stentoras-dwrakia-foroelafrinsewn-apo-tin-kivernisi.jpg

Ο προεκλογικός μποναμάς για τις επιχειρήσεις θα είναι γενναιόδωρος, όπως διαφαίνεται από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό από το βήμα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες του κλάδου, που θα φτάσουν μέχρι και τα 700 εκατ. Ευρώ από το 2019. Κινήσεις που άλλωστε βρίσκουν απολύτως σύμφωνους τους επιχειρηματίες του χώρου, οι οποίοι εδώ και χρόνια δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα βάρη που έχουν διαμορφωθεί από τη φορολογία. Όλες οι παροχές φυσικά θα ανακοινωθούν σήμερα από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία ο πρωθυπουργός θα κρατά την καυτή πατάτα και μένει να δούμε αν θα αφήσει ικανοποιημένους τους επιχειρηματίες και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Οι επιχειρηματίες επανειλημμένα ζητούσαν στο παρελθόν μια συνολικότερη αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους. Προτάσσουν το υπέρογκο φορολογικό βάρος με το οποίο αναγκάζονται να συμμορφώνονται ως το κύριο πρόβλημα, χωρίς βέβαια να αφήνουν στην άκρη όλες τις υπόλοιπες στρεβλώσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Αποτελεί άλλωστε κύριο αίτημά τους μια συνολικότερη μεταρρυθμιστική πολιτική, που θα δώσει ώθηση στην παραγωγική ανασυγκρότηση και θα είναι περισσότερο φιλική προς τους ίδιους. Οι επιχειρηματικοί κύκλοι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι έπειτα από περίπου μία δεκαετία μνημονίων και οικονομικής κρίσης η λιτότητα και τα εφαρμοσθέντα μέτρα τούς γονάτισαν με αποτέλεσμα να μην έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν ακόμα και στα πάγια έξοδά τους.

Οι θεσμικοί φορείς βρίσκονται σε σύμπνοια

Σε δηλώσεις τους προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου τόνισαν την ανάγκη για μια διαφορετική πολιτική, που ναι μεν δεν θα ακυρώνει τα όποια θετικά βήματα έγιναν για την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αλλά παράλληλα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θα σταθεί στο πλευρό των επιχειρηματιών όλων των κλάδων.

Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, δήλωσε ότι είναι άκρως απαραίτητο η πολιτική εξουσία «να πείσει την εγχώρια και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τη δέσμευσή της στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και στη δημιουργία ενός ιδιαίτερα φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Να προσελκύσει το απαραίτητο ύψος και μείγμα επενδύσεων που θα ξαναβάλουν την οικονομία στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης με πολλές καλές θέσεις εργασίας και ευημερία για τους πολίτες. Και κυρίως να αποτρέψει κάθε πιθανότητα πισωγυρίσματος και κάθε σενάριο πολιτικής αστάθειας, που θα μεταφραστεί αμέσως σε αυξημένα επιτόκια, απρόθυμους επενδυτές, διακοπή της ανάπτυξης, μείωση του εθνικού αποτυπώματος και νέα περίοδο περιδίνησης και μιζέριας». Ο κ. Φέσσας τόνισε δε ότι  «η δουλειά που μένει να γίνει για τον μετασχηματισμό της οικονομίας σε μια οικονομία της παραγωγής και των εξαγωγών είναι πολλή και απαιτητική. Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η μεταμνημονιακή περίοδος της οικονομίας απαιτεί μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όση επέδειξαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και ριζική αλλαγή ύφους και τρόπου διακυβέρνησης, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον το δίχτυ ασφαλείας για την εγγυημένη χρηματοδότηση του χρέους».

Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει ταχθεί υπέρ των κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ (κάτι που οδήγησε και στη διαγραφή του από τη Ν.Δ.), αν και έχει ξεκαθαρίσει το θετικό της εξόδου από τα μνημόνια, δεν έχει σταματήσει να δηλώνει ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να στείλουμε τα κατάλληλα μηνύματα προς τις αγορές και να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Θεωρεί όμως απαραίτητη τη θέσπιση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, που παράλληλα θα συνδράμει την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία πολιτικής σταθερότητας, τη διαμόρφωση ενός σταθερού και φιλικού φορολογικού περιβάλλοντος, που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις, χωρίς όμως να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό πισωγύρισμα.

Ο κ. Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας,  ανέφερε ότι «οι εξαγγελίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ουσιαστικά θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και θα προσδιορίσουν τις συνθήκες της μεταμνημονιακής περιόδου στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ΔΕΘ, που διοργανώνεται έπειτα από 8 χρόνια σκληρών προγραμμάτων προσαρμογής και, όπως όλα δείχνουν, θα έχει έντονο προεκλογικό χαρακτήρα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019. Βεβαίως σε τέτοιες περιόδους ελλοχεύει ο κίνδυνος η εκάστοτε κυβέρνηση να επιστρατεύσει το όπλο της πλειοδοσίας υποσχέσεων».

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Παύλος Ραβάνης δήλωσε ότι «η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απαιτεί από την κυβέρνηση να μη μείνει στις καθιερωμένες εξαγγελίες που παραδοσιακά ακούμε κάθε χρόνο στη ΔΕΘ, αλλά να προχωρήσει άμεσα σε έργα-τομές», υπογραμμίζοντας ακόμα ότι «εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες αδυνατούν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους μέσα σε ένα περιβάλλον με σταθερά μειωμένο τζίρο και συνεχή αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας επαναλαμβάνει ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση της φορολογίας και των εισφορών των μικρομεσαίων».

Η κυβέρνηση θα διεξαγάγει διμέτωπο αγώνα

Από τη μία, έχει να αντιμετωπίσει τους θεσμούς, οι οποίοι θα επανέλθουν στη χώρα μας στις 10 Σεπτέμβρη για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη ότι η κυβέρνηση οφείλει να μείνει πιστή στον μεταρρυθμιστικό δρόμο που έχει χαράξει. Βέβαια από την Κομισιόν έχουν ξεκαθαρίσει ότι εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι δεν υπάρχει ζήτημα προσαρμογής σε νέες καταστάσεις, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχολογίας.

Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην έχει το βλέμμα της στραμμένο στις εκλογές του 2019. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αντιστρέψει το κλίμα και να διαμορφώσει ένα περιβάλλον που θα του επιτρέψει να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας τουλάχιστον μία τετραετία ακόμα. Γι’ αυτό οι παροχές που θα ανακοινώσει θα πρέπει να αγκαλιάζουν όσο γίνεται πιο πλατιά στρώματα της κοινωνίας και να δημιουργούν την αίσθηση μιας δικαιότερης οικονομικής πολιτικής.

Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn