμε είναι να μετακινούμε αυτό το σημείο πάνω στις γραμμές για να πάρουμε μικρά snapshots από τις λέξεις.

Έτσι, αποφασίσαμε ότι εφόσον δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα μάτια μας, ας τα χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Για να το κάνουμε αυτό, φτιάξαμε έναν αλγόριθμο που δουλεύει παρόμοια με το να χρησιμοποιείς το δάχτυλο ως δείκτη σε ένα φυσικό βιβλίο. Με έναν απλό σχεδιασμό, το pacer του Fready προσομοιώνει την ιδανική κίνηση του ματιού στο κείμενο ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να αφήσει τα μάτια του να καθοδηγηθούν ενώ το μυαλό του απορροφά το νόημα του κείμενου.

Με το Fready καταφέραμε να χρειαζόμαστε λιγότερο χρόνο να διαβάζουμε για το πανεπιστήμιο και αποκτήσαμε την άνεση να το φτιάξουμε ως Chrome extension για όλους. Ελπίζουμε με το Fready οι άνθρωποι να σταματήσουν να «σπαταλούν» χρόνο διαβάζοντας για να μπορούν να φτιάξουν όμορφα πράγματα.

Website: https://www.fready.co/

Extension link: https://chrome.google.com/webstore/detail/fready/bfecjjhcgpocehenopdohkdjfpcgl

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn