texnologia_0103.jpg

 

Την απόφαση να απομακρύνει από το περιεχόμενό του τα βίντεο με σχολιασμό που δείχνουν παιδιά έως 18 ετών πήρε το YouTube ύστερα από καταγγελίες που είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2017, ωστόσο μόλις πρόσφατα μπήκε στη διαδικασία της εφαρμογής των ανάλογων μέτρων. Για την ακρίβεια, αρκετές εταιρίες, π.χ. η Nestle, η At&T, η Hasbro κ.ά., είχαν ενοχληθεί και είχαν την προηγούμενη εβδομάδα σταματήσει να διαφημίζονται στο YouTube όταν αποκαλύφθηκε ότι οι διαφημίσεις τους εμφανίζονταν δίπλα σε επιθετικά ή σεξουαλικά σχόλια που έκαναν παιδόφιλοι κάτω από βίντεο με παιδιά.

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, στα βίντεο με πολύ μικρά παιδιά αυτόματα θα είναι απενεργοποιημένη η δυνατότητα σχολιασμού από τρίτους. Αυτό πιθανότατα θα αφορά ακόμα και τα βίντεο με τα παιδιά τους που αναρτούν οι γονείς. Σε βίντεο με μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και εφήβους το μπλοκάρισμα των σχολίων δεν θα είναι αυτόματο, αλλά θα γίνεται όταν το βίντεο προσελκύσει παιδόφιλα σχόλια, κάτι το οποίο θα εντοπίζεται από έξυπνο λογισμικό με τον κατάλληλο αλγόριθμο.

Το YouTube ανέφερε ότι έχει αναπτύξει πλέον ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα, που μπορεί να εντοπίσει τα απαράδεκτα σχόλια σε βίντεο με παιδιά και να τα αφαιρέσει αμέσως μόνο του χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ακόμα έκανε γνωστό ότι απαγόρευσε τελείως ορισμένα κανάλια, π.χ. το FilthyFrankCilps, που κρίθηκαν ότι έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά, όπως και κάποια στα οποία παρεμβαλλόταν σοκαριστικό περιεχόμενο ανάμεσα σε καρτούν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει και ο αντίλογος στο μπλοκάρισμα του σχολιασμού, καθώς τα σχόλια που αφήνουν οι φαν στα βίντεο βοηθούν τους αλγορίθμους του YouTube ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσουν στους χρήστες περιεχόμενο πιο κοντά στις προτιμήσεις τους. Επίσης ορισμένοι δημιουργοί βίντεο εξέφρασαν την ανησυχία ότι η απενεργοποίηση των σχολίων στα βίντεό τους θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των καναλιών που έχουν στο YouTube.

«Κατανοούμε ότι τα σχόλια αποτελούν ένα σημαντικό μέσο προκειμένου οι δημιουργεί να συγκεντρώσουν ένα ακροατήριο και να συνδεθούν μαζί του. Από την άλλη όμως, ξέρουμε ότι αυτό (σ.σ. η απενεργοποίηση πολλών σχολίων) είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε την κοινότητα της πλατφόρμας», αναφέρει το YouTube σε ανακοίνωσή του.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn