Sxedio_antimetwpishs_twn_kokkinwn_daneiwn.jpg

Ακόμα μία φορά τα κόκκινα δάνεια είναι στην επικαιρότητα και δημιουργούν προβληματισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό τον λόγο οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό να υπάρξει ανάκαμψη από το σοκ που δέχονται οι συστημικές τράπεζες. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και ιταλικό, καθώς οι δύο χώρες κάνουν αγώνα δρόμου για να απαλλαχθούν από τα κόκκινα δάνεια και το μεγαλύτερο προβληματικό χαρτοφυλάκιο που υπάρχει εντός της Ε.Ε.

Προκαλεί εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μοιάζουν να ανακαλύπτουν τώρα το μεγάλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «κόκκινα δάνεια». Από κοντά και η κυβέρνηση, που όλο αυτό το διάστημα είχε εφησυχάσει στηριζόμενη στην αισιοδοξία που επεδείκνυαν οι Ευρωπαίοι. Μέχρι χθες ακούγαμε ότι, αν και ο όγκος των κόκκινων δανείων είναι μεγάλος, οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη μείωσή τους,  ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτούσαν την οικονομία. Σήμερα το αφήγημα έχει αλλάξει και θα οδηγηθούμε και πάλι σε ρυθμίσεις και ίσως σε άλλη μία ανακεφαλαιοποίηση. Σκοπός των υπευθύνων για τη νομισματική πολιτική είναι να εφαρμόσουν μια πιο χαλαρή πολιτική με λιγότερο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τα κεφάλαια, αλλά και τη ρευστότητα.

Πρωτιά της Ελλάδας στα κόκκινα δάνεια

Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κόκκινα δάνεια αναγνωρίζεται  η πρόοδος που σημείωσε  η χώρα μας, αλλά υπογραμμίζεται ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης ζητημάτων από το παρελθόν που βαρύνουν ακόμη τον τραπεζικό τομέα». Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα συνέχισαν να μειώνονται το α’ εξάμηνο του 2018, φτάνοντας κατά μέσο όρο στο 3,4%, και «πλησιάζουν ξανά τα προ κρίσης επίπεδα», ενώ ο συνολικός όγκος τους διαμορφώνεται στα 820 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «παρά τα ενθαρρυντικά αυτά σημάδια, τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για ορισμένα κράτη-μέλη», με το καμπανάκι να χτυπά για την Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ε.Ε. με ποσοστό 44,9%. 

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης, σημείωσε ότι «η περαιτέρω ταχεία αποκλιμάκωση (σ.σ. στα κόκκινα δάνεια) καθίσταται πλέον καθοριστικής σημασίας, καθώς η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος (...) θα επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα μπορέσουν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου υπάρχει μείωση, όμως ξεκίνησαν από πολύ υψηλά επίπεδα. Το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μόλις τώρα δείχνει να φέρνει αποτελέσματα».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η έκθεση κατέγραψε μείωση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα κατά 4,2% το β’ τρίμηνο του 2018. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε από 46,9% στο 44,9%, παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινων δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη δεύτερη θέση έχει η Κύπρος, με 28,1% του συνόλου των δανείων να είναι στο κόκκινο, αλλά πετυχαίνοντας τη μείωσή τους κατά 16% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2017 (33,4% επί του συνόλου των δανείων). Ακολουθούν η Πορτογαλία (11,7%), η Ιταλία (10%) και η Ιρλανδία (8,5%).

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε υψίστης σημασίας το ζήτημα των κόκκινων δανείων και κάλεσε την Πολιτεία, τις εποπτικές αρχές και τα πιστωτικά ιδρύματα να προβούν σε ενέργειες. «Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις και μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλει στη μείωση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου των πιστωτικών ιδρυμάτων και την αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησής τους, καθώς και στη βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους (…) για να επικεντρωθεί  (σ.σ. ο τραπεζικός τομέας) σε καίρια ζητήματα που αφορούν το μέλλον: σε σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα, στην αναζήτηση νέων επικερδών αναπτυξιακών ευκαιριών και δραστηριοτήτων, σε νέες ψηφιακές και άλλες τεχνολογίες και κυρίως στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.


Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn