epixeirhmatikothta_2105.jpg

 

H ελληνογερμανική συνεργασία επιχειρήσεων ήταν το ζητούμενο της αποστολής Ελλήνων επιχειρηματιών στη βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου ενημερώθηκαν για την τελευταία λέξη στην τεχνολογία των ΑΠΕ και την ανακύκλωση.

Η τελευταία επίσκεψη της ελληνικής επιχειρηματικής τριήμερης αποστολής ήταν και η πιο εντυπωσιακή. Στην περιοχή Leppe της μικρής πόλης Lindlar υπάρχει ένα τεράστιο πρωτοποριακό πολυπάρκο συλλογής και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο τους τρόπους ανακύκλωσης σκουπιδιών και να ενημερωθεί για όλες τις διαδικασίες, από τη συλλογή τους μέχρι την ανακύκλωση και τη χρήση τους έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία για την παραγωγή ενέργειας.

«Να το μεταφέρουμε στην ελληνική πραγματικότητα»

Metabolon ονομάζεται το project από το «μεταβολισμός». Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας περιβάλλοντος και τόπος συνειδητοποίησης της σημασίας που έχει η σωστή ανακύκλωση ήδη από την πηγή, από τον κάδο των σκουπιδιών έξω από το σπίτι μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το πάρκο, που προσφέρει επίσης χώρους αναψυχής συνδυασμένους με τη θεματολογία της προστασίας του κλίματος, είναι προσιτό σε τάξεις σχολείων, σε φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων για έρευνα στην πηγή και φυσικά σε ευαισθητοποιημένους και μη πολίτες. «Εντυπωσιαστήκαμε από τον βαθμό που εφαρμόζεται η έρευνα εδώ στο Metabolon, γιατί είναι εφαρμοσμένης μορφής», ανέφερε ο Γιάννης Πατσιαβός από το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό & Εμπορικό Επιμελητήριο της Αθήνας, το οποίο διοργάνωσε την επιχειρηματική επίσκεψη.

«Αυτός ο συνδυασμός ήταν εντυπωσιακός, τον συζητήσαμε με όλα τα μέλη της αποστολής και νομίζουμε πως ειδικά σε πολλές Περιφέρειες και Δήμους της Ελλάδας όπου υπάρχουν αυτές οι ανάγκες θα ήταν καλό και χρήσιμο να τον μεταφέρουμε. Ένα δεύτερο μήνυμα που εμείς αποκομίσαμε είναι ότι υπάρχει τώρα μεγαλύτερη δυνατότητα να συνεργαστούν ελληνικές επιχειρήσεις με γερμανικές σε τομείς αιχμής», συμπληρώνει ο κ. Πατσιαβός. «Ένας από αυτούς είναι η ενέργεια, αλλά και η διαχείριση του περιβάλλοντος, εκεί χρειαζόμαστε τη γερμανική τεχνογνωσία, ωστόσο μπορεί να προκύψουν συνέργειες που να είναι ωφέλιμες και για τις δύο πλευρές».

Τεχνολογία αιχμής για την πράσινη ενέργεια

Αυτό ήταν και το νόημα της επίσκεψης, μιας ιδέας της γενικής προξένου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ κας Μαρίας Παπακωνσταντίνου. Οι συνέργειες αναζητήθηκαν στην περιοχή Jülich, κάτι σαν τη Silicon Valley στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του κλίματος. Στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενέργειας & Κλίματος οι Έλληνες επιχειρηματίες ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων για την έρευνα στους τελευταίας γενιάς συσσωρευτές ενέργειας σε κυψέλες. Εντύπωση προκάλεσε στον τομέα των φωτοβολταϊκών η παρουσίαση έρευνας για μεθόδους αποθήκευσης ενέργειας σε κυψέλες σιλικόνης, με σκοπό να επιτευχθεί 30% περισσότερη ενεργειακή αποτελεσματικότητα και 50% αύξηση της ενεργειακής ισχύος. Το ερευνητικό έργο του συγκεκριμένου τμήματος αφορά τη δημιουργία κυψελών που θα περιβάλλουν τα κτίρια, στις οποίες θα αποθηκεύεται ηλιακή ενέργεια για χρήση θέρμανσης και ψύξης.

Στο Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί γύρω από την έρευνα για τα λεγόμενα έξυπνα συστήματα παροχής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων για εξελιγμένες μορφές αποθήκευσης ενέργειας με τη χρήση των ΑΠΕ και τη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων παροχής ενέργειας για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις του μέλλοντος. Την προσοχή τράβηξε στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Έρευνας ένας πρότυπος ηλιακός πύργος και ηλιοστατικό πάρκο με 2.000 συλλέκτες, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, που λειτουργεί ως προσομοιωτής για ερευνητικούς και πειραματικούς σκοπούς.

«Έχουμε αργήσει με τις ΑΠΕ»

«Άκρως ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που πήραμε για τις νέες τεχνολογίες με τις ΑΠΕ, δεδομένου ότι η παραγωγή ενέργειας από την ήλιο έχει εφαρμογή στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Αθανάσιος Φάνης από την εταιρία Α. Ekkentro Κοζάνης. Η εταιρία του ασχολείται με ηλεκτρολογικά έργα στον τομέα των κατασκευών, με κύριο έργο αυτή τη στιγμή την επέκταση του μετρό στην Αθήνα και ηλεκτρονικά έργα στα ορυχεία Κοζάνης, στους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ. «Πήραμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τρόπους παραγωγής ενέργειας, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε στην Ελλάδα όσο μπορούμε. Αυτές οι τεχνολογίες έχουν μέλλον σε μας, έχουμε αργήσει κιόλας να παράγουμε ρεύμα από αυτές. Γνωρίζουμε τα φωτοβολταϊκά, αλλά υπάρχουν κι άλλοι, νέοι τρόποι, με τα παραβολικά κάτοπτρα, για παράδειγμα, που είδαμε στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ενέργειας, που δεν τους ξέραμε. Στη Γερμανία ψάχνουν τον ήλιο κι εμείς τον έχουμε και δεν τον εκμεταλλευόμαστε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn