episthmh_1004.jpg

 

Η Αμερικανίδα Ρόουζ Μαρί Μπέντλεϊ υπήρξε δεινή κολυμβήτρια, ιδιοκτήτρια καταστήματος για κατοικίδια ζώα, μεγάλωσε πέντε παιδιά και έζησε έως τα 99 της χρόνια παρόλο που τα περισσότερα όργανά της βρίσκονταν σε λάθος θέσεις μέσα στο σώμα της, χωρίς να το γνωρίζει. Η περίπτωσή της, που έγινε γνωστή αρκετά μετά τον θάνατό της, χαρακτηρίζεται ιατρικό παράδοξο.

Η γυναίκα πέθανε το 2017 και δώρισε το σώμα της για ιατρικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ. Οι φοιτητές, σε μάθημα ανατομίας, πρώτοι πρόσεξαν ότι τα όργανά της δεν βρίσκονταν εκεί που θα έπρεπε. Το ήπαρ, το στομάχι και άλλα όργανα της κοιλιακής χώρας είχαν κατοπτρική θέση και μόνο η καρδιά της βρισκόταν σωστά, στα αριστερά. Η κατάσταση αυτή οφειλόταν σε σπάνια ανωμαλία εκ γενετής, που συμβαίνει μόνο σε έναν στους 22.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γιατροί δήλωσαν έκπληκτοι τόσο από το ότι αυτή η ασυνήθιστη ανατομία είχε περάσει απαρατήρητη όσο ζούσε η γυναίκα, όσο και για το ότι έζησε μια τόσο μακρά και υγιή ζωή. Η αντιστροφή της θέσης των οργάνων συνήθως έχει ως συνέπεια σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και άλλες διαταραχές. Εκτιμάται ότι μόνο ένας στους 50 εκατομμύρια ανθρώπους που γεννιέται με όργανα σε λάθος θέσεις προλαβαίνει να ενηλικιωθεί. Μέχρι σήμερα οι γιατροί γνώριζαν μόνο μία αντίστοιχη περίπτωση, ανθρώπου που είχε ζήσει ως τα 73, κάτι που καθιστά την Μπέντλεϊ κάτοχο του σχετικού παγκόσμιου ρεκόρ επιβίωσης.

Η γυναίκα, όπως είπαν τα παιδιά της, δεν υπέφερε από καμία χρόνια πάθηση, πέρα από αρθρίτιδα, ενώ είχε δεχτεί τρεις χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς κάποιος γιατρός να αναφέρει ότι είδε κάτι παράξενο. Εξαίρεση ο χειρουργός που της αφαίρεσε τη σκωληκοειδίτιδα, που παρατήρησε ότι βρισκόταν σε ασυνήθιστη θέση. Η περίπτωση της Μπέντλεϊ παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο ανατομίας στις ΗΠΑ από τον επίκουρο καθηγητή Κάμερον Γουόκερ, οι φοιτητές του οποίου έκαναν την ανακάλυψη, σύμφωνα με το BBC και την «Γκάρντιαν».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn