Boston.31-5.jpg

 

Το νεοσύστατο Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας (Hellenic Innovation Network) και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη διοργάνωσαν την Τρίτη 28 Μαΐου στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) εκδήλωση στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, στην οποία συμμετείχε και ο διεθνούς φήμης και ελληνικής καταγωγής ιδρυτής του ΜΙΤ Media Lab καθηγητής Νίκολας Νεγροπόντε. Το Δίκτυο ιδρύθηκε από μέλη του MIT Enterprise Forum Greece και στις τάξεις του περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, ερευνητές και στελέχη εταιριών που έχουν έδρα στις ΗΠΑ.

Ο κ. Νεγροπόντε μοιράστηκε εμπειρίες και αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Μιχάλη Μπλέτσα, διευθυντή Πληροφορικής και ερευνητή του MIT Media Lab, ερευνητικού κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας που επί 35 χρόνια βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογικής καινοτομίας. Αναφέρθηκε στην ιστορία του Media Lab, στα πολυμέσα και τις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και στη σύλληψη, εκτέλεση και παγκόσμια συνεισφορά του εγχειρήματος «Ένας υπολογιστής για κάθε παιδί» (One Laptop Per Child, OLPC), με στόχο την προώθηση της συνδεσιμότητας και της ψηφιακής εκπαίδευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ήταν η μεγαλύτερη επιχειρηματική εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας της Βοστόνης, αμερικανικής πόλης που έχει καταστεί διεθνές κέντρο έρευνας, βιοτεχνολογίας, πληροφορικής, ρομποτικής, αλλά επιστημών υγείας και ζωής, χάρη σε ακαδημαϊκούς κολοσσούς, σύγχρονα εργαστήρια, νοσοκομεία και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (VCs) που εδρεύουν εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκδήλωση προσέλκυσε πάνω από 250 προσκεκλημένους, ομογενείς και μη, από τον χώρο των επιχειρήσεων και των επιστημών. Στο δεύτερο μέρος της, το οποίο συντόνισε η επιχειρηματίας Marina Hatsopoulos –που τη δεκαετία του ’90 είχε ιδρύσει τη Z Corporation, από τις πρώτες επιχειρήσεις τρισδιάστατης εκτύπωσης–, παρουσιάστηκαν πέντε ελληνικές και ελληνοαμερικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις (Pineapple, Herado, Mediline USA, PNOE, RTsafe), καθώς και το πρόγραμμα EGG της Eurobank.

«Οι νέοι Έλληνες που μέσα στην κρίση ίδρυσαν νεοφυείς επιχειρήσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της χώρας μέσα από την τεχνολογική επιχειρηματικότητα», ανέφερε ο κ. Μπλέτσας, συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού OLPC από κοινού με τον κ. Νεγροπόντε. Σχετικά με τη δυναμικότητα των νεοφυών επιχειρήσεων και τη λειτουργία θερμοκοιτίδων και επιταχυντών, όπως το MIT Enterprise Forum Greece, το ΕGG της Eurobank, το OK!Thess στη Θεσσαλονίκη, ή φορέων όπως ο Δημόκριτος και το Corallia, η Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας Marina Hatsopoulos δήλωσε ότι οι Έλληνες είναι δυνατοί, ταλαντούχοι και θέλουν να ελέγχουν το μέλλον τους. «Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ και να στηρίξει επιχειρήσεις που θα έχουν το κέντρο του προγραμματισμού και της έρευνας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα μπορούν να αξιοποιούν διεθνή κέντρα όπως η Βοστόνη, ώστε να αντλούν χρηματοδότηση και να επεκτείνουν τις πωλήσεις τους. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες, συνδέοντάς τους μ’ ένα ευρύ δίκτυο συμβούλων, πελατών, συνεταίρων και επενδυτών στη Βοστόνη». Εύστοχα, λοιπόν, ο πολύπειρος κ. Νεγροπόντε παρότρυνε τους νέους να προχωρήσουν στη δημιουργία start-ups μόνο εφόσον διακατέχονται από πάθος για την επιχειρηματική τους ιδέα, χωρίς αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστόνη κ. Στράτος Ευθυμίου ανέφερε ότι «το προξενείο της Βοστόνης, σε συνεργασία με την ομογένεια, μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση της καινοτομίας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Εργαζόμαστε για την αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Βοστόνης, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Θέλουμε οι Έλληνες επιχειρηματίες να μπορούν να αξιοποιούν τις ευκαιρίες του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Βοστόνης και ενθαρρύνουμε Αμερικανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Το Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη θα οργανώνει δύο εκδηλώσεις δικτύωσης ετησίως, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, την παροχή διεθνούς βήματος σε ελληνικές start-ups που αναζητούν επενδυτές και χρηματοδότηση, καθώς και την προώθηση συνεργειών ανάμεσα στα οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn