neoi.jpg

Η Νεανική Επιχειρηματικότητα είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη με μέλη της νέους ανθρώπους, φοιτητές, και ανθρώπους από τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης με σκοπό και κοινό όραμα τη δικτύωση και την ανάπτυξη.

Ξεκίνησε το 2010, όπως αναφέρει ο κ. Χαράλαμπος Τζιώγας, αντιπρόεδρος της εταιρίας, από έναν προβληματισμό που δίνει έμφαση στην επιχειρηματική πραγματικότητα και κουλτούρα της πόλης. «Θέλαμε μέσω μιας δομημένης προσπάθειας να αλλάξουμε κάποια πράγματα», δηλώνει.

Οι δράσεις που πραγματοποιούν είναι πολλές. Εκτός από εκδηλώσεις δικτύωσης και διασύνδεσης, προσπαθούν να δημιουργήσουν συνέργειες μεταξύ πολιτών μέσα από ομάδες εργασίας, δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, φιλανθρωπικές βραδιές, ημερίδες, workshops / εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια.

Ο κ. Τζιώγας παρατηρεί ότι έχει αλλάξει το σκεπτικό, καθώς και οι ανάγκες, του σύγχρονου επιχειρηματία, ο οποίος δίνει πλέον σημασία στην εξωστρέφεια με το βλέμμα του στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού. «Δυστυχώς ορισμένες εταιρίες δεν διαθέτουν σαφές επιχειρηματικό / οικονομικό μοντέλο εξωστρέφειας και επιχειρησιακής πολιτικής για να επιτευχθούν οι όποιοι επιθυμητοί στόχοι», παρατηρεί.

Αναφορικά με τις συνεργασίες και τις συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων σημειώνει ότι πραγματοποιούνται με στόχο την παραγωγή ενός καινούργιου προϊόντος / αγαθού και συμπληρώνει ότι σταδιακά μέσω προσπάθειας, πειραματισμού και επιμονής, αν και θα γίνουν κάποια λάθη, μπορεί μια επιχείρηση να επιτύχει στον κλάδο της. Ένα βασικό πρόβλημα ωστόσο είναι ότι στην εκπαίδευση δεν αναδεικνύεται όπως θα έπρεπε η δυναμική του επιχειρείν και δεν καλλιεργείται στους νέους η επιχειρηματική σκέψη.

«Κάθε επιχείρηση πρέπει να επενδύει στο ηθικό και το συνεργατικό κομμάτι και να έχει ξεκάθαρη στοχοθεσία», αναφέρει ο κ. Τζιώγας, ενώ πεποίθησή του είναι ότι οι σημερινοί νέοι έχουν όρεξη και μεράκι για δουλειά.

Τα μελλοντικά σχέδια της Νεανικής Επιχειρηματικότητας είναι να δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας, να συνεχίσει τις δράσεις της και να πραγματοποιήσει το 2020 το δεύτερο συνέδριο INNECO στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Πολιτεία, ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς και διάφορους οργανισμούς και φορείς με θέμα την ψηφιακή εποχή σε σχέση με τις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn