Texnologia_1202.jpg

 

Πανέτοιμη σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης θέλει να είναι η Ρωσία και στο πλαίσιο σχετικών δοκιμών για την ενίσχυση της κυβερνοάμυνάς της ετοιμάζεται να διακόψει προσωρινά τη σύνδεσή της με το παγκόσμιο διαδίκτυο πριν την 1η Απριλίου, χωρίς όμως να έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία. Για να προχωρήσει το σχέδιο της αποδέσμευσης από το παγκόσμιο ίντερνετ, κατατέθηκε στη ρωσική Βουλή το λεγόμενο «Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Οικονομίας», ένα προσχέδιο νόμου που προωθεί τις αναγκαίες τεχνολογικές αλλαγές ώστε η Ρωσία να μπορεί να λειτουργήσει το δικό της διαδίκτυο τελείως ανεξάρτητα από τις παγκόσμιες διαδικτυακές υποδομές. Σύμφωνα με τον νόμο, επιβάλλεται στους παρόχους να δεσμευτούν ότι σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης θα μπορούν να λειτουργήσουν αποκομμένα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα δεδομένα που κυκλοφορούν στο ρωσικό διαδίκτυο θα παραμένουν αποκλειστικά εντός της χώρας αντί να διαχέονται μέσω ξένων διαδικτυακών κόμβων και δικτύων. Σε γενικές γραμμές οι ρωσικοί πάροχοι συναινούν, αν και υπάρχουν διαφωνίες για το πώς θα πρέπει να υλοποιηθεί το σχέδιο και φόβος ότι το τεστ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στην κίνηση δεδομένων στο ρωσικό διαδίκτυο. Η κυβέρνηση της χώρας υπόσχεται πως θα βοηθήσει οικονομικά τους παρόχους προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές στις δικτυακές και άλλες τεχνικές υποδομές τους. Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει το δικό της σύστημα ονοματοδοσίας για τα δίκτυα υπολογιστών που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο IP (DomainNameSystem ή DNS).

Το ΝΑΤΟ και ορισμένες χώρες έχουν απειλήσει κατά καιρούς ότι θα επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σε αντίποινα για τις κυβερνοεπιθέσεις και τις άλλες online παρεμβάσεις για τις οποίες κατηγορούν τη χώρα (η ίδια το αρνείται). Η ανύψωση εθνικών φραγμών στο παγκόσμιο διαδίκτυο μπορεί να έχει διττή λειτουργία: αφενός να εμποδίσει την κακόβουλη και ανεπιθύμητη μαζική διείσδυση στο εσωτερικό της χώρας σε περίπτωση κρίσης, αφετέρου να ελέγξει σε ποιες online πληροφορίες από άλλες χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn