dentromelefta.jpg

Δύο νέες δράσεις προωθούνται το αμέσως επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να στηριχθούν οι πολύ μικρές, οι  μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν ανταγωνιστικές μέσα από επενδύσεις.

Η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο Υπουργείο Οικονομίας Ευγενία Φωτονιάτα δήλωσε: «Ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε και ενεργοποιούμε τις νέες δράσεις στηρίζεται στην άμεση αξιολόγηση και μόνο σε αντικειμενικά κριτήρια, γι’ αυτό και υπάρχει ένας χρόνος μεταξύ της δημοσιοποίησης της δράσης και του ανοίγματος για την υποβολή αιτήσεων».

Ειδικότερα ως προς το πρόγραμμα «Ενισχύω-Επιβραβεύω», όπως είπε η γενική γραμματέας, πρόκειται για μια δράση που ενεργοποιείται με 300 εκατ. ευρώ και αφορά τις ήδη υπάρχουσες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις οι οποίες διατήρησαν το προσωπικό που είχαν ή το αύξησαν κατά το τελευταίο έτος.

Η γενική γραμματέας ανέφερε επίσης ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα ενεργοποιηθεί και η δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων». Είπε χαρακτηριστικά: «Μια εμβληματική δράση 400 εκατ. ευρώ με άμεση αξιολόγηση και μόνο αντικειμενικά κριτήρια για υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό τους». Η ενίσχυση αυτή εδράζεται σε αντίστοιχα κριτήρια και πρακτικά επιβραβεύει όσες επιχειρήσεις δεν προχώρησαν σε απολύσεις.

Τα δύο προγράμματα που ανακοινώθηκαν

Η χρηματοδότηση του προγράμματος «Ενισχύω-Επιβραβεύω» θα φτάσει το ύψος των 300 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες διατήρησαν ή αύξησαν  την απασχόληση το τελευταίο έτος. Προϋπόθεση για να λάβουν την επιδότηση είναι να περάσουν εκ νέου σε χρηματική ενίσχυση της επιχείρησης με τη μορφή αύξησης του ανθρώπινου κεφαλαίου σε ποσοστό που θα φτάνει το 70%. Για τη δράση αυτή ο προγραμματισμός είναι να δημοσιοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου και να ανοίξει για υποβολές έπειτα από 25 μέρες.

Στο τέλος Νοεμβρίου θα ενεργοποιηθεί και η δεύτερη δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων». Η συγκεκριμένη δράση  θα αξιοποιήσει 400 εκατ. ευρώ και σκοπός της είναι ο προσανατολισμός των επιχειρήσεων σε νέες αγορές.

Η κα Φωτονιάτα ανέφερε ότι θα υπάρχει ειδική μέριμνα στην ένταση ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και ειδική μέριμνα και κίνητρο για τις επιχειρήσεις προκειμένου να επενδύσουν σε ειδικές κατηγορίες στις οποίες φαίνεται να μην είναι πολύ πρόθυμες να επενδύσουν. «Κατά τη δική μας στρατηγική, είναι η μόνη επιλογή αν θέλουν να είναι βιώσιμες και δυναμικές. Αυτές οι ειδικές κατηγορίες αναφέρονται στο κομμάτι της τυποποίησης και της πρoτυποποίησης. Αυτές είναι οι δύο πιο ώριμες δράσεις, τέλος Νοεμβρίου είναι η οριστική ημερομηνία, υπολογίζουμε 25 μέρες για το άνοιγμα των υποβολών», ανέφερε η γενική γραμματέας.

Αλλαγές στο ΕΣΠΑ και αισιοδοξία για το μέλλον

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου δράσης δήλωσε πως με τα συγκεκριμένα προγράμματα η πολιτεία θέλει να βοηθήσει και παράλληλα να επιβραβεύσει τις επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν σε απολύσεις όλο αυτό το διάστημα της κρίσης.

Παράλληλα δήλωσε πως είναι αισιόδοξος για το μέλλον, καθώς «η οικονομία είναι σε ανάκαμψη. Εδραιωμένη τώρα πια. Ορισμένοι λένε μέτρια ανάκαμψη. Βεβαίως μέτρια, αλλά είναι ανάκαμψη. Δεν έχει καμία σχέση με την ύφεση και την καταστροφή που είχαμε στο παρελθόν. Είναι άλλο πράγμα να καταστρέφονται 130.000 επιχειρήσεις, όπως έγινε από την αρχή της κρίσης μέχρι το 2014, και είναι άλλο να δημιουργούνται 100.000 νέες επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει από το 2015 μέχρι το 2017».

Παράλληλα προανήγγειλε και την επαναδιαμόρφωση του ΕΣΠΑ ως ενός μέρους ενός συνολικότερου και ευρύτερου σχεδίου: «Έχουμε αρχίσει τη διαδικασία, βεβαίως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη για τον καθορισμό επ’ ακριβώς του ύψους και του πλαισίου του νέου ΕΣΠΑ, γνωρίζουμε ότι θα είναι αυξημένο κατά 10% για την Ελλάδα, όμως, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις αυτές στις οποίες συμμετέχουμε ενεργά ως υπουργείο, προετοιμαζόμαστε ούτως ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και τους όρους έτσι ώστε το ΕΣΠΑ να ενταχθεί, να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τον μετασχηματισμό της χώρας μας την επόμενη κρίσιμη δεκαετία.
Για τον λόγο αυτό ήδη συνεργαζόμαστε και με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει αναλάβει μια μελέτη για τις περιφερειακές ανισότητες, τη στρατηγική για την περιφερειακή σύγκλιση της χώρας μας και ταυτόχρονα προχωρούμε σε διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα οδηγηθούμε σε ένα δεκαετές πρόγραμμα επενδύσεων, υποδομών και μετασχηματισμών».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εστίασε στις 10 πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομίας για το επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών είναι η αλλαγή του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση και η εποπτεία των επιχειρήσεων και την έγκαιρη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων. Η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου αλλά και τα 35 χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είπε, θα είναι η «προίκα» της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της οποίας θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του έτους και αυτή θα λειτουργήσει μέσα στο 2019.

Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn