texnologia_1605.jpg

 

Ένα νέο ηλεκτρικό πενταθέσιο ιπτάμενο ταξί κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε στο Μόναχο η νεοφυής γερμανική εταιρία Lilium. Το σκάφος, που ταξιδεύει με ταχύτητα έως 300 χιλιόμετρα την ώρα, διαθέτει χώρο για έναν πιλότο και τέσσερις επιβάτες. Μια μικρότερη έκδοσή του είχε πετάξει το 2017, ενώ η σύντομη παρθενική μη επανδρωμένη πτήση του μεγαλύτερου πρωτοτύπου έγινε μέσω τηλεχειρισμού.

Η εταιρία, που ιδρύθηκε το 2015, έχει ήδη αντλήσει επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ και έχει στόχο να δημιουργήσει έναν στόλο αεροταξί που θα ελέγχονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής τύπου Uber και θα κυκλοφορούν σε πολλές πόλεις έως το 2025. Η Lilium εκτιμά ότι, αν υπάρξουν οι κατάλληλες οικονομίες κλίμακας (μαζική παραγωγή και ζήτηση), ο ναύλος ανά άτομο θα είναι περίπου 70 δολάρια για μια εναέρια διαδρομή από το αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης ως το Μανχάταν. Το σκάφος παράγει μόλις το 2% του θορύβου ενός ελικοπτέρου, πετάει μακρύτερα από τα ανταγωνιστικά drones και είναι ασφαλέστερο. Όπως δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ντάνιελ Βίγκελαντ, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», στόχος είναι «ένας κόσμος όπου ο καθένας θα μπορεί να πετάξει όπου θέλει, οποτεδήποτε θέλει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn