tavernarakis.jpg

Τη διεθνή έρευνα που θα διεξαχθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με σκοπό να μελετήσει την επιρροή της έλλειψης βαρύτητας στο μυϊκό σύστημα και τη φυσική κατάσταση του οργανισμού συντονίζουν ο δρ Τιμ Έθεριτζ του Πανεπιστήμιου του Έξετερ και ο καθηγητής Νάτε Σέφτσικ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ της Βρετανίας. Συμμετέχει η ερευνητική ομάδα του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριου Ταβερναράκη, πρόεδρου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, καθώς και επιστήμονες από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν τις βιολογικές επιπτώσεις από τη μακρόχρονη παραμονή στο Διάστημα, ώστε να δώσουν απάντηση σε ερωτήματα όπως: Πώς επηρεάζονται οι ιστοί και τα κύτταρα ενός οργανισμού μετά από παρατεταμένη έκθεση σε συνθήκες μικροβαρύτητας; Πώς επιδρά η έλλειψη βαρύτητας στη μυϊκή και νευρωνική μορφολογία και λειτουργία; Ποιοι μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για την απώλεια μυϊκής μάζας που παρατηρείται στους αστροναύτες; Ποια επίδραση έχουν οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και η κοσμική ακτινοβολία στη διαδικασία της γήρανσης;

Η αποστολή βιολογικού υλικού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει ήδη γίνει με προγραμματισμένη εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι των ΗΠΑ στις 18 Νοεμβρίου. Τα δείγματα του νηματώδους σκώληκα Caenorhabditis elegans ταξίδεψαν μέσα σε ειδικούς σάκους που θα περιέχουν οξυγόνο και θα παραμείνουν στο Διάστημα μέχρι την αναπαραγωγή τους. Οι ανθεκτικές προνύμφες θα καταψυχθούν στους –80 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής τους στη Γη, προκειμένου να μελετηθούν από τους ερευνητές οι μεταβολές που θα έχει υποστεί στο μεταξύ το νευρικό και μυϊκό τους σύστημα. Εκτιμάται ότι η μελέτη των επιπτώσεων των διαστημικών συνθηκών στον οργανισμό θα δώσει σημαντικές απαντήσεις σε χρόνια επιστημονικά ερωτήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

                                                           

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn