texnologia-2006.jpg

Ερευνητές στις ΗΠΑ παρουσίασαν το πρώτο ρομποτικό ψάρι που διαθέτει συνθετικό αίμα και κινείται μέσα στη θάλασσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κυκλοφορικό σύστημα του μαλακού ρομπότ, που μοιάζει με τροπικό λεοντόψαρο, υπάρχει ένα υδραυλικό υγρό που το ωθεί με μηχανικό τρόπο. Επιπλέον, στο αγγειακό του σύστημα λειτουργούν μπαταρίες που περιέχουν υγρό ηλεκτρολύτη, τροφοδοτώντας το με ηλεκτρισμό. Το συνθετικό αίμα κυκλοφορεί στο εσωτερικό του ρομπότ ενεργοποιώντας μέσω ηλεκτροχημικών αντιδράσεων τόσο μια σειρά από αντλίες όσο και ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ παράλληλα κινούνται τα μηχανικά πτερύγια, επιτρέποντας στο τεχνητό ψάρι να κολυμπά.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Σέφερντ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, που προχώρησαν σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», κατέδειξαν στο πλαίσιο των δοκιμών ότι το ψάρι-ρομπότ έχει αρκετή δύναμη ώστε να κινηθεί και αντίθετα στο ρεύμα του νερού, με αργή ταχύτητα ενάμισι μήκους σώματος ανά λεπτό (περίπου 15 εκατοστά το λεπτό ή 0,01 χιλιόμετρα την ώρα) για τουλάχιστον 36 ώρες.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn