gefyres_gnosis_kai_synergasias.jpg

Με μότο «Δημιουργήστε τις δικές σας γέφυρες σε όλο τον κόσμο» η πρωτοβουλία Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας αναμένεται να λειτουργήσει ως ο μηχανισμός δικτύωσης, συνεργασίας και ανάδειξης του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού του ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Προαναγγέλλει έναν νέο θεσμό επιβράβευσης δικτυώσεων μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού και της ελληνικής ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας και ο σκοπός είναι η ανάπτυξη μακροχρόνιων σχέσεων συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος σε θεματικές περιοχές κρίσιμες για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας.

 

Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης έχει διασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των βραβείων και η πρωτοβουλία αναμένεται να προκηρύξει στις αρχές του 2019 δύο κατηγορίες βραβείων:

 

·         Βραβεία «Γέφυρες Επιχειρηματικής Συνεργασίας»: Αφορούν τη βράβευση επενδυτικών σχεδίων που στηρίζονται στη δικτύωση επιστημόνων οι οποίοι βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός της χώρας. Οι συνεργατικές πρωτοβουλίες θα περιλαμβάνουν Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής επιστήμονες και επιχειρηματίες που διαμένουν στο εξωτερικό για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων ή υπηρεσιών στην Ελλάδα. Εκτιμάται πως θα δίνονται κάθε χρόνο 15 βραβεία των 50.000 ευρώ.

·         Βραβεία «Γέφυρες Δικτύωσης»: Αφορούν τη βράβευση συνεργασιών επιστημονικού-ερευνητικού δυναμικού Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Η ανάδειξη των συνεργασιών αυτών αναμένεται να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως προς τη δημιουργία νέων δικτυώσεων, οι οποίες θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους Έλληνες επιστήμονες όπου και αν αυτοί βρίσκονται, όσο και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα. Τα οφέλη αυτά μπορεί να είναι ο εμπλουτισμός του δημόσιου διαλόγου σε σχέση με σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, η συμμετοχή επιστημόνων του εσωτερικού και του εξωτερικού σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα, η καταπολέμηση της διαρροής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού από την Ελλάδα στο εξωτερικό και γενικότερα η οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Εκτιμάται πως θα δίνονται κάθε χρόνο 15 βραβεία των 20.000 ευρώ.

 

Στον δικτυακό τόπο της πρωτοβουλίας θα υπάρξει ειδικό τμήμα όπου θα αναφέρονται τα κριτήρια της αξιολόγησης των προτάσεων, η περιγραφή του τρόπου επιλογής των προς βράβευση δικτύων και θα προβάλλονται τα βραβεία, η διαδικασία, τα αποτελέσματα και τα μέλη των δικτύων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn