Ολοκληρώθηκε ο Διαγωνισμός Innowise Challenge Lab, που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), σε συνεργασία με το ΕΙΤ Food Hub και τους Industry Disruptors - Game Changers, με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Νότια Ευρώπη.
Μετά από μία συναρπαστική ζωντανή διαγωνιστική διαδικασία κατά την οποία, 7 φιναλίστ παρουσίασαν τις ιδέες τους σε διαδικτυακό κοινό και κριτική επιτροπή, νικήτριες αναδείχθηκαν οι εταιρείες Aquacorp από την Ισπανία και Urban Foods από την Κύπρο, κερδίζοντας χρηματικά βραβεία 10.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα.
H AQUACROP ανέπτυξε μία πλατφόρμα που προβλέπει ή διαγιγνώσκει τη μόλυνση των υδάτων χωρίς να απαιτείται ανάλυση δείγματος νερού. Η deep tech πλατφόρμα της Aquacorp συλλέγει δεδομένα και φωτογραφίες από αποταμιευτήρες νερού, πραγματοποιεί βιολογική ανάλυση του δείγματος μέσω της φωτογραφίας και αξιοποιεί τεχνολογία artificial intelligence για να προβλέψει και να προειδοποιήσει για πιθανή μόλυνση, βάση αλγοριθμικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της βιολογικής ανάλυσης. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνει και μειώνει τη μόλυνση στους φυσικούς ή τεχνητούς αποταμιευτήρες και παρέχει μια περισσότερο οικονομική και οικολογική λύση για την ανάλυση του νερού.
H URBAN FOODS αξιοποιεί state-of-the-art τεχνολογίες στην ανάπτυξη ενός αστικού θερμοκηπίου που λειτουργεί με λιγότερο νερό, χωρίς παρασιτοκτόνα και σχεδόν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, μειώνοντας συνολικά το αποτύπωμα της ενεργοβόρας παραγωγής τροφίμων στο περιβάλλον.
Ο Pablo Perez, συνιδρητής και εκπρόσωπος της νικήτριας ομάδας AQUACORP δήλωσε «Η ιδέα μας για μία λύση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μόλυνσης του νερού προήλθε όταν διαπιστώσαμε πως ο ποταμός Luna στην Ισπανία όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια κολυμπούσαμε σήμερα είναι απλησίαστος εξαιτίας της μόλυνσής των νερών του. Είναι μεγάλη μας τιμή που κερδίσαμε το πρώτο βραβείο μέσα από την αξιολόγηση της λύσης μας από εμπείρους κριτές που προέρχονται από τον θεσμικό, ερευνητικό και επενδυτικό χώρο. Θα δουλέψουμε σκληρά για να τους δικαιώσουμε»
Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για το Περιβάλλον και την Οικονομία κα Φοίβη Κουντούρη, o Πρόεδρος ΔΣ της ΕΥΑΘ, κ. Άγις Παπαδόπουλος και το Μέλος του Επενδυτικού Σχήματος «Οutlier Ventures» κ. Ιάσων Μανωλόπουλος, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Ήταν τιμή μου να συμμετέχω στη διαδικασία και χαρά μου να γνωρίσω και να αξιολογήσω νέες ομάδες και επιχειρήσεις που συμβάλλουν όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξή αλλά, κυρίως, στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Στις μέρες μας μια επιχείρηση θεωρείται επενδυτικά ελκυστική μόνο εφόσον έχει ενσωματώσει στη στρατηγική της δείκτες που αφορούν στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό της αποτύπωμα.»
O Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «water scarcity» του ΕΙΤ, που κινητοποιεί θεσμικούς και παραγωγικούς εταίρους της οικονομίας στη Νότια Ευρώπη για να εφαρμόσουν πρακτικές και καινοτομίες με στόχο την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Σε παρέμβασή του, στην εκδήλωση του Τελικού, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Κυριαζής ανέφερε: «Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έχει ενσωματώσει στις προτεραιότητές της, όπως αυτές οριοθετούνται μέσα από την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, τον τομέα του Περιβάλλοντος και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκε η ανάγκη επένδυσης στην έρευνα για την ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης, διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων..
Ο Μιχάλης Στάγκος ιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers και Διευθυντής του ΕΙΤ Food Hub στην Ελλάδα ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που αποτελούμε μέρος του ΕΙΤ Food αφενός γιατί δημιουργούμε συνεχώς ευκαιρίες ανακάλυψης νέου ταλέντου και ανάπτυξης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων αφετέρου γιατί συμμετέχουμε ενεργά στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα με σεβασμό στις αρχές και τους κανόνες της περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Η τεχνολογία σήμερα μας επιτρέπει να υδροδοτούμε τις πόλεις μας και να ποτίζουμε τις καλλιέργειές μας χωρίς να απειλείται η βιωσιμότητά του νερού ως φυσικού πόρου και κοινωνικού αγαθού. Στόχος του ΕΙΤ Food και του Προγράμματος «Water Scarcity» είναι η διάχυση της καινοτομίας και η εφαρμογή της τεχνολογίας σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του νερού για την αντιμετώπιση των κινδύνων που το απειλούν»
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του τελικού πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις πάνελ με θέματα τη διαχείριση των υδατικών πόρων στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι λύσεις που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη διαχείριση της ύδρευσης των πόλεων, η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης, οι πρακτικές κυκλικής οικονομίας στο νερό των πόλεων.
Στις συζητήσεις συμμετείχαν οι:
Η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του EIT Climate-KIC Hub Greece στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας κα Φοίβη Κουντούρη, η Διευθύντρια Δικτύου Ύδρευσης ΕΥΔΑΠ, κα Κωνσταντίνα Σταυρούλια, η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κα Στέλλα Τσάνη και η ιδρύτρια της εταιρείας AGROAPPS κα Μάχη Συμεωνίδου.
Παρακολουθήστε το video του τελικού εδώ (Ελληνικά) και εδώ (Αγγλικά)
Σχετικά με την πρωτοβουλία Water Scarcity
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), μέσω των Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας, ξεκίνησε την πρωτοβουλία Water Scarcity στη Νότια Ευρώπη για να ενεργοποιήσει εμπλεκόμενους φορείς και άλλους ενδιαφερόμενους να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές της δεκαετίας. Τα Inno Wise Challenge Labs, που πραγματοποιούνται σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία αποτελούν εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΕΙΤ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Water Scarcity, με στόχο να αναδείξουν τις καλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.
Λίγα Λόγια για το EIT και το ΕΙΤ Food
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) είναι ένας οργανισμός της ΕΕ που ιδρύθηκε με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας για ανάπτυξη καινοτομίας στην Ευρώπη. Το ΕΙΤ προωθεί την καινοτομία μέσω της διασύνδεσης των επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνας με στόχο την ανάπτυξη λύσεων που απαντούν σε επείγουσες παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Το EIT Food είναι μία από τις 8 (Climate, Innovation Communities, Digital, Health, InnoEnergy, Manufacturing, RawMaterials, UrbanMobility) κοινότητες καινοτομίας του ΕΙΤ και εστιάζει στην καινοτομία στον τομέα τροφίμων. Στην Ελλάδα το ΕΙΤ Food εκπροσωπείται από τον οργανισμό Industry Disruptors - Game Changers που αποτελούν το τοπικό EIT Food HUB.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://cutt.ly/js6wW8S και https://cutt.ly/Qs6u12K