test_aimatos.jpg

Ευρωπαίοι επιστήμονες –μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας ερευνητής της διασποράς, ο κ. Ιωάννης Γούναρης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έχει ειδικευθεί στην ογκολογία και στη βιολογία του καρκίνου– ανέπτυξαν ένα απλό τεστ αίματος που μπορεί να διαγνώσει οκτώ διαφορετικές μορφές καρκίνου, ανιχνεύοντας πολλαπλά μικρά τμήματα DNA των καρκινικών όγκων που κυκλοφορούν στον οργανισμό.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες διαγνωστικές μέθοδοι περιορίζονται να εντοπίζουν τον καρκίνο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, για παράδειγμα στον μαστό, στον προστάτη ή στο έντερο. Οι μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες είναι σε θέση να εντοπίσουν όγκους σε πολλά σημεία, αλλά μόνο εφόσον αυτοί έχουν μεγαλώσει αρκετά. Στόχος των επιστημόνων ήταν να ανακαλυφθούν τεστ αίματος που θα ανιχνεύουν πολλαπλούς καρκίνους όταν ακόμη βρίσκονται στο αρχικό –και πιο θεραπεύσιμο– στάδιο και απ’ ό,τι φαίνεται η νέα τους απόπειρα είναι ιδιαίτερα ακριβής και στοχευμένη.

Σύμφωνα με το «New Scientist», οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Φλοράν Μουλιέ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που προχώρησαν στη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine» ανακάλυψαν ότι τα μικροσκοπικά τμήματα του γενετικού υλικού που αποσπώνται από τους καρκινικούς όγκους έχουν συχνά διαφορετικά μεγέθη από τα τμήματα του μη καρκινικού DNA μέσα στο αίμα. Στις δοκιμές του νέου τεστ ανιχνεύθηκε το 94% των περιστατικών καρκίνου μαστού, εντέρου, ωοθηκών, δέρματος και χολής σε 68 ασθενείς (με μόνο 2,5% ψευδώς θετικά αποτελέσματα), καθώς και επίσης το 65% περιπτώσεων καρκίνου παγκρέατος, νεφρών και εγκεφάλου σε άλλους 57 ασθενείς. Συγκριτικά, το υπάρχον τεστ αίματος CancerSEEK, που ανιχνεύει γενετικούς και πρωτεϊνικούς δείκτες του όγκου στο αίμα, «πιάνει» κατά μέσο όρο το 70% των κοινών καρκίνων. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το νέο τεστ, απλό στη χρήση του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση όλων των ειδών καρκίνου. Θα ακολουθήσουν νέες κλινικές δοκιμές, ώστε κάποια στιγμή να γίνει διαθέσιμο στο κοινό.

                                                                                                                                                                        ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn