texnologia_1204.jpg

 

Με στόχο την παγκόσμια αγορά, η ελληνική πλατφόρμα Ιnagros δεν είναι ένα μεμονωμένο γκάτζετ που απλώς βοηθά τον καλλιεργητή να μειώσει το κόστος παραγωγής, αλλά ένα χρήσιμο τεχνολογικό εργαλείο που δίνει λύσεις για τη συνολική οργάνωση της γεωργικής παραγωγής. «Έχουμε χτίσει ένα τεχνολογικό εργαλείο που αποτελείται από αισθητήρες και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, με στόχο να γεφυρώσει το κενό μεταξύ αγρότη και γεωπόνου ώστε με σύγχρονα μέσα να γίνει πιο αποδοτική μια καλλιέργεια», εξήγησε ο κ. Ανδρέας Ζερκούλης, συνδημιουργός του συστήματος. Όπως πρόσθεσε, με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών επιτυγχάνεται η μείωση της κατανάλωσης νερού, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ενέργειας. «Τοποθετούμε στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις αισθητήρες που μας δίνουν δεδομένα, όπως υγρασία εδάφους σε διάφορα επίπεδα, θερμοκρασία κ.ο.κ., τα οποία είναι ικανά να βοηθήσουν τον γεωπόνο και τον αγρότη να προνοήσουν για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, π.χ. το πότισμα με βάση τις ανάγκες του φυτού, και να ενισχύσουν τη φυτοπροστασία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιστημονική ομάδα της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης τονίζει πως χάρη στο σύστημα αυτό μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος ζωής των αγροτών και να αυξηθούν τα ετήσια έσοδά τους. «Ο αγρότης ειδοποιείται πριν χρειαστεί ώστε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, γλιτώνοντας χρήματα, παραγωγή και χρόνο, αλλά και να αποκομίζοντας ένα πιο ποιοτικό προϊόν», εξηγεί ο κ. Ζερκούλης. Παράλληλα επισημαίνει ότι στον σχεδιασμό της εταιρίας περιλαμβάνονται πάντα οι γεωπόνοι, ώστε να προκύπτει «ολοκληρωμένη διαχείριση», βάσει δορυφορικών εικόνων με τις οποίες ο καλλιεργητής ξέρει «ιστορικά τι έχει γίνει σε μια καλλιέργεια, τι λιπάνσεις έχουν προηγηθεί και πού, πού έχουν εντοπιστεί ασθένειες κ.ο.κ, και γεωπόνος και καλλιεργητής να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να βελτιστοποιήσουν το χωράφι». Μετά τη συλλογή των δεδομένων από το χωράφι και το ανέβασμά τους στην πλατφόρμα, προκύπτει πληθώρα επιλογών και υπηρεσιών στο σύστημα, προκειμένου να λαμβάνονται οι ορθότερες αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο της καλλιέργειας. Επιπλέον, η πλατφόρμα ενημερώνει τους αγρότες για τυχόν άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποφεύγονται πιθανές απώλειες παραγωγικότητας.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες «αντιδράσεις» πεπειραμένων αγροτών απέναντι στις τεχνολογικές λύσεις, ο κ. Ζερκούλης αφενός επισημαίνει ότι «το προϊόν έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε αγρότη», αφετέρου ομολογεί ότι «είναι λογικό κάποιος που δουλεύει πολλά χρόνια με έναν συγκεκριμένο τρόπο να μη θέλει να αλλάξει». Γι’ αυτό, δίνεται και η δυνατότητα να γίνεται ο πλήρης χειρισμός μόνο από τον γεωπόνο, αν αυτό είναι το ζητούμενο. «Ο αγρότης μπορεί να επιλέξει είτε να ασχολείται πολύ κι ο ίδιος με την πλατφόρμα είτε να παίρνει μόνο τις ειδοποιήσεις μέσω SMS και να ενεργοποιεί το πότισμα με απλές τηλεφωνικές κλήσεις, ώστε να πηγαίνει στο χωράφι όταν το επιθυμεί, όπως είχε συνηθίσει, και τα δεδομένα της “αυτοψίας” των αισθητήρων να κοινοποιούνται στον γεωπόνο, που θα χειρίζεται πλήρως την πλατφόρμα».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn