Epistimitexnologia_1903.jpg

 

Τη δική της διαδραστική πλατφόρμα παρακολούθησης και ανάλυσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού σ’ όλο τον πλανήτη, δημιούργησε η ερευνητική ομάδα «GeoCHOROS» του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

«Σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες είναι η μόνη που δίνει πραγματική εικόνα για το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος, σε κάθε χώρα και παγκοσμίως και διευκολύνει τον επισκέπτη στο να κάνει συγκρίσεις, ακόμα και εκτιμήσεις για την εξέλιξή της» επισημαίνουν οι δημιουργοί της πρωτότυπης αυτής πλατφόρμας.

Έτσι, για παράδειγμα - εκτός από τον αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και ανακάμψεων – ο χάρτης απεικονίζει τον ρυθμό εξέλιξης της νόσου σε διάφορα χρονικά διαστήματα - την τελευταία ημέρα, την τελευταία εβδομάδα ή τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα, μπορεί να υπολογίσει τα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων επί του πληθυσμού ή σε σχέση με την πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε χώρας.

«Ο λόγος που αναπτύξαμε αυτή την πλατφόρμα είναι γιατί αυτό είναι ένα φαινόμενο που το αξιολογούν οι πολίτες με βάση 3-4 βασικά δεδομένα: πόσα είναι τα κρούσματα, πόσοι είναι οι θάνατοι και πόσοι είναι αυτοί που ανέκαμψαν. Αλλά αυτά τα νούμερα θέλουν να σταθμιστούν με βάση τη χώρα στην οποία αναφέρονται» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γεώργιος Φώτιος. 

«Σου δίνει τη δυνατότητα να δεις τα κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό, τους θανάτους σε σχέση με τα κρούσματα, τα κρούσματα σε σχέση με την πληθυσμιακή πυκνότητα ή πού υπάρχουν, για παράδειγμα, περισσότεροι ηλικιωμένοι. Παράλληλα με αυτό, σου δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνεις πώς εξελίσσεται αυτή η πανδημία ανά χώρα. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να δει ποιος είναι ο αριθμός εξάπλωσης και εξέλιξης της ασθένειας σε κάθε χώρα».

Για τη δημιουργία της πλατφόρμας, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της, χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνολογίες, ενώ έχει δοθεί έμφαση στη φιλικότητα προς τον χρήστη, στον οποίο παρέχονται δυνατότητες διαμόρφωσης χαρτών, γραφημάτων και πινάκων, που απαντούν σε ερωτήματα που τον απασχολούν και με τον τρόπο που εκείνος επιλέγει.

Όπως είναι φυσικό, η νέα πλατφόρμα έχει εντυπωσιακή υποδοχή από τους πολίτες, οι οποίοι ενημερώνονται διαρκώς για την εξέλιξη της πανδημίας. «Είναι εντυπωσιακή η αποδοχή της πλατφόρμας. Σε μόλις δύο ημέρες έχουμε λάβει πολλά μηνύματα κυρίως από ερευνητές» επισημαίνει ο κ. Φώτιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 418, ενώ οι νεκροί αριθμούν σε πέντε.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn