Κλινικές μελέτες έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται προκειμένου να παρασκευαστεί ένα χάπι, ένα φάρμακο, κατά των επιπτώσεων της μοναξιάς στον άνθρωπο.
Ο νευροεπιστήμονας Τζον Κασιόπο (John Cacioppo) μελέτησε τον ανθρώπινο πόνο σε επίπεδο μονάδας και κοινωνίας. Μετά τον θάνατό του η σύζυγός του και ενεργή επιστήμονας Στέφανι Κασιόπο (Stephanie Cacioppo) συνέχισε την έρευνά του και σήμερα κάνει μελέτες για το χάπι που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το συναίσθημα της μοναξιάς.
Κλινικές δοκιμές με επικεφαλής τη Στέφανι βρίσκονται σε εξέλιξη, εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους η χρόνια μοναξιά αλλάζει τον εγκέφαλο. Ο στόχος της δεν είναι να κάνει τους ανθρώπους να σταματούν να νιώθουν μοναξιά, αλλά να παρέμβει στους τρόπους με τους οποίους η μοναξιά επηρεάζει τον εγκέφαλο και συνολικά το σώμα τους.
«Αν μπορούσαμε να ελέγξουμε επιτυχώς το σύστημα “συναγερμού” στο μυαλό των μοναχικών ατόμων, τότε θα μπορούσαμε να τους επανασυνδέσουμε με την κοινωνικότητα, ώστε να μην έχουν την τάση να αποσύρονται και να απομακρύνονται από τους άλλους», έχει δηλώσει κατά καιρούς η Στέφανι.
Στην πιο πρόσφατη μελέτη της οι ερευνητές χορήγησαν δόσεις 400 mg pregnenolone σε μοναχικά αλλά κατά τα άλλα υγιή άτομα. Η έρευνα διήρκεσε από τον Μάιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2019. Η Στέφανι και η ομάδα της βρίσκονται τώρα στη διαδικασία ανάλυσης των δεδομένων.
Το συναίσθημα της μοναξιάς και οι επιπτώσεις του απασχολούν πολλούς επιστήμονες και ερευνητές παγκοσμίως. ΟΣτιβ Κόουλ (Steve Cole), καθηγητής της Ιατρικής, της Ψυχιατρικής και των Επιστημών Συμπεριφοράς στη Σχολή Ιατρικής του UCLA, ο οποίος συνεργάστηκε συχνά με τους Κασιόπο, ερευνά πώς μπορεί να μετριάσει τον βαθμό στον οποίο η μοναξιά καθιστά το σώμα ευάλωτο σε πλήθος ασθενειών.
Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr