epistimiKaiTexnologia_1703.jpg

 

Εκτεταμένη είναι η χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών που καλούνται εν μέσω της καραντίνας για τον κορωνοϊό να καλύψουν τις ανάγκες της εργασίας εξ αποστάσεως, της επικοινωνίας, αλλά και της ψυχαγωγίας.

Γι' αυτό και η τήρηση απλών κανόνων για την υπεύθυνη και ορθολογική χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων επιτρέπει σε όλους να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες αυτές.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εξέδωσε τον δεκάλογο ορθής χρήσης των υπηρεσιών.

Αναλυτικά μπορούμε να κάνουμε τα εξής:

  • Αποφεύγουμε, όσο γίνεται, τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 09:00 το πρωί ως τις 6:00 το απόγευμα. 
  • Αν θέλουμε να κάνουμε μια τηλεφωνική κλήση προτιμάμε τα σταθερά αντί των κινητών. Έτσι αποφεύγουμε τη δημιουργία υπερβολικής κίνησης στις υποδομές κινητής τηλεφωνίας.
  • Αποφεύγουμε να στέλνουμε αρχεία μεγάλου μεγέθους και αν αυτό δεν είναι εφικτό, εξαντλούμε κάθε προσπάθεια συμπίεσής τους, εφόσον γίνεται.
  • Αποφεύγουμε την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον υπολογιστή μας.
  • Αποφεύγουμε τις περιττές video κλήσεις τις ώρες αιχμής αλλά και τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Επίσης:

  • Εκμεταλλευόμαστε διαδικτυακές πλατφόρμες ομαδικής - συνεργατικής εργασίας με τους συναδέλφους μας και δεν χρησιμοποιούμε μόνο τις κλασικές βιντεοεφαρμογές.
  • Κατεβάζουμε στον υπολογιστή αρχεία που χρειαζόμαστε. Αν θέλουμε να μοιραστούμε με άλλους ένα αρχείο που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο, τους στέλνουμε τον σύνδεσμο και όχι το αρχείο.
  • Διατηρούμε ενημερωμένες τις ηλεκτρονικές μας συσκευές με τις τελευταίες εκδόσεις του λογισμικού, ακολουθώντας τις οδηγίες των κατασκευαστών. Επίσης, διατηρούμε ενημερωμένα τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε για την προστασία των συσκευών από κακόβουλο λογισμικό.
  • Αν έχουμε παιδιά φροντίζουμε για τη δημιουργική τους απασχόληση και αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τη προσκόλλησή τους αποκλειστικά σε πλατφόρμες μετάδοσης βίντεο (streaming) και στακοινωνικά δίκτυα.
  • Υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (www.eody.gr) για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και δεν αναπαράγουμε πληροφορίες και υλικό που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn