epixeirimatikotita2807.jpg

 

Μεγάλη πανευρωπαϊκή επιτυχία σημείωσε η μαθητική «εικονική επιχείρηση» Εcowave A.E. από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης στον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο Τελικό Διαγωνισμό Μαθητικής Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης, τον 31ο JA Europe Company of the Year Competition 2020, που πραγματοποιήθηκε στις 22 με 24 Ιουλίου 2020 με έδρα το Junior Achievement Πορτογαλίας.

Η ελληνική ομάδα κατέκτησε το Βραβείο Καινοτομίας JA Europe Delta Innovation Award και ήταν μεταξύ των μόλις ομάδων που βραβεύθηκαν από τις 40 ομάδες που διαγωνίστηκαν. Με τη βράβευση αυτή η Ecowave Α.Ε. συγκαταλέγεται στις 7 καλύτερες μαθητικές «επιχειρήσεις» της Ευρώπης για το 2020. Η επιτυχία αυτή είναι πολύ μεγάλη, καθώς η ελληνική ομάδα με το καινοτόμο προϊόν της, τον άριστο επαγγελματισμό της και την άψογη προετοιμασία της κατάφερε να ξεπεράσει ομάδες από μεγάλες χώρες, με παράδοση στη μαθητική επιχειρηματικότητα, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και πολλές άλλες, οι οποίες δεν κατάφεραν να αποσπάσουν καμία διάκριση.

Οι μαθητές «επιχειρηματίες» της Α’ λυκείου ξεχώρισαν με τη δημιουργία του «Βio-Veil», του πρώτου απολύτως βιοαποικοδομήσιμου ρολού χαρτιού για εξεταστικά κρεβάτια νοσοκομείων, ιατρείων, φυσικοθεραπευτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.  Στο ρολό «Bio-Veil» η αδιάβροχη επένδυση που έχει το χαρτί δεν είναι από πλαστικό –όπως στα ρολά που χρησιμοποιούνται τώρα– αλλά από φυσικές πρώτες ύλες, όπως άμυλο, σιτάρι και φυτικά έλαια.  Με τη χρήση αυτών των φυσικών υλικών το ρολό «Βio-Veil» όταν πετιέται διαλύεται, γίνεται λίπασμα και δεν αφήνει κανένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πρόκειται για πολύ έξυπνη και άμεσα υλοποιήσιμη ιδέα, που μπορεί να βγει άμεσα στην αγορά και να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της χρήσης πλαστικού στον ιατρικό χώρο.

Η Εcowave A.E. είχε βραβευθεί στις 8 Μαΐου από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης του Junior Achievement Greece και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό τελικό του JA Europe.  Πανευρωπαϊκά συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» του Junior Achievement τη σχολική χρονιά 2019-2020 355.000 μαθητές και μαθήτριες 15 έως και 18 ετών από 40 χώρες. 
 

Η συγκινητική στιγμή της πανευρωπαϊκής βράβευσης της Ecowave


Στις 23 Ιουλίου 2020 η κριτική επιτροπή της Delta Air Lines πήρε συνέντευξη από τις 40 ευρωπαϊκές μαθητικές «start-up», με στόχο να επιλέξει τη μαθητική επιχείρηση με το πιο καινοτόμο προϊόν, που έχει το καλύτερο και πιο ρεαλιστικό επιχειρηματικό σχέδιο και τη μεγαλύτερη προοπτική να κατακτήσει άμεσα με το προϊόν της την παγκόσμια αγορά.

Στις 24 Ιουλίου, κατά τη virtual και live τελετή των βραβεύσεων, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, αντιπρόεδρος της Delta EMEAI, αρμόδιος για το προσωπικό της εταιρίας Shane M. Spyak συνδέθηκε διαδικτυακά με το στούντιο στην Πορτογαλία, ανέλυσε αυτά τα κριτήρια και στη συνέχεια ακούστηκε η ανακοίνωση που έκανε υπερήφανη την ελληνική ομάδα και όλους τους Έλληνες: «And the winner is Ecowave from Greece!»  Αμέσως έγινε σύνδεση με Θεσσαλονίκη και η οθόνη γέμισε με 25 χαρούμενα παιδιά να πανηγυρίζουν τη σπουδαία αυτή βράβευση, κρατώντας στα χέρια τους την ελληνική σημαία.

Ο γενικός διευθυντής της «επιχείρησης» Θοδωρής Μάντσης, μιλώντας με συγκινητικό ήθος, ευχαρίστησε πολύ ευγενικά την Delta για τη βράβευση και συνεχάρη όλες τις διαγωνιζόμενες ομάδες, τονίζοντας ότι «είμαστε όλοι νικητές» (δείτε τη στιγμή της βράβευσης: https://www.youtube.com/watch?v=EQiAlX34498)Tα 5 «στελέχη» της Εcowave που εκπροσώπησαν την 25μελή ομάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ήταν ο Θοδωρής Μάντσης, η Μαρία Μπατζόλη, η Αναστασία Πράτανου, η Βάλια Αλευρίδου και ο Γιώργος Γκούλης.

Μάρκος Βερέμης: «Τα παιδιά της Ecowave έκαναν περήφανους όλους τους Έλληνες»


Ο πρόεδρος του Junior Achievement Greece και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του πανελλαδικού διαγωνισμού Mάρκος Βερέμης συνεχάρη θερμά την ομάδα τονίζοντας: «Τα “στελέχη” της Ecowave έκαναν περήφανους όλους τους Έλληνες με τη μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή επιτυχία τους. Ο ανταγωνισμός μεταξύ 40 μαθητικών επιχειρήσεων από όλη την Ευρώπη ήταν πολύ μεγάλος και η βράβευσή τους έδειξε ότι είναι πραγματικά ready for business από την ηλικία των 15 ετών. Σκέφτηκαν και υλοποίησαν ένα πολύ χρήσιμο οικολογικό προϊόν που λείπει και χρειάζεται στην αγορά. Έχουν μεγάλο ταλέντο στην επιχειρηματικότητα και την επικοινωνία και είμαι απολύτως βέβαιος για την επιτυχία τους σε όποιο επαγγελματικό δρόμο ακολουθήσουν. Και πάλι πολλά μπράβο σε όλη την ομάδα και στους υποστηρικτές της». 

Ο γενικός διευθυντής του JA Greece και πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του JA Europe Αργύρης Τζικόπουλος συμπλήρωσε: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα, στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο, στις καθηγήτριες Ειρήνη Χάψαλη και Μαρία Δαμαλή, στον εθελοντή-σύμβουλο Χρήστο Ζγουρή από την Εθνική Τράπεζα, στις εταιρίες που στήριξαν την Ecowave A.E. Eθνική Τράπεζα, ANΘΗΣ, Novamont και Προχάρτ, στην υπεύθυνη του προγράμματος Εικονική Επιχείρηση του JA Greece Ελένη Χελιώτη και στα στελέχη της Citi Ελλάδος που έκαναν coaching στην ομάδα πριν από τον πανευρωπαϊκό τελικό Kωνσταντίνο Τσουρή, Ιωάννη Βοΐλη, Σωκράτη Γαλανάκη και Βασίλη Τζάκο. Όλοι συντονίστηκαν άριστα και τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα τους δικαιώνουν. Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για όλους τους συντελεστές αυτής της μεγάλης επιτυχίας. Εύχομαι και εις ανώτερα!» 

Το πρώτο βραβείο του JA Europe Company of the Year Competition 2020 κέρδισε η ομάδα Bubbles από τη Δανία με ένα έξυπνο σύστημα που βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες (μπορείτε να δείτε όλα τα αποτελέσματα στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού: www.jacompanyoftheyear.org). 

Το project της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης του Junior Achievement Greece υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα χάρη στην υποστήριξη των εταιριών  MetLife, Citi Foundation, Εθνική Τράπεζα, Raycap, EY και Accenture.

Χορηγοί επικοινωνίας: EΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, Kοsmos 93.6, ΕΡΑ Σπορ, Η Καθημερινή, Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, epixeiro.gr, capital.gr, 95.2 Athens DeeJay, 96.9 Rock FM, Λάμψη 92.3, Τηλεθεατής, Τηλέραμα, elculture.gr. 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Γιαννέτου, Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Επικοινωνίας Junior Achievement Greece 
6932 192633, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn