texnologia-0703.jpg

 

Στις 29 Μαρτίου θα περπατήσουν στο Διάστημα οι αστροναύτισσες Κριστίνα Κόουκ και Αν Μακλέιν, οι οποίες στο πλαίσιο της «Αποστολής 59» της NASA και με στόχο να αντικαταστήσουν μπαταρίες που είχαν τοποθετηθεί το περασμένο καλοκαίρι συμπληρώνουν το καρέ της γυναικείας παρουσίας σε διαστημικούς σταθμούς, ύστερα από τις σοβιετικές γυναικείες αποστολές μιας άλλης εποχής. Η πρώτη γυναίκα που επισκέφτηκε το Διάστημα, πριν από 55 χρόνια, ήταν η κοσμοναύτισσα Βαλεντίνα Τερέσκοβα, ενώ σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα ακολούθησε η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, η πρώτη γυναίκα που έκανε διαστημικό περίπατο.

Ο σύγχρονος γυναικείος διαστημικός περίπατος της 29ης Μαρτίου, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου επτά ώρες, έχει την υποστήριξη του κέντρου ελέγχου του Τέξας και της καναδικής διαστημικής υπηρεσίας, με επικεφαλής τη διευθύντρια πτήσεων Μέρι Λόρενς και την Κρίστεν Φάτσιολ.

Σε σχεδόν 60 χρόνια διαστημικών αποστολών του ανθρώπου, μόλις τέσσερις φορές οι ομάδες συμπεριέλαβαν δύο γυναίκες εκπαιδευμένες για έξοδο στο Διάστημα. Ωστόσο, τόσο η Μακλέιν όσο και η Κόουκ είναι μέλη της τάξης του 2013 της NASA, το 50% των μελών της οποίας ήταν γυναίκες. Η Μακλέιν βρίσκεται ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κι αναρτά συχνά στο Twitter φωτογραφίες με μια λούτρινη Γη. Η Κόουκ αναμένεται να αναχωρήσει στις 14 Μαρτίου για την πρώτη της διαστημική πτήση. Στο μεταξύ, η αμερικανική υπηρεσία διαβεβαίωσε πως είναι απλώς σύμπτωση ότι η ημερομηνία συμπίπτει με την τελευταία εβδομάδα του «Μήνα Ιστορίας των Γυναικών», μιας σειράς εκδηλώσεων στις ΗΠΑ που τιμούν τη συμβολή των γυναικών στην κοινωνία. Ωστόσο, τόσο για τις εργαζόμενες της NASA όσο και για τις γυναίκες όλου του κόσμου η αποστολή αυτή θεωρείται ορόσημο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn