Athens_business_women_forum.jpg

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Athens Business Women Forum στο Ζάππειο υπό την επιστασία του ΕΒΕΑ και της Περιφέρειας Αττικής. Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν σε γυναίκες που έχουν διακριθεί για την καινοτόμο δραστηριότητά τους σε επιχειρηματικό επίπεδο και σε αυτό της επιστημονικής έρευνας, συμβάλλοντας έτσι με δυναμικό τρόπο στην οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη.


Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η επιχειρηματικότητα δεν έχει –και ποτέ δεν είχε– ανδρικά χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικό γυναικείο δυναμικό, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο ότι η χώρα μας κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις πανευρωπαϊκά όσον αφορά το ποσοστό των γυναικών επιχειρηματιών στο σύνολο του ενεργού εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, ως προς την επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων, η συμμετοχή των γυναικών υπολείπεται σημαντικά έναντι αυτής των ανδρών. Οι γυναίκες μπορούν και οφείλουν να προσεγγίσουν την επιχειρηματικότητα με δυναμικότερο τρόπο για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές τους και να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.

»Η τόλμη, η δημιουργικότητα, η αντοχή, η υπομονή και η επιμονή, η πίστη και η προσήλωση στον στόχο είναι αρετές γυναικείες όσο και ανδρικές. Ιδιαίτερα η καινοτόμος επιχειρηματικότητα χρειάζεται επιπλέον ανθρώπους με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, με τη δυνατότητα να ισορροπούν οικονομικούς και μη στόχους, με το θάρρος απέναντι στο ρίσκο, με το εσωτερικό κίνητρο και την ενέργεια να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους, αλλά και το περιβάλλον γύρω τους».

Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Δεν είναι έτσι τυχαίο ότι γυναικεία επιχειρηματικότητα και χειραφέτηση είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Η μία προϋποθέτει και ενισχύει την άλλη. Γιατί οι γυναίκες επιχειρηματίες, σε αντίθεση με τους άνδρες συναδέλφους τους, οφείλουν να υπερβούν τα ανδροκρατικά πρότυπα για να φθάσουν στην επιχειρηματική επιτυχία. Είναι υποχρεωμένες να υπερβούν τα κλισέ προκατασκευασμένων ρόλων. Των ρόλων της γυναίκας μητέρας, συζύγου, συντρόφου, επιχειρηματία. Και συχνά είναι αναγκασμένες να εργαστούν περισσότερο για ίδια αποτελέσματα με τους άνδρες συναδέλφους τους.

»Και μπορεί, ειδικά σε περιπτώσεις όπως στην πατρίδα μας, να μη μιλάμε απλώς για γυάλινη οροφή αποκλεισμού των γυναικών. Αλλά για μια οροφή από τσιμέντο. Το τσιμέντο του σεξισμού και των προκαταλήψεων, που μπορεί να διαρραγεί μόνο με τεκτονικές αλλαγές. Τις αλλαγές ακριβώς που συνεπάγεται και προϋποθέτει η συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία. Η συμβολή τους στην υγιή ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Γιατί, όπως δείχνουν έρευνες του ΟΗΕ και της Ε.Ε., η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι σοβαρός παράγοντας κοινωνικής αλλαγής – το κλειδί ενός νέου τύπου ανάπτυξης. Ανάπτυξης που ξεχωρίζει γιατί διαθέτει μια κοινωνικά προστιθέμενη αξία.

»Για τον λόγο αυτό οι γυναίκες επιχειρηματίες είναι ξεχωριστές. Και αυτό ακριβώς το αποδεικνύουν οι νέες γυναίκες που βραβεύουμε σήμερα και που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της επιχειρηματικότητας. Δείχνουν σε όλες και σε όλους ότι ο αποκλεισμός των γυναικών από το δημόσιο πεδίο μπορεί να σπάσει με σοβαρή και συστηματική δουλειά. Με πίστη και με θέληση. Όταν έχουμε την έμπνευση, όταν έχουμε το κίνητρο, όταν έχουμε την ευκαιρία, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn