Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές (3D printers), που μπορούν να δημιουργήσουν αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού, αξιοποιούνται πλέον από πολλές βιομηχανίες παγκοσμίως. Την τρισδιάστατη εκτύπωση εφηύρε στη δεκαετία του 1980 ο Αμερικανός Chuck Hull, και από τότε η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για την κατασκευή και μοντελοποίηση διάφορων αντικειμένων, όπως αυτοκίνητα ή εξαρτήματα αεροσκαφών. Επίσης, στις μέρες μας, τρισδιάστατοι εκτυπωτές παράγουν είδη ένδυσης και υπόδησης κατά παραγγελία, ενώ μ’ αυτό τον τρόπο έχουν οικοδομηθεί έως και σπίτια σε διάφορα μέρη του πλανήτη.
Μια ακόμη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης εισηγήθηκε και η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA), η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο προκήρυξε τον ανοιχτό διαγωνισμό «3D-Printed Habitat Challenge» με σκοπό τη μελλοντική δημιουργία οικότοπων στον πλανήτη Άρη αλλά και στο φεγγάρι. Και στην ιατρική η καινοτόμος τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία για την ανάπλαση ανθρώπινου ιστού και κυττάρων, με τη μέθοδο 3D bioprinting. Στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπάρχει ήδη ένας 3D bioprinter.
«Αν και στην Ευρώπη πραγματοποιούνται οργανωμένες εκθέσεις με θέμα την τρισδιάστατη εκτύπωση, δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη τον κατάλληλο συντονισμό και δεν υπάρχουν κλαδικές εκθέσεις», αναφέρει ο κ. Τζέιμι Καβάζος, ιδιόκτητης εταιρίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των 3D printers και 3D scanners, προσθέτοντας: «Δημιουργώντας προϊόντα μέσα από τους εκτυπωτές, μπορεί να υπάρξει ένα έξτρα εισόδημα για κάποιους από τους πελάτες μας. Αν και οι εταιρίες που στεγάζονται στην Ελλάδα σε σύγκριση με το εξωτερικό είναι πολύ λιγότερες, η γεωγραφική θέση της χώρας μάς βοηθάει να έχουμε συνεργασίες και να εξάγουμε τεχνολογικά προϊόντα σε άλλες βαλκανικές χώρες και στη Μέση Ανατολή». Και καταλήγει ο κ. Καβάζος: «Αυτή η τεχνολογία προσφέρει χαμηλό κόστος για να δημιουργηθεί ένα αντικείμενο κατά παραγγελία και δεν υπάρχει ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους, αφού όλα γίνονται μέσω υπολογιστή». Τέλος, δηλώνει πεπεισμένος ότι ο τομέας θα παρουσιάσει ανάπτυξη στην Ελλάδα, προσφέροντας περισσότερες θέσεις εργασίας στο μέλλον σε σημερινούς φοιτητές και φοιτήτριες.
Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr