INNOWISE_CHALLENGE_LABS.jpg

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2020

 

Χρηματικά βραβεία 15000 ευρώ διεκδικούν 8 startupsσε διαγωνισμό Καινοτομίας για το νερό

Με τις παρουσιάσεις των 8 φιναλίστ ομάδων, ολοκληρώνεται ο Διαγωνισμός Καινοτομίας  InnoWise Challenge Lab στην Ελλάδα που υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) με την υποστήριξη του ΕΙΤ Food Hub και των  Industry Disruptors Game Changers. O τελικός θα διεξαχθεί διαδικτυακά και θα μεταδοθεί ζωντανά την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 στις 17.00 από τον κανάλια των Industry Disruptors στο Facebook και στο ΥοuTube

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, παρακαλούμε εγγραφείτε εδώ.

O Διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «water scarcity» του ΕΙΤ, που κινητοποιεί θεσμικούς και παραγωγικούς εταίρους της οικονομίας στη Νότια Ευρώπη για να εφαρμόσουν πρακτικές και καινοτομίες με στόχο την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του τελικού θα διεξαχθούν δύο συζητήσεις πάνελ με θέμα τη διαχείριση των υδατικών πόρων στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον καθώς και τις προκλήσεις στην εφαρμογή και διάδοση των καινοτόμων εφαρμογών που υπόσχονται αποτελεσματικότερη διαχείριση του νερού στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.

FINAL AGENDAΣτις συζητήσεις συμμετέχουν οι:     

O Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ.  Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστέργιου, η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του EIT Climate-KIC Hub Greece στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο  Καινοτομίας και Τεχνολογίας κα Φοίβη Κουντούρη,  η Διευθύντρια Δικτύου Ύδρευσης  ΕΥΔΑΠ,  κα Κωνσταντίνα Σταυρούλια, η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κα Στέλλα Τσάνη και η ιδρύτρια της εταιρείας AGROAPPS κα Μάχη Συμεωνίδου.

Οι 8 φιναλίστ ομάδες οι οποίες θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους μέσω video και στη συνέχεια θα απαντήσουν σε ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής, είναι:

Η DEVELIOT που αξιοποιεί τεχνολογία ΙοΤ στην ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης που παρέχουν δεδομένα για την λήψη αποτελεσματικότερων αποφάσεων σχετικά με την  ποιότητα του αέρα και τη διαχείριση του νερού. 

Η SCUBIC που υποστηρίζει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις να βελτιώσουν την απόδοση των δικτύων και των διαδικασιών τους με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων τους και τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος.

H SOLMEYEA, μία υβριδική αγροτεχνολογική startup, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων και πρωτεΐνης από άλγη που μπορεί να αξιοποιηθεί στη διατροφή και στη φαρμακολογία, προσφέροντας μια καινοτόμα λύση για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων διατροφικών αναγκών του πλανήτη.

H URBAN FOODS που αξιοποιεί state-of-the-art τεχνολογίες στην ανάπτυξη ενός αστικού θερμοκηπίου που λειτουργεί με λιγότερο νερό, χωρίς παρασιτοκτόνα και σχεδόν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, μειώνοντας συνολικά το αποτύπωμα της ενεργοβόρας παραγωγής τροφίμων στο περιβάλλον.

H MATRIX INFORMATION TECHNOLOGIES αναπτύσσει εφαρμογές που χρησιμοποιούν στοιχεία όπως μετεωρολογικά δεδομένα και εδαφικές παραμέτρους για την παροχή οδηγιών ορθολογικής άρδευσης και λίπανσης.

Η COMPOUND ANALYTICS  αναπτύσσει εξελιγμένα συστήματα μέτρησης και υπολογισμού των υδατικών πόρων που απαιτούνται και είναι διαθέσιμα για συγκεκριμένες αγροτικές και αστικές χρήσεις.

H AIRBOTS εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής που ανιχνεύουν και θεραπεύουν ασθένειες στην πηγή της επιδημίας πριν γίνουν ορατές στο ανθρώπινο μάτι εξαλείφοντας την ανάγκη ψεκασμού με παρασιτοκτόνα της πλήρους καλλιέργειας, που έχει τεράστιο κόστος για τους παραγωγούς και το περιβάλλον

H AQUACROP προστατεύει από τη μόλυνση του νερού και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των υδατικών πόρων.

Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Φοίβη Κουντούρη, o Πρόεδρος ΔΣ της ΕΥΑΘ, κ. Άγις Παπαδόπουλος και το Μέλος του Επενδυτικού Σχήματος «Οutlier Ventures»  κ. Jason Μανωλόπουλος.

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Φαίδρα Μαυρογιώργη. Τις παρουσιάσεις των ομάδων θα συντονίζει η community manager των Industry Disruptors- Game Changers, Δανάη Μπούρνου.

Σχετικά με την πρωτοβουλία Water Scarcity

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), μέσω των Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας, ξεκίνησε την πρωτοβουλία Water Scarcity στη Νότια Ευρώπη για να ενεργοποιήσει εμπλεκόμενους φορείς και άλλους ενδιαφερόμενους να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές της δεκαετίας. Τα Inno Wise Challenge Labs, που πραγματοποιούνται σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία αποτελούν εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΕΙΤ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Water Scarcity, με στόχο να αναδείξουν τις καλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Λίγα Λόγια για το EIT και το ΕΙΤ Food

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) είναι ένας οργανισμός της ΕΕ που ιδρύθηκε με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας για ανάπτυξη καινοτομίας στην Ευρώπη. Το ΕΙΤ προωθεί την καινοτομία μέσω της διασύνδεσης των επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνας με στόχο την ανάπτυξη λύσεων που απαντούν σε επείγουσες παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Το EIT Food είναι μία από τις 8 (Climate, Innovation Communities, Digital, Health, InnoEnergy, Manufacturing, RawMaterials, UrbanMobility) κοινότητες καινοτομίας του ΕΙΤ και εστιάζει στην καινοτομία στον τομέα τροφίμων. Στην Ελλάδα το ΕΙΤ Food εκπροσωπείται από τον οργανισμό  Industry Disruptors - Game Changers που αποτελούν το τοπικό EIT Food HUB.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://cutt.ly/js6wW8S  και https://cutt.ly/Qs6u12K

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn