episthmh-0904.jpg

 

Κοινή δήλωση συνεργασίας υπέγραψαν ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) και η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής & Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA). Στην εκδήλωση συμμετείχε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Η δήλωση συνεργασίας, που υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης, Π.Ν., δρ, και ο διοικητής της NASA Τζιμ Μπράιντενσταϊν, προβλέπει τη συνεργασία των δύο οργανισμών στο πλαίσιο του προγράμματος της NASA Advanced Human and Robotic Exploration On and Around the Moon, καθώς και την έναρξη συνεργασιών γενικής μορφής σε όλους τους τομείς του Διαστήματος.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη συμμετοχή του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα της NASA, προβλέπεται η αποστολή του πρώτου ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη το 2022 (συμμετοχή της Ελλάδας υπό την ονομασία «Hellas to the Moon») για την εξερεύνηση του εδάφους αυτής και την απόκτηση δεδομένων που θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν από ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, της υπογραφής αυτής της σημαντικής συμφωνίας είχε προηγηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρος του ΕΛΔΟ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Αστροναυτικού Συνεδρίου (International Astronautical Congress), που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στη Βρέμη.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο ελληνικός οργανισμός απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρίες να καταθέσουν προτάσεις συμμετοχής στην εν λόγω αποστολή. Οι 14 προτάσεις που κατατέθηκαν και κρίθηκαν άκρως ενδιαφέρουσες από τον ΕΛΔΟ και τη NASA αφορούν την κατασκευή μικροδορυφόρων για τη Σελήνη, τη δημιουργία αλγορίθμων αποστολής / λήψης φωτογραφιών από και προς τη Σελήνη, τη δημιουργία συνθηκών καλλιέργειας σε αυτή, εφαρμογές εξορύξεων στο έδαφός της, τη δημιουργία μηχανισμών λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες, τη δημιουργία συστημάτων αναγνώρισης χημικών συστατικών εδάφους και περιβάλλοντος της Σελήνης κ.ά.

Στην επιτυχή προετοιμασία και ολοκλήρωση της ελληνικής αποστολής θα συμμετάσχουν πανεπιστήμια (το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών), ερευνητικά κέντρα (το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος») και ιδιωτικές εταιρίες.

Τα οφέλη που προκύπτουν για την Ελλάδα είναι πολλαπλά. Μεταξύ άλλων:

  • Η χώρα εισέρχεται στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμος εταίρος.
  • Η Ελλάδα θα δηλώσει παρουσία στον διεθνή σεληνιακό σταθμό που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αποκομίζοντας ενισχυμένα στρατηγικά οφέλη.
  • Τα στοιχεία που θα προκύψουν και θα τεθούν προς αξιοποίηση ανοίγουν νέους ακαδημαϊκούς ορίζοντες, δίνουν δυνατότητες ίδρυσης καινοτόμων εταιριών και προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το Διάστημα.
  • Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των πανεπιστημίων και των ερευνητών της χώρας σε διεθνή προγράμματα με την προσέλκυση υψηλής χρηματοδότησης.
  • Ενισχύεται η προσπάθεια ανάσχεσης του brain drain, αλλά και της προσέλκυσης εγνωσμένου κύρους Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.
  • Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην αιχμή του δόρατος της διαστημικής τεχνολογίας.
  • Αναπτύσσεται ένας νέος κλάδος για την ελληνική οικονομία με ανάλογα οφέλη.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn